Dordrecht, Netherlands

Deze maandag op TV Dordrecht: dubbel zoveel kunst

Met tal van musea en galeries barst het in Dordrecht van de kunst. Maandag 4 september na het nieuws licht RTV Dordrecht twee kunstenaars uit onze stad uit: Gerhard Lentink en Samuel van Hoogstraten.
Marjolein Vos | 4 september 2023 17:00 | Aangepast op 4 september 2023 12:51
Met tal van musea en galeries barst het in Dordrecht van de kunst. Maandag 4 september na het nieuws licht RTV Dordrecht twee kunstenaars uit onze stad uit: Gerhard Lentink en Samuel van Hoogstraten. In de Kunstkerk is op dit moment de oeuvre-tentoonstelling te zien van Gerhard Lentink. Een veelzijdig kunstenaar, die studeerde monumentale vormgeving en schilderkunst aan de Academie voor Beeldende Kunsten in Breda. In de kerk is een overzicht te zien van zijn werken die hij de afgelopen 40 jaar maakte: tekeningen, foto's maar vooral ook beeldende kunst, veelal uitgevoerd in hout. Cameraman Fokko van der Straaten bezocht de tentoonstelling en bracht de kunst op eigen wijze in beeld. Zijn impressie zenden we deze maandag vanaf 18.00 uur na het nieuws uit op TV Dordrecht. Wil je zolang niet wachten? Bekijk de video dan alvast hieronder. De expositie van Gerhard Lentink is nog tot 30 november te zien in de Kunstkerk.
De beelden van Lentink zijn levensecht: de lichamen van mannen en vrouwen zitten vol details. Dat is de overeenkomst tussen het werk van deze hedendaagse Dordtse kunstenaar en een kunstenaar die in de 17de eeuw zich liet inspireren door zijn omgeving in Dordrecht: Samuel van Hoogstraten.

Van Hoogstraten is een bekende naam in de kunstwereld. Het Dordrechts Museum heeft meerdere werken van hem in bezit, maar recentelijk is daar een groot schilderij aan toegevoegd. “Een aanwinst voor de stad en een icoon voor de collectie van het Dordrechts Museum”, vertelt Sander Paarlberg, conservator. Het werk is aangekocht met behulp van fondsen en biedt een mooi doorkijkje. Van Hoogstraten maakte het schilderij toen hij in Engeland werkte, maar heeft zich ongetwijfeld ook laten inspireren door zijn andere woonplaats Dordrecht. “Hij heeft hier in de 17de eeuw rondgelopen, hij woonde en werkte hier in onze stad.”
Door zijn manier van schilderen wordt je als het ware in het schilderij getrokken. Het is een echt doorkijkje, met daarom een lezende jongen en een hondje dat de toeschouwer recht aankijkt. Het nieuwe werk pronkt inmiddels in het Dordrechts Museum. In een video, gemaakt door het museum, legt conservator Paarlberg meer uit over Van Hoogstraten, zijn manier van schilderen en zijn tijd in Dordrecht. De video is maandagavond vanaf 18.00 uur te zien, na het nieuws en de impressie van de tentoonstelling van Gerard Lentink.

Lees ook

Deze week in Op Pad Met Ad: 250 jaar Pictura

Het is het oudste tekengenootschap van Nederland en dit jaar bestaat het 250 jaar. Dat wordt uitgebr...

Tekengenootschap Pictura in de spotlights in Dordrechts Museum: ‘Eigenlijk hebben we hetzelfde doel’

Dubbel feest in het Dordrechts Museum dit weekend. Daar werd niet alleen de nieuwste tentoonstelling...

Topschilderij na eeuwen terug in Dordt: Van Strij's meesterwerk te zien in nieuwe tentoonstelling

“Dit is echt een waanzinnig mooi stuk. Dat zie je zelden, dat dit opduikt. Ik heb het in ieder geval...

Topstuk van Dordtse schilder Jacob van Strij ontdekt

In het Dordrechts Museum is binnenkort een wel heel bijzonder werk te zien. Het gaat om een onbekend...

Zo vier je Valentijnsdag in Dordrecht

Nog een nachtje slapen en dan is het zover, de meest romantische dag van het jaar: Valentijnsdag.He...

Hof van Nederland haalt zeldzame gildebekers terug naar Dordrecht

Ze zijn gemaakt in 1582 en erg zeldzaam. Niet vreemd dus dat het Dordrechts Museum haar geluk niet o...