Dordrecht, Netherlands

Deel Krispijnseweg dicht om onveilige situatie: 'Onduidelijk en gevaarlijk'

De verkeerssituatie op de Krispijnseweg leidde al eerder tot onveilige situaties RTV Dordrecht
Onduidelijke omleidingsroutes, gevaarlijke situatie voor fietsers en te kort op groen springende verkeerslichten. Zomaar een aantal problemen die zich voordoen sinds de werkzaamheden op de Krispijnseweg, sinds vorige week. De weg is toe aan een opknapbeurt en tot eind september wordt de weg in fases aangepakt. Het CDA en de VVD stelde vragen aan het college in verband met de tijdelijke gevaarlijke situaties.
Dennis Koorevaar | Redactie RTV Dordrecht | 7 april 2023 17:00 | Aangepast op 7 april 2023 17:00
Voor fietsers is de tijdelijke omleidingsroute onduidelijk. Dat zorgt ervoor dat de fietsers tussen de auto’s op de rijbaan terecht komen. En dat terwijl zij langs het tankstation de buurt in moeten. “Onduidelijk en gevaarlijk”, vindt VVD-raadslid Alexander Kuhlmann. “In de eerste plaats vinden wij het goed dat er gewerkt wordt aan de weg. Dat vinden we belangrijk. Maar wat we ook vinden is dat dat veilig moet en dat de doorstroming goed is. Daarom hebben we samen met het CDA vragen gesteld aan de wethouder: Zorg dat de omleidingsroutes goed aangegeven staan en zorg dat je beter kunt doorrijden.” Kuhmann noemt het voorbeeld van de Jacob va Ruisdaelstraat. De verkeerslichten richting de Laan der Verenigde Naties staan volgens hem te kort op groen waardoor het verkeer zich onnodig ophoopt tot aan de Brouwersdijk.

‘We volgen deze meneer maar’
Het CDA maakt zich zorgen om de veiligheid van de fietsers. Raadslid Albert Klerk: “Waar we de laatste weken tegenaan liepen of reden, letterlijk. Is dat de situatie zo als die nu is best gevaarlijk kan zijn voor fietsers. We zagen fietsers die de autobaan opgestuurd werden.” Vanuit Crabbehof zou volgens Klerk alleen een bord staan waarop ‘fietsers afstappen’ staat. Maar onduidelijk blijft waar de fietsers dan heen moeten. Later geeft het raadslid aan dat zij door de buurt moeten, maar het bord staat te ver uit het zicht. “Pasgeleden reed er een groep scholieren achter mij die zeiden ‘we volgen deze meneer maar’. Maar deze meneer wist het ook niet.”

Vorige week maandag zijn de werkzaamheden begonnen aan de Krispijnseweg. Er moet flink wat gebeuren. Zo komt er bijvoorbeeld op de plek van de kruising Krispijnseweg-Brouwersdijk een rotonde en wordt het fietspad verplaatst naar de andere kant van het tankstation.

Afsluiting en omleiden
“Tegelijkertijd liepen er al werkzaamheden van een aantal nutsbedrijven”, vertelt wethouder Rik van der Linden. “Op zich kunnen die werkzaamheden samen, maar dan moeten er duidelijke afspraken zijn.” De werkzaamheden van de nutsbedrijven liepen uit en dus liep het anders dan dat er gepland was. En dus wordt na het paasweekend de Krispijnseweg van en naar de Laan der Verenigde Naties afgesloten.
In de loop van volgende week gaat de Krispijnseweg vanaf de Laan der Verenigde Naties tot het J.P. Heijeplein en tussen Brouwersdijk/Jacob Marisstraat en Prinses Julianaweg/Prinses Margrietstraat helemaal dicht voor autoverkeer. De volledige afsluiting zal, zoals het er nu uit ziet, enkele weken duren. Voetgangers, fietsers, bussen en hulpdiensten kunnen wel gebruik maken van de weg. Verkeersregelaars begeleiden het afgezette gebied dag en nacht. Het benzinestation en de winkels op de Krispijnseweg blijven wel bereikbaar.

“Maar dat betekent niet dat de wethouder nu klaar is”, vindt Kuhlmann. “Juist als straks de boel afgesloten is, is het belangrijk dat je duidelijk hebt wat de omleidingsroutes zijn.” Volgens Klerk is het heel simpel: “Als er een omleidingsroute is geef hem voor de kruising al aan. En geef aan waar je dan heen moet.”

Verkeersregelaars
Om ongelukken te voorkomen staan er sinds vrijdagochtend verkeersregelaars op de kruising met de Brouwersdijk en Julianaweg. “Die blijven staan totdat de borden er zijn, maar die moeten nog gemaakt worden.” De wethouder vertelt verder dat er zo’n 150 borden moeten komen om de tijdelijke situatie veilig te houden. De omleidingsroutes zijn ook te vinden op de app en website van de gemeente. “Het is een complex project in een wijk waar dit een belangrijke route voor is. Dus daar moet veel bebording omheen.” Totdat de borden er zijn zullen de verkeersregelaars blijven staan.

Meest gelezen

Kortstondige stroomstoring treft 30.000 huishoudens in de Drechtsteden

Ylva Verbeek | Redactie Streek 56 | 10 jun 2024 10:41

A16 dicht na ernstig ongeluk, traumahelikopter landt op snelweg

Rijnmond | Redactie Streek 56 | 7 jun 2024 15:57

Lees ook

Verkeerschaos centrum: 'We moeten door de zure appel heen'

Het zal velen afgelopen zaterdag zijn opgevallen: de effecten van de wegwerkzaamheden in de stad. Er...

Nachtafsluiting Papendrechtsebrug, weg in één richting dicht

De Papendrechtsebrug gaat dicht van maandagavond 22.00 uur tot dinsdagochtend 5.00 uur. Omrijden kan...

Aanhangwagen gekanteld op A15, bijna anderhalf uur vertraging

Een aanhanger van een combi-vrachtwagen is maandag gekanteld op de A15 bij Hardinxveld-Giessendam. D...

Situatie gevaarlijke verkeerspaal wordt snel aangepakt

De gemeente Dordrecht gaat het omstreden verkeerspaaltje op de Dubbeldamseweg Zuid aanpakken. Dat la...

Verkeersexpert valt over verkeerd geplaatst paaltje: ‘Dit kan echt niet!’

Omwonenden zien het dagelijks misgaan op de Dubbeldamseweg Zuid in Dordrecht. Automobilisten en fiet...

Werk aan de viaduct Overkampweg: weg tijdelijk dicht

Van 16 tot en met 26 februari worden geluidsschermen op het viaduct van de Overkampweg op de N3 gepl...