Dordrecht, Netherlands

Dordrecht wijzigt hondenbelasting

De gemeenteraad heeft gisteren besloten de wijze waarop het tarief van de hondenbelasting wordt vastgesteld te wijzigen. Voortaan wordt de hoogte van de heffing vastgesteld op basis van de afrekening van een vorig jaar. De gemeente wil op deze manier schommelingen in haar inkomsten ondervangen.
Jasmin Zahirovic | 15 november 2017 12:51 | Aangepast op 15 november 2017 12:51
In Dordrecht betalen hondenbezitters een betrekkelijk hoog tarief om van het gezelschap van hun hond te kunnen genieten. Momenteel betaal je voor één hond ongeveer 108 euro, en als je twee honden hebt betaal je maandelijks 254 euro.


In mei 2017 is de gemeente echter een opsporingsactie begonnen om ongeregistreerde honden in kaart te brengen. De controle is een groot succes gebleken: aanvankelijk waren er 5200 honden in beelden bij de gemeente, maar na de controles zijn daar 700 viervoeters bijgekomen. Meer honden betekent meer inkomsten. Vanwege het stijgende aantal honden waar belasting over betaald wordt, kan het tarief voor hondenbezitters dus naar beneden. De inkomsten van de hondenbelasting worden namelijk volledig geïnvesteerd in extra voorzieningen voor honden.

De belastingverlaging betekent concreet dat je 10 euro minder hoeft te betalen voor de eerste hond, zodat het maandelijkse bedrag op ongeveer 98 euro uitkomt. Voor de tweede hond komt er geen verlaging.

Mark Benjamin, de woordvoerder voor de gemeente, laat weten dat de controles de komende tijd zullen worden voortgezet en uitgebouwd. De gemeente schat dat er volgend jaar nog 1000 geregistreerde honden bijkomen en gaat er vanuit dat het belastingtarief tegen die tijd weer kan worden bijgesteld.

De VVD heeft voorgesteld om deze toename alvast in de begroting op te nemen en de belastingheffing nog verder te verlagen. Dat voorstel is echter door de raad verworpen, omdat er dan gespeculeerd zou worden met de belastinginkomsten.

Lees ook

Brand Parkies, het is weer zover!

Weet jij het nog? Die zomer van 2019? Toen we met z’n alle in het Wantijpark stonden in de avondzo...

Vergunning wintercircus laat op zich wachten: 'Het is eigenlijk al te laat'

Het duurt nog even, maar in december moet het weer zover zijn: het wintercircus. Nu is er alleen een...

Topdrukte bij Big Rivers: publiek niet meer toegelaten bij podium Spuiboulevard

Dat Dordrecht Big Rivers gemist heeft, moge duidelijk zijn. Het is enorm druk tijdens de eerste avon...

"Rustig aan en goed drinken" tijdens de warmste dag van de week

Het was warm vandaag, dat zal je niet ontgaan zijn. Eind van de middag was het een goede 37 graden o...

Bijzondere gasten in zomerserie 'Op Pad Met Ad'

Deze zomermaanden geniet hij ook even van vakantie, maar Ad van den Herik is nog wel gewoon te zien ...

A16 richting Breda dicht door onwelwording

Op de snelweg ter hoogte van de N3 is een auto op de vangrail gebotst. De bestuurder van een auto wa...