Dordrecht, Netherlands

Dordrecht krijgt Skaeve Huse

De gemeente weet nog niet waar de zogenoemde Skaeve Huse worden geplaatst. Dat zijn een soort containers waarin daklozen op zeer sobere wijze kunnen wonen. Ze zijn bedoeld voor een kleine groep mensen die nu nog op straat slapen en zorg mijden.
Peter Tromp | 12 april 2017 11:45 | Aangepast op 12 april 2017 11:45
"In elk geval willen we ze plaatsen op één locatie die tenminste 100 meter van bestaande woningen en scholen af staat", zegt woonwethouder Rinette Reynvaan.

Vijf woningen

Wethouder Karin Lambrechts (Zorg) denkt dat er drie tot vijf Skaeve Huse komen: "Misschien zes, maar in die orde van grootte moet je denken. Dankzij zorginstellingen weten we precies wie voor dit soort woningen in aanmerking komen."

Volgens Lambrechts gaat het vooral om mensen die langdurig verslaafd zijn of zorgcliënten die niet meer in een groepsvorm kunnen worden opgevangen. Ook kan het gaan om mensen die vanwege extreme overlast uit huis zijn gezet. Bij deze mensen is ook vaak sprake van psychiatrische problemen.

Hilversum

Skaeve Huse - dat is Deens is voor 'rare huizen' - staan al op een aantal plekken in Nederland. "Wij zijn met raadsleden ook gaan kijken in Hilversum. Daar was vooraf wat weerstand, maar het blijkt prima te gaan nu", zegt Lambrechts. "Ook vanuit Tilburg krijgen we positieve signalen", vult Reynvaan aan.

Aanzuigende werking

Angst voor een aanzuigende werking op zwervers van elders is er niet in Dordrecht. "We hebben precies in beeld wie de Dordtse daklozen zijn en daar is deze voorziening voor bedoeld", aldus Lambrechts. "En ze betalen gewoon 300 euro huur vanuit hun uitkering die ze krijgen, omdat ze weer een woonadres hebben", weet Reynvaan.

De roep om dit soort woningen kwam vanuit de Dordtse gemeenteraad door allerlei misstanden onder de Zwijndrechtse brug, waar een soort kamp van dak- en thuislozen ontstaan was.

Dat kamp werd eind oktober ontruimd en raadsleden vroegen toen om alternatieven voor deze groep. Met dit voorstel komt het college van Dordrecht daaraan tegemoet. 


Lees ook

Big Rivers Festival genomineerd als Beste Publieksevenement van Nederland

Het Dordtse Big Rivers Festival maakt kans op een landelijke prijs. Het festival is genomineerd voor...

Meerdere hulpdiensten uitgerukt voor aanrijding op A16

Twee auto’s zijn dinsdag gebotst op de A16, net uit de Drechttunnel. Meerdere hulpdiensten kwamen te...

Dordrecht en Recklinghausen vieren 50 jaar stedenband

Burgemeester Kolff heeft dit weekend samen met een delegatie uit Dordrecht een bezoek gebracht aan d...

Raad buitenspel bij onder water zetten van Hel en Zuilespolder?

Als het aan Rijkswaterstaat ligt, wordt rivierwater toegelaten in de Hel- en Zuilespolder en zal de ...

Dordtenaar (47) overleden bij woningbrand in Landgraaf

Een 47-jarige Dordtenaar is zaterdag overleden bij een woningbrand in de Limburgse plaats Landgraaf....

DeetosSnel weer terug op het tweede niveau: 'Beloning voor het harde werken'

Met een derbyzege verzekerde korfbalclub DeetosSnel/QLS zich van de titel én promotie naar het tweed...