Dordrecht, Netherlands

Donderdag in Eilandleven: herdenkingsdienst voor Rinie Boon

Hij was een bekende Dordtenaar: fotograaf Rinie Boon. Veel inwoners van de stad reageerden dan ook geschokt op zijn plotseling overlijden twee weken geleden. In het programma Eilandleven zenden we daarom deze donderdag een uitgebreide impressie uit van de herdenkingsdienst die gehouden werd in de Trinitatiskapel.
Marjolein Vos | 1 februari 2024 14:10 | Aangepast op 1 februari 2024 14:10
Rinie Boon zou eigenlijk alleen een gemeentelijke begrafenis krijgen, omdat hij niet verzekerd was. Maar oud-collega's, waaronder veel bekende Dordtenaren als Kees Thies, Philip Elzerman en Henk Donkervoort vonden dat Rinie een waardig afscheid verdiende. En dat waardige afscheid kwam er vorige week donderdag, met speeches en muziek in een volle Trinitatiskapel.

Boon werd in Dordrecht als fotograaf vooral bekend door zijn werk voor lokale kranten. Maar hij had ook landelijk succes. Zo maakte hij voor het weekblad Aktueel reportages in binnen- en buitenland. In onze stad werkte hij voor de huis-aan-huiskrant Merwesteyn en later De Stem van Dordt. De laatste decennia maakte hij vooral foto’s voor AD De Dordtenaar.

In de uitgebreide impressie van ruim dertig minuten die donderdag te zien is in Eilandleven komen de sprekers in beeld die een beeld schetsen van zijn leven. Oud-collega Henk Donkervoort haalt hoogtepunten aan, maar schuwt ook de zwarte bladzijdes niet. Want ondanks dat Boon een trouwe carnaval-aanhanger was, was zijn leven niet altijd een feest. “Er was een periode dat hij veel dronk en geen slaapplaats had. Maar ook in die zwarte periode stonden er mensen achter hem en die zijn achter hem blijven staan”, zegt Donkervoort.
Na afloop van de dienst heeft cameraman en verslaggever Fokko van der Straaten de nodige aanwezigen gevraagd naar hun herinneringen aan de fotograaf. Opvallend vaak wordt hij beschreven als collega en niet als concurrent. “Je deelt dezelfde passie. Je hebt van je hobby je werk gemaakt”, zegt een fotograaf die voor een ander medium werkt.
Van Prins Carnaval tot Beatrix
Boon heeft in zijn leven duizenden foto’s gemaakt. Hij begon als hoffotograaf van Dordtse carnavalsfeesten, maar wist uiteindelijk zelf Beatrix op de gevoelige plaat vast te leggen. In Dordt kende iedereen Rinie, maar kende Rinie vooral ook iedereen, legt Philip Elzerman, oud-collega en vriend, uit. “Door zijn innemende persoonlijkheid beschikte hij over een enorme hoeveelheid contactpersonen. De grootste kracht van Rinie schuilde in het feit dat hij zich overal liet zien.”

Eilandleven is donderdag vanaf 18.00 uur te zien op TV Dordrecht. De impressie van de herdenkingsdienst is nu ook al te zien op ons YouTube-kanaal en hieronder.

Lees meer over:

Rinie Boon|Eilandleven|

Lees ook

Vanavond in Eilandleven op TV Dordrecht: herdenking Dubbeldam

Herdenken en vieren. In mei staan verdriet en blijdschap jaarlijks dicht bij elkaar. Niet alleen tij...

Herdenkingsdienst voor Rinie Boon druk bezocht: “Meer dan een fotograaf"

Onder grote belangstelling is donderdagmiddag in de Trinitatiskapel afscheid genomen van de bekende ...

Deze week in Eilandleven: expositie van Wim Heldens en de verhuizing van RTV Dordrecht

In ons tv-programma Eilandleven besteden we iedere donderdag aandacht aan kunst, cultuur en natuur o...

Deze week in Eilandleven: een terugblik op Wereld Armoededag en de Cultuurnacht

In ons programma Eilandleven zetten we iedere week de spotlight op culturele, kunstzinnige activitei...

Aandacht voor de schoonheid van Dordrecht in Eilandleven

De Vereniging Oud-Dordrecht maakt zich op voor de uitreiking van de Puienprijs. De prijs die in het ...

Eilandleven: Big Rivers 2023 en ‘doorkijkje’

Deze donderdag in 'Eilandleven’ het optreden van het Dylan Vos Quartet tijdens Big Rivers 2023 en ee...