Het is bijna tijd om te vertrekken en ik ga als verslaggever mee op pad. Henk-Jos van Leeuwen (41) brengt al jarenlang boodschappen rond. In coronatijd kreeg hij zelfs een speciale ontheffing om tijdens de lockdown op straat te mogen zijn. Zijn werk werd gezien als essentieel.
"We hebben deels een wisselende groep met mensen, maar ook een aantal vaste klanten die we al een paar jaar voorzien van boodschappen", vertelt hij over de ontvangers van de pakketten. "Ik probeer er voor deze mensen te zijn. Omdat je elkaar elke vrijdag ziet, leer je elkaar kennen. En leer je ook armoede kennen. Ik heb geleerd dat armoede vaak iets is wat je niet zomaar kunt oplossen."
21:15 uur - In de auto onderweg naar Stadspolders
In Van Leeuwen's blauwe, ietwat afgetrapte stationwagon rijden we richting Stadspolders. Dat is een buitenwijk van Dordrecht die niet direct bekend staat als arm. "Een woning zegt niet altijd alles. Zelfs een auto niet. Ik kende iemand die soms reed in de prachtige auto van zijn buren. Dat verdoezelt dan de ware situatie." Zijn eigen wagen heeft al heel wat 'ton' op de teller staan en is voor een paar honderd euro gekocht, maar laat de dominee vooralsnog niet in de steek. "Deze zomer hebben we het toch weer gered richting de camping in Frankrijk", lacht hij. Eén ding weet hij wel: de motor mag niet uit tussen de adressen en blijft dus altijd draaien. "Anders overleeft de accu het niet."
Het eerste adres van de avond is dat van de 57-jarige Sandra*. "Ze heeft het hard nodig. Er speelt van alles in haar leven. Het is eigenlijk buiten ons gebied en een stukje om, maar dat geeft niet. Het is mooi om daar even langs te rijden. Je leert elkaar steeds beter kennen. Het zijn voor sommige mensen niet alleen de boodschappen, het is ook het contact dat je hebt", zegt de buurtpastor die eigenlijk werkt in Het Reeland.
We bellen even later aan bij iemand van wie je niet direct zou vermoeden dat er problemen in haar leven zijn als je haar ziet. Sandra straalt als ze Henk-Jos ziet. "Ik ben er zo blij mee. Met alleen een uitkering hou je je hoofd nu niet meer boven water. Ik weet zeker dat er heel veel mensen blij mee zijn", zegt ze nadat ze de volle bananendoos in haar keuken heeft gezet.