Behalve dat het leuk is om grapjes te maken over die ene vriend of collega die deze week zijn verjaardag weer eens echt op zijn geboortedag kan vieren, betekent een schrikkeldag nog veel meer.
Waarom hebben we eens in de vier jaar een schrikkeldag?
De aarde draait in ongeveer een jaar om de zon heen, met de nadruk op 'ongeveer'. Onze jaren tellen namelijk meestal 365 dagen, maar de aarde heeft 365,2421875 dagen nodig voor een rondje om de zon, zo'n zes uur meer dus. Na vier jaar zou dat dus betekenen dat we een dag verkeerd lopen.
Als we dat niet zouden corrigeren, begint de lente over een paar honderd jaar op 1e kerstdag. Best wel verwarrend. Om dat te compenseren hebben we één keer in de vier jaar een kalender die 366 dagen telt en die extra dag, 29 februari, noemen we een schrikkeldag.
Is een schrikkeldag echt elke vier jaar?
Niet helemaal. Er zijn gewone schrikkeljaren, afwijkende schrikkeljaren en ook die hebben een afwijking. Hoe dat zit lees je hieronder.
Gewone schrikkeljaren: 2012, 2016, 2020 en dit jaar, 2024. Dit zijn schrikkeljaren die bedoeld zijn om aan 365,2421875 dagen te komen en hebben we elke vier jaar. Als een jaar deelbaar is door vier is het een schrikkeljaar.
Handig weetje: het is een schrikkeljaar als in dat jaar ook de Olympische Zomerspelen georganiseerd worden.
Afwijkende jaren: 1700, 1800 en 1900. Als er echt elke vier jaar een schrikkeldag zou zijn, gaan we op lange termijn toch een beetje óver die 365,2421875 dagen. Daarom knippen we er één keer in de honderd jaar (tijdens de eeuwwisseling) een schrikkeldag tussenuit. 1700, 1800 en 1900 waren dus geen schrikkeljaar, terwijl ze wel deelbaar door vier zijn.
Nog een afwijking: 1600 en 2000. Wacht even, 2000 was ook een eeuwwisseling en wél een schrikkeljaar. Ja, ook dat klopt. Door één keer per vier eeuwwisselingen wel een schrikkeljaar in te voeren, komen we op lange termijn echt aan die 365,2421875 dagen.
Wat betekent die extra dag voor onze economie?
Het Centraal Bureau voor de Statistiek zegt dat een schrikkeljaar betekent dat we in dat jaar een extra werkdag hebben. En meer werk is meer economische groei: 3,1 procent in schrikkeljaren en 2,7 procent in niet-schrikkeljaren, hebben ze uitgerekend.
Toch kun je hier niet echt conclusies aan verbinden, want als bijvoorbeeld de kerstdagen midden in de week vallen in plaats van in het weekend, zorgt dat ook voor een verschil aan werkdagen in een jaar.
Hoe zit het met je salaris in een schrikkeljaar?
Wacht even, een extra dag: betekent dat ook extra salaris? Zzp'ers mogen in hun handjes knijpen. Ze kunnen een dag extra werken en kunnen daarvoor gewoon uurtje-factuurtje rekenen. Ideaal dus, die 29e februari.
Als je een vast contract hebt, zit je met de gebakken peren. Je werkt 'gratis'. Je krijgt namelijk iedere maand een vast salaris gestort en het staat niet in de wet dat een schrikkeldag een extra zakcentje betekent. Toch hebben veel werkgevers wel een vorm van compensatie vastgelegd.
Aan de andere kant is een dag 'gratis' werken ook weer niet heel opmerkelijk, je hebt namelijk iedere maand te maken met een wisselend aantal dagen. Zo telt maart 31 dagen en april 30, maar krijg je toch iedere maand hetzelfde salaris. Ook andere inkomsten, zoals de kinderopvangtoeslag, zijn niet anders in een schrikkeljaar.
Eigenlijk is zeuren over een schrikkeldag niet zo heel relevant, want je hebt ieder jaar te maken met verschillen. Wat dacht je van de eerder genoemde feestdagen. Zo telt 2024 drie werkdagen meer dan 2023.
Wat betekent een schrikkeldag voor mijn vaste lasten?
Dat hangt er een beetje vanaf. Een extra dag betekent een extra dag met de auto naar je werk, een extra dag eten, een extra dag de verwarming aan en een extra dag onder de douche springen. Allemaal extra kosten, tenzij je besluit een dagje niet op te frissen of een dikke trui aan te doen in huis.
29 februari is wel voordelig voor een heleboel andere dingen, zoals abonnementen en je hypotheek. Dat betekent dus een 'gratis' dagje netflixen en superfit worden in de sportschool. Ook voor ouders met kinderen die naar de opvang gaan: je hoeft geen extra geld neer te leggen.