Dordrecht, Netherlands

De gaskraan gaat dicht, maar wat dan?

De gaskraan in de Drechtsteden gaat over enkele jaren dicht. Iedereen moet overstappen en dat wordt niet makkelijk. Tal van partijen, waaronder overheden, woningcorporaties en de netbeheerder hebben vanochtend een samenwerkingsovereenkomst getekend. Want alleen samen kunnen de doelstellingen van het klimaatakkoord in Parijs uit 2015 worden bereikt.
Peter Tromp | 23 februari 2018 17:29 | Aangepast op 23 februari 2018 17:29
“Niemand komt in de kou te zitten, we sluiten mensen niet zomaar af.” Het is een misverstand dat de regionale portefeuillehouder Jacqueline van Dongen onmiddellijk uit de weg wil ruimen. Toch is afgesproken dat niet alleen nieuwbouwwoningen binnenkort geen gas meer krijgen, maar dat ook gasnetten niet worden vervangen.

Uiteindelijk krijgt niemand meer gas. Dat betekent anders koken en de cv-ketel de deur uit. De transitie gaat ons allemaal geld kosten. Financiële compensatie is er niet, zoals het er nu naar uitziet Behalve dan misschien voor mensen met de laagste inkomens.

Drechtsteden Energieneutraal 2050 heet de samenwerkingsovereenkomst die vanochtend is ondertekend. Daarin staan vijf opdrachten: gefaseerd stoppen met aardgas, geen gebruik meer van fossiele brandstoffen, sterk inzetten op energiebesparing, alleen gebruik van duurzame energie, en alle maatregelen moet ons allemaal zoveel mogelijk opleveren.

Er is een hele organisatie opgetuigd met een programmaraad, bestuurlijk e-team, strategisch e-team en een heleboel partijen die besluiten moeten nemen. Een belangrijke taak wordt de inwoners ompraten. Drechtse Wind zegt meer energieambassadeurs nodig te hebben. Gehoopt wordt dat wij zo enthousiast worden dat we zelf ons huis al energieneutraal maken. Maar ook bedrijven moeten om. Dat wordt helemaal een klus. Gebleken zou zijn dat ondernemers zich helemaal niet bezighouden met duurzaamheid, zegt Werkgevers Drechtsteden.

Meest gelezen

Lees ook

Reeks autobranden in Dordt valt op, 'maar lastig om maatregelen te nemen'

De reeks autobranden in Dordrecht heeft dinsdag tot politieke vragen geleid. De VVD wilde graag van ...

Vanuit je luie stoel: binnenkijken bij molen Kyck over den Dyck

De enige overgebleven Dordtse molen staat op dit moment stil: het gebouw is ingepakt vanwege de rest...

Baby’s Alan en Zayn werden geboren op schrikkeldag

Het komt een keer in de vier jaar voor: 29 februari. En precies op die dag besloten Zayn en Alan dat...

Kiltunnel twee weekenden tolvrij vanwege afgesloten Heinenoordtunnel

De Heinenoordtunnel A29 is komende weekenden in beide richtingen dicht. Dat is nodig vanwege werkza...

Plan om door PFAS vervuilde grond weer schoon te maken: dit zijn de eerste stappen

Chemours en omliggende gemeenten werken aan een plan om door PFAS-vervuilde grond weer schoon te mak...

Prins Clausbrug wint Benelux Steel Bridge Contest

De Prins Clausbrug is in de prijzen gevallen bij de internationale wedstrijd ‘Benelux Steel Bridge ...