Dordrecht, Netherlands

Dordrecht sleept Chemours en Dupont voor de rechter om schade door PFOA en GenX

De gemeente Dordrecht sleept Chemours en Dupont voor de rechter. De chemiebedrijven zouden volgens de gemeente de gevaren voor mens en milieu van de uitstoot van de kankerverwekkende stoffen PFOA en GenX hebben verzwegen. Ook zouden ze onvoldoende hebben ingegrepen. "De gevolgen van de uitstoot zijn evident, zowel financieel als maatschappelijk."
Corrado Francke | 23 april 2021 15:47 | Aangepast op 23 april 2021 15:47
De advocaat van de vier gemeentes - Molenlanden, Papendrecht en Sliedrecht spannen ook een rechtszaak aan - heeft vrijdag een dagvaarding laten bezorgen bij de chemiebedrijven. De gemeentes starten een zogeheten civielrechtelijke procedure.

Dat betekent dat ze alleen namens zichzelf kunnen optreden. "Maar wij gaan ervan uit dat een uitspraak van de rechter voor een juridisch precedent zal zorgen die de basis kan zijn voor anderen die schade willen verhalen op Chemours en Dupont in Dordrecht." Te denken valt aan omwonenden en (oud-)medewerkers van de chemiebedrijven die gezondheidsklachten zeggen te hebben door de uitstoot van PFOA en GenX.

Al vaker ingegrepen

De kwestie van de gevolgen voor mens en milieu van de uitstoot en lozingen van afvalwater met de kankerverwekkende stoffen loopt al jaren. Diverse keren is ingegrepen en zijn de eisen voor de vergunning van de chemiebedrijven aangescherpt. Ook hebben de gemeentes het bedrijf in 2018 officieel aansprakelijk gesteld. Toch verbeterde de situatie niet.

Voor de gemeentes is de maat nu vol. Ze schrijven: "De verantwoordelijkheid van een bedrijf blijft niet beperkt tot de voorschriften in een vergunning. De chemiebedrijven wisten van de milieu- en gezondheidsrisico's van PFOA en GenX-stoffen. Toch hebben zij daarvoor niet gewaarschuwd en dit onvoldoende aangegeven bij onder andere het aanvragen van vergunningen. Ook hebben Chemours/Dupont, ondanks deze kennis, te weinig gedaan om de gevolgen van de uitstoot te voorkomen."

De eis die de gemeentes nu bij de rechter op tafel legt is dat die bepaalt dat Chemours en Dupont onrechtmatig hebben gehandeld en dat ze aansprakelijk zijn voor alle schades in het verleden, heden en toekomst.

Lees ook

Primeur voor Kunstkerk: Hella de Jonge toont voor het eerst haar schilderijen

Eigenlijk had ze voor zichzelf besloten nooit meer te exposeren. Daardoor is het extra bijzonder dat...

Rapper Rico praat over vrijheid in Dordrecht

In de aanloop naar 5 mei worden er ieder jaar vrijheidscolleges georganiseerd: bekende personen dele...

Oma Willie uit Dubbeldam is Nederlands kampioen bodybuilding in bikini

Weer een prijs voor de 66-jarige bodybuildster Willie Heuser. Ze is afgelopen weekend Nederlands kam...

Dakloze zoekt slaapplek en vernielt politieauto

Een 38-jarige dak- en thuisloze wilde zo graag een nachtje op het politiebureau doorbrengen, dat hij...

112-nieuws: brand op zolder Lombokstraat en in wooncomplex Stadspolders

Op de zolder van een huis in de Lombokstraat is zondag brand geweest. Uit onderzoek blijkt dat korts...

Eerste asielzoekers opgevangen in voormalig hotel Ara in Zwijndrecht

Terwijl er dit weekend nog hard gewerkt is om de transformatie van hotel Ara naar opvanglocatie af t...