Dordrecht, Netherlands

Dordrecht kleurt oranje niet voor het WK, maar voor vrouwen over de hele wereld

Geweld tegen vrouwen is een wereldwijd probleem wat zich niet beperkt tot de verre landen. In Dordrecht werd afgelopen weekend een oranje bankje geplaatst om aandacht te vragen voor dit probleem. “Elke dag worden vrouwen en meisje over de hele wereld mishandeld, verkracht en vermoord,” vertelt Kitty Kruger (GroenLinks).
Marie Frenay | 29 november 2022 11:28 | Aangepast op 29 november 2022 11:28
Het felgekleurde social sofa, oftewel bankje, aan de Johan de Wittstraat is een onderdeel van een grotere campagne: Orange The World. Tijdens de campagne wordt er aandacht gevraagd voor geweld tegen vrouwen. “Elke dag worden vrouwen en meisje over de hele wereld mishandeld, verkracht en vermoord,” vertelt Kitty Kruger (GroenLinks) bij de onthulling van het bankje.

Bekijk hieronder onze reportage. Let op, de tekst loopt door onder de video:
Geweld tegen vrouwen in een welvarend land zoals Nederland lijkt misschien wel ondenkbaar, maar het gebeurt toch nog regelmatig. Om De acht dagen wordt een vrouw vermoord door haar (ex-)partner in Nederland. Het doden van vrouwen of meisjes vanwege hun sekse wordt femicide genoemd en is dus een wereldwijd probleem.

Rol van mannen
De campagne Orange The World wordt georganiseerd door Stop Geweld Tegen Vrouwen. Dit jaar focust de campagne zich vooral op de rol van mannen. Volgens de organisatie is een overgroot deel van de daders man. Toch werd er volgens Stop Geweld Tegen Vrouwen vroeger veel meer aandacht gestoken in vrouwen. Er kwamen Blijf-van-mijn-lijfhuizen, vrouwen kregen psychologische hulp of moesten maar gewoon niet in hun eentje in het donker lopen. Mannen daarentegen kregen geen hulp of restricties opgelegd.

Tijdens Orange The World worden mannen en jongens opgeroepen om medestander te worden en zo een onderdeel te worden van de oplossing. Vrouwen kunnen ook hun steentje bijdragen door het taboe te doorbreken en het onderwerp bespreekbaarder te maken.

Taboe doorbreken
“Het moet een keer stoppen en dat betekent dat we erover moeten praten en vragen moeten blijven stellen”, vertelt Kitty Kruger. Naast praten wordt er in Dordrecht ook gewerkt aan beleid voor diversiteit en inclusie en daar komt het onderwerp ook ruim aan bod, volgens de politicus.

De campagne loopt tot 10 december en tot dan zal het stadhuis ook oranje kleuren om meer aandacht te vragen voor geweld tegen vrouwen.

Lees meer over:

Geweld tegen vrouwen|