Dordrecht, Netherlands

Dordrecht wacht enorm verkeersinfarct bij afsluiting N3

Een enorm verkeersinfarct. Dat is wat Dordrecht waarschijnlijk te wachten staat als op 20 januari begonnen wordt met het opknappen van de versleten Wantijbrug. Vanaf die dag zal de N3 tien weken afgesloten zijn voor auto's.
Jordy Nijenhuis | 12 december 2019 15:30 | Aangepast op 12 december 2019 15:30
Een enorm verkeersinfarct. Dat is wat Dordrecht waarschijnlijk te wachten staat als op 20 januari begonnen wordt met het opknappen van de versleten Wantijbrug. Vanaf die dag zal de N3 tien weken afgesloten zijn voor auto's.

De afsluiting zal in de spitsuren zulke grote problemen geven, dat bewoners en bedrijven benaderd zijn om mee te helpen de gevolgen te beperken. Zo worden automobilisten opgeroepen de bus, waterbus of fiets te pakken, of om te rijden via A15 en A16.


Tijdens een informatieavond op het Dordtse leerpark toonden veel bezoekers zich woensdag ongerust over de gevolgen. "Bij ons op de Merwedestraat staat het nu al regelmatig vast", zei een bewoner van de Staart.


Door de stad

"Er rijden 70 duizend auto's per etmaal over de N3. Een deel daarvan zal helaas toch door de stad gaan rijden, maar we doen er alles aan om dat zoveel mogelijk te voorkomen", zei verkeerswethouder Rik van der Linden.


Omdat de Wantijbrug tijdens de opknapbeurt wél open blijft voor fietsers, openbaar vervoer en hulpdiensten rees de vraag waarom het overige verkeer dan ook niet gebruik kan blijven maken van een deel van de brug.


"Onmogelijk", zei Marcel Stiefelhagen van Rijkswaterstaat, "de brug is te zwak om tijdens het werk zwaar verkeer te dragen. Je kan dan denken aan het weren van vrachtverkeer, maar dat bleek eerder, bij de renovatie van de Merwedebrug in Gorinchem, niet te handhaven."


Ongerust

Het Albert Schweitzerziekenhuis is ook ongerust, zegt Paul Allers: "Onze medewerkers zullen wel een alternatief voor de auto vinden, maar artsen die snel ergens naar toe moeten, of een verloskundige die snel naar ons toe moet? Dat moet opgelost worden."


Ook bij bedrijven is ongerustheid over wat komen gaat. "Wij kunnen allemaal wel op de fiets van en naar het werk. Maar hoe krijg ik de hele dag door staal naar klanten in de binnenstad? Dat moet over de Merwedestraat, dat wordt wel een dingetje", zegt Danny Peters van De Jong Constructies.


Minder omzet

Andere ondernemers vrezen omzetderving en verlies van klanten. Enkele aanwezigen klagen ook over de timing van de klus: "Midden in de winter de fiets op, lekker hoor", zegt een vrouw.


"Een paar maanden later wordt de N3 opnieuw afgesloten voor asfalteringswerk. Had dat lekker gecombineerd", moppert één van de aanwezigen. "Hadden we graag gedaan, maar dat bleek niet te kunnen", erkende Rijkswaterstaat.

Lees ook

Zwijndrecht eert verzetskoerier Jeanne Berkelaar met eigen park

In Zwijndrecht werd in het afgelopen jaar één straat vernoemd. Bijzonder is het dus des te meer dat ...

Streek viert 80 jaar bevrijding met festivals, optochten en vuurwerk

De streek vierde volop feest tijdens Bevrijdingsdag. Talloze vrijheidsvuren, festivals, maaltijden e...

Nieuwe entree Station Dordrecht maakt kans op architectuurprijs

De vernieuwde achteringang van Station Dordrecht is genomineerd voor een architectuurprijs van vakbl...

Treinverkeer urenlang plat na aanrijding bij station

Het treinverkeer rond station Dordrecht Zuid heeft dinsdagochtend lange tijd stil gelegen. Een perso...

Ronald verloor zijn benen door een bermbom, toch viert hij vandaag zijn vrijheid

Militair Ronald van Dort rijdt in 2008 door de woestijn in de Afghaanse provincie Uruzgan. Een bermb...

Deze week in Rijnmond Lokaal: vernielde Stolpersteine, wegpiraten en oorlogsverhalen

Het tv-programma Rijnmond Lokaal is normaal gesproken vaste prik op maandag op TV Dordrecht. Door de...