Dordrecht, Netherlands

Dordrecht wil spreidingswet voor zijn met opvang asielzoekers, al is er ook kritiek

Beeld ter illustratie Shutterstock
De gemeente Dordrecht wil zelf met plannen komen voor een asielzoekerscentrum voordat het Rijk de gemeente verplichtingen oplegt. Dat vertelde wethouder Chris van Benschop zaterdag in radioprogramma Studio de Witt. Dordrecht neemt dus zelf het heft in handen, maar stuit daarbij ook op kritiek vanuit de raad.
Corrado Francke | 24 januari 2023 10:57 | Aangepast op 24 januari 2023 10:57
“Het wordt over de schutting geflikkerd door de overheid omdat ze hun eigen problemen niet kunnen oplossen. Wij moeten hier dan weer mee om zien te gaan”, is VVD-raadslid John van der Net fel. Hij vindt dat de gemeente pas verder moet nadenken over een asielzoekerscentrum als er een wettelijke opvangverplichting komt. “Binnen onze fractie hebben we veel vraagtekens.”

Met de nieuwe asielwet kunnen gemeenten gedwongen worden om asielzoekers op te vangen. Als ze voor 1 mei een opvangplan presenteren en gedurende vijf jaar meer dan 100 opvangplekken bieden, kunnen ze een bonus krijgen. Als er nog geen plan is, kan de staatssecretaris gemeenten dwingen.

Ongelijke spreiding
Commissielid Gertjan Kleinpaste (Gewoon Dordt) is vooral kritisch op de volgens hem ongelijke spreiding van asielzoekers. De provincie Zuid-Holland moet 18.500 asielzoekers opvangen. “Het is een Europees probleem terwijl de kleinste overheid, de gemeente, het allemaal mag oplossen.” Wel begrijpt Kleinpaste de noodzaak van het opvangen van mensen die vluchten voor oorlog en geweld.

Coalitiepartijen CDA en GroenLinks zijn voorstander van de plannen. “Ik hoop ook dat het azc gaat voldoen aan allerlei vormen van leefbaarheid, zowel voor de asielzoekers als de omgeving”, benadrukt CDA-fractievoorzitter Franciske van Vugt.

Noodopvang
Abdullah Uysal (GroenLinks) vult aan: “We moeten niet vergeten dat asielzoekers nu nog steeds in noodopvanglocaties verblijven”, wijst hij naar onder meer de Dordtse noodopvang aan de Marconiweg. “Daar horen ze eigenlijk niet langer dan twee weken te blijven, maar ze zijn er al zes maanden.”
De noodopvang aan de Marconiweg vlak voor de aankomst van de eerste asielzoekers RTV Dordrecht
Toch blijft Van der Net kritisch, ook op zijn coalitiegenoten. De VVD’er vraagt de gemeente “om ook aandacht te hebben voor het welzijn van de Dordtenaren” en vindt dat de instroom van vluchtelingen “niet zo kan doorgaan”.

Van Vugt pareert: “Als we kijken wat er in Dordrecht is gebeurd dit jaar bij de opvanglocaties, is er niks misgegaan. Ik heb er alle vertrouwen in dat het goed gaat als er hier een asielzoekerscentrum komt.”

Volgende week een locatie
De gemeente komt volgende week met een locatie voor een asielzoekerscentrum. De week erna worden de plannen in de Dordtse raad besproken. Het nieuwe azc komt in ieder geval op een bedrijventerrein, zo vertelt wethouder Van Benschop. “We moeten goed voor de mensen zorgen die daar worden opgevangen, maar ook denken aan de bedrijven in de omgeving.”

Luister via SoundCloud naar het hele gesprek van presentator Ben Corino met de Dordtse politici:

Meest gelezen

RTV Dordrecht vanaf januari in nieuw onderkomen op De Staart

Fokko van der Straaten | Trevyn van Houwelingen | 1 dec 2023 18:07

Vijftien Dordtse ambtenaren berispt wegens wangedrag

Trevyn van Houwelingen | 28 nov 2023 19:30

Lees ook

Vluchtelingenboot Papendrecht blijft langer liggen; nieuwe opvanglocatie is nog niet klaar

De crisisnoodopvangboot aan de Anthony Fokkerkade in Papendrecht blijft 3 maanden langer liggen. Ee...

AZC Dordrecht gaat eind 2024 open

Het Asielzoekerscentrum (AZC) op de hoek Aquamarijnweg-Burgemeester van der Dussenstraat gaat naar v...

Op bezoek bij Javed in het AZC ‘s-Gravendeel

Gezellig met je buren bij elkaar komen voor een kopje koffie of een bbq en elkaar zo beter leren ken...

Ontevreden bewoners asielboot Bellriva starten handtekeningenactie

Het is onrustig op de Bellriva, de hotelboot die ook een paar jaar dienst deed als opvanglocatie voo...

Vluchtelingen Marconiweg verhuizen waarschijnlijk samen naar nieuwe opvanglocatie

De groep vluchtelingen die in de oude nachtopvang woont van het Leger des Heils aan de Marconiweg ka...

Groen licht voor azc op Distripark, gemeente komt met veiligheidsplan

Het Centraal Orgaan Opvang Asielzoekers (COA) is akkoord met de door de gemeente voorgestelde plek v...