Dordrecht, Netherlands

Dit moet er de komende jaren beter in de binnenstad: 'Er zijn weinig gezellige pleintjes'

De gemeenteraadsverkiezingen staan weer voor de deur. In deze tijd is er veel aandacht voor politici, maar wat vinden Dordtenaren van hun stad? En wat moet er wat hen betreft de komende vier jaar veranderen? In de serie 'UITwijken' gaat RTV Dordrecht alle wijken van Dordrecht in om met bewoners in gesprek te gaan.
Alexander Eleveld | 24 februari 2022 11:56 | Aangepast op 24 februari 2022 11:56
In de zevende aflevering van deze serie bezoeken verslaggevers Stephanie Roggekamp en Robin Nanninga de binnenstad: de wijk vol rijksmonumenten, geliefd onder toeristen. Een bekend gezicht in de wijk is Arien van Pelt. Hij is voorzitter van de POBD (Promotie Ondernemers Binnenstad Dordrecht) en heeft een kapperszaak in de wijk. "In de binnenstad komt voor mijn gevoel bijna alles samen. Daar zijn winkels, bewoners. We hebben een kerk, horeca."

Buurtmoeder Sieglien Venloo heeft bijna altijd in de binnenstad gewoond. Nu is ze bewoonster van de Lenghenhof: een van de hofjes van de binnenstad. "Vier jaar heb ik op de Staart gewoond, maar ik moet zeggen dat ik niet terug zou willen. Hier ben je dicht bij alles. Ik voel me hier thuis."

Wat kan er beter?
Hoewel er qua voorzieningen volgens Arien en Sieglien weinig te klagen valt, zijn er wel degelijk dingen die beter kunnen in de binnenstad. "Wat we echt nog missen is groen. En dan kijken hoe je de warmte omlaag kan krijgen tijdens hete zomers", aldus Arien. Wat Sieglien betreft kan de bereikbaarheid voor bewoners met een auto beter. "Dat mensen niet helemaal om hoeven te rijden. Duurzaamheid begint bij een korte weg om naar huis te komen en niet bij het vermorsen van zoveel brandstof om bij je huis te komen."

Ook op straat hebben bewoners van de wijk wel advies voor het toekomstige stadsbestuur. Eén van de punten die wordt genoemd, is de overlast van coffeeshops. "Ik woon in de Gravenstraat, een doodlopende straat, die tot diep in de nacht wordt geteisterd door bezoekers van de coffeeshop." Een ander: "Er zijn heel weinig echt gezellige pleintjes hier."

Benieuwd wat mensen uit de binnenstad nog meer over hun wijk te zeggen hebben? Bekijk dan onze reportage.

Lees ook

De koek is op voor de Dordtse horeca

Ruim 50 Dordtse horeca ondernemers hebben zaterdag tussen 12.00 uur en 14.00 uur actie gevoerd.

Big Rivers is na twee jaar ‘Back Home’ in de binnenstad

Het muzikale festival Big Rivers komt na twee jaar als vanouds terug in de Dordtse binnenstad. Op 15...

Hier kan je volgende week stemmen voor de gemeenteraadsverkiezingen

Aankomende week mag er gestemd worden voor de gemeenteraadsverkiezingen. Dordrecht heeft tot nu toe ...

Voorlopige einduitslag gemeenteraadsverkiezingen; GroenLinks samen met VVD grote winnaars en vier nieuwe partijen

De grote winnaar van de gemeenteraadsverkiezingen in Dordrecht is de VVD. Zij krijgen net als GroenL...

Feest in de binnenstad, want Dordrecht Pakt Uit

Muzikanten, entertainers, actieve ondernemers en een heerlijk lentezonnetje: het was zaterdagmiddag ...