Dordrecht, Netherlands

“De leerlingen vinden het leuk en ze beginnen ook nog eens beter aan het schooljaar!”

De Zomerschool Dordrecht is in de ochtend van maandag 7 augustus weer van start gegaan in het scholencomplex van de Fontein en kindcentrum Mondriaan in oud-Krispijn. Ruim 200 kinderen uit groep 3 tot en met 7 zullen daar de komende twee weken spelenderwijs bijgespijkerd worden in rekenen, taal en lezen.
Trevyn van Houwelingen | 7 augustus 2023 18:32 | Aangepast op 7 augustus 2023 18:32
Thema
Het is de 7e editie van de zomerschool, die dit maal in teken staat van de (W)onderwaterwereld. Samen met partners en de gemeente Dordrecht worden er speciale lesprogramma’s op touw gezet om de deelnemende kids over maatschappelijk relevante onderwerpen te onderwijzen. Zo krijgen de kinderen naast de vaste prik extra lessen over zeedieren, waterverspilling en drinkwater. Om in thema te blijven krijgen ze allemaal een lichtblauw Zomerschoolshirt uitgereikt, die ze daarna met veel plezier over hun eigen kleding heen aantrekken.

De officiële opening van de Zomerschool wordt op maandag om 13:00 verricht, als de kinderen op het schoolplein een show vol waterspektakel van theater Hilaria voorgeschoteld krijgen. Zo zijn er dolfijnen en haaien maar maken ook Poseidon en de Titanic hun opwachting. De show kan op veel waardering rekenen, veel kinderen schaterlachen als de Griekse zeegod een “klap” op zijn achterhoofd krijgt van een walvisstaart en aangedaan in oceaan verdwijnt.
Deelnemende kinderen kijken geboeid naar het theaterspel. RTV Dordrecht
Weerzien
De zomerschool is voor sommige kinderen de manier om hun vriendjes en vriendinnetjes tijdens de vakantie weer te zien. Zo vertelde een moeder dat haar dochter, die nu voor de vierde keer meedoet, liever naar de zomerschool gaat dan dat ze vrij is omdat ze dan haar vriendinnetjes weer kan zien. Haar twee zoons, die eerder ook al naar de zomerschool gingen waren daarentegen toch liever twee weken vrij. Voor de ouders van de deelnemende kids is het wellicht ook wel een fijne manier om in de vakantie overdag van wat welverdiende rust te genieten.

Renske Schut is als projectleider één van de drijvende krachten achter Zomerschool Dordrecht. Tussen het inschrijven van kinderen en het te woord staan van ouders en begeleiders maakt ze even wat tijd vrij voor de camera van RTV: “De kinderen vinden het gewoon heel leuk om te komen, en dat horen ouders ook. Dus die hebben zoiets van, als je dan toch vakantie hebt, ga dan lekker daarheen want dan heb je twee hele leuke weken.”

Net als vorig jaar is er ook weer een volledig Oekraïense klas voor kinderen van vluchtelingen. Er zijn twee leraressen die Oekraïens spreken en de kinderen de komende negen dagen bijspijkeren in de Nederlandse manier van onderwijs. Zo kunnen deze kids komend schooljaar wellicht makkelijker mee met hun Nederlandse klasgenootjes indien ze naar een openbare basisschool gaan.

De deelnemende kinderen komen, behalve de Oekraïense klas, uit heel Dordrecht en om het voor de kids (en ouders) zo makkelijk mogelijk te maken zijn er in de stad vier verschillende punten van waar er bussen naar het scholencomplex aan de Jacob Marisstraat rijden. De zomerschool duurt nog tot en met donderdag 17 augustus, dan zal de school op de negende lesdag om 14:00 uur afgesloten worden in het Energiehuis, waar ook wethouder Peter Heijkoop namens de gemeente nog zijn opwachting zal maken.

Bekijk hieronder de reportage die RTV Dordrecht maakte over het begin van de Zomerschool van 2023.

Lees meer over:

Buitenles|kinderen|Zomerschool|

Lees ook

Zondag op TV Dordrecht: Via Cultura Live over participatie van arme kinderen

Via Cultura Live gaat deze week over kinderen die om financiële redenen niet kunnen meedoen aan acti...

68-jarige man uit Dordrecht opgepakt vanwege seksueel misbruik van kinderen

De politie heeft een 68-jarige man uit Dordrecht gearresteerd vanwege het seksueel misbruiken van ki...

Zomerschool groots afgesloten: ‘beetje moe, maar voldaan’

De zevende editie van de Dordtse Zomerschool is donderdagmiddag 17 augustus feestelijk afgesloten in...

Avondvierdaagse na jaren weer van start in een nieuw jasje, bijna drieduizend deelnemers

Met z’n duizenden stonden ze dinsdagavond klaar om te beginnen aan de eerste etappe van hun wandelto...

Hulpdiensten rukken massaal uit maar sloot blijkt leeg

Op 2 januari is er tussen 17:00 en 18:30 een grote zoekactie op touw gezet door hulpdiensten. Een ma...

Kinderkerstvoorstelling Peter vs. Wolf in Kunstmin wordt klassiek sprookje met moderne twist

Dordtse kinderen die in de kerstvakantie nog iets te doen zoeken, kunnen op 29 december naar het muz...