Dordrecht, Netherlands

Daders moeten betalen voor letselschade hulpverleners

Een kopstoot, klappen en schoppen; twee handhavers kregen hier tijdens hun dienst op maandag mee te maken. Volgens de Dordtse VVD is het niet de eerste keer dat dat gebeurt en neemt de agressie tegen hulpverleners toe. Daarom stelt de partij vragen aan de college.
Stephanie Roggekamp | 31 december 2021 10:30 | Aangepast op 31 december 2021 10:30
“Al jaren roept iedereen dat het geweld richting hulpverleners niet meer kan en schreeuwt men om hogere straffen. Dat dit (nog) niet (voldoende) werkt zien we aan de agressie”, laat Marc Merx van de VVD weten. Hij geeft aan dat de raad niet gaat over het geven van hogere straffen, maar wel over het verhalen van ‘onze’ schade.

“De VVD heeft er al vaker voor gepleit om de schade en het letsel tot de laatste cent bij de daders te verhalen. Dit betreft niet alleen eventuele materiële schade maar ook immateriële, zorgkosten en gevolgschade zoals bijvoorbeeld ziekteverzuim.”
'Veiligheid staat onder druk'
Volgens Merx staat de veiligheid onder druk. “Het toenemende geweld heeft nadelige gevolgen voor de veiligheid en het vertrouwen in de overheid en de rechtsstaat. Hoe lang komen de daders nog weg zonder echt voor de schade op te draaien? De dader moet namelijk vanuit maatschappelijk oogpunt weten dat 'schade veroorzaken niet gratis is'.”

Burgemeester Wouter Kolff spreekt zijn afschuw uit over agressie en geweld richting handhavers. Hij is blij dat er een verdachte is aangehouden na zijn geweldsuitbarsting. Nu is het aan het Openbaar Ministerie welk vervolg dit krijgt. Tegelijkertijd blijkt volgens de woordvoerder van de burgemeester dat het fysieke geweld tegen handhavers de afgelopen jaren niet is toegenomen, “maar handhavers krijgen helaas wel meer verbaal naar hun hoofd geslingerd.”

Lees ook

Handhavers in Dordrecht dragen vanaf 1 december een bodycam

Alle handhavers in Dordrecht dragen vanaf donderdag een bodycam. Een proef met de kleine camera’s in...