Dordrecht, Netherlands

De gaskraan gaat dicht, maar wat dan?

De gaskraan in de Drechtsteden gaat over enkele jaren dicht. Iedereen moet overstappen en dat wordt niet makkelijk. Tal van partijen, waaronder overheden, woningcorporaties en de netbeheerder hebben vanochtend een samenwerkingsovereenkomst getekend. Want alleen samen kunnen de doelstellingen van het klimaatakkoord in Parijs uit 2015 worden bereikt.
Peter Tromp | 23 februari 2018 17:29 | Aangepast op 23 februari 2018 17:29
“Niemand komt in de kou te zitten, we sluiten mensen niet zomaar af.” Het is een misverstand dat de regionale portefeuillehouder Jacqueline van Dongen onmiddellijk uit de weg wil ruimen. Toch is afgesproken dat niet alleen nieuwbouwwoningen binnenkort geen gas meer krijgen, maar dat ook gasnetten niet worden vervangen.

Uiteindelijk krijgt niemand meer gas. Dat betekent anders koken en de cv-ketel de deur uit. De transitie gaat ons allemaal geld kosten. Financiële compensatie is er niet, zoals het er nu naar uitziet Behalve dan misschien voor mensen met de laagste inkomens.

Drechtsteden Energieneutraal 2050 heet de samenwerkingsovereenkomst die vanochtend is ondertekend. Daarin staan vijf opdrachten: gefaseerd stoppen met aardgas, geen gebruik meer van fossiele brandstoffen, sterk inzetten op energiebesparing, alleen gebruik van duurzame energie, en alle maatregelen moet ons allemaal zoveel mogelijk opleveren.

Er is een hele organisatie opgetuigd met een programmaraad, bestuurlijk e-team, strategisch e-team en een heleboel partijen die besluiten moeten nemen. Een belangrijke taak wordt de inwoners ompraten. Drechtse Wind zegt meer energieambassadeurs nodig te hebben. Gehoopt wordt dat wij zo enthousiast worden dat we zelf ons huis al energieneutraal maken. Maar ook bedrijven moeten om. Dat wordt helemaal een klus. Gebleken zou zijn dat ondernemers zich helemaal niet bezighouden met duurzaamheid, zegt Werkgevers Drechtsteden.

Lees ook

Zondag bij TV Dordrecht: New Cool Collective - Dordt in Jazz (2)

In het weekend van 19 november vierde DJS zijn 75-jarig bestaan met een driedaags jazzfestival vol g...

Uitzending Scrooge Live in Dordrecht groot succes

Zondag stond de Dordtse binnenstad na The Passion in 2019 en Scrooge Live 2020 weer in het teken van...

Robs antieke stoelen onder de loep genomen: kan hij hiermee zijn dieren redden?

Rob van der Graaf, beter bekend als Ranger Rob, is al lange tijd bezig om zijn exotische dieren een ...

Kostbare gitaar verdwenen na optreden Grote Prijs van Dordt

Wat begon als een feestje eindigde voor Martijn de Zeeuw dit weekend in mineur. Zijn band Ylisia gi...

Circulair slopen: op weg naar Huis van Stad en Regio

Wie regelmatig in de binnenstad komt, kan het niet ontgaan zijn: er wordt hard gewerkt aan de Spuibo...

Luister hier terug: Studio de Witt van zaterdag 24 december

Het radioprogramma Studio de Witt was zaterdag te horen op Papendrecht FM en Drechtstad FM. Via onze...