Dordrecht, Netherlands

Dordtenaar rookt per dag 6,1 sigaretten mee

Elke Dordtenaar rookt per dag zes sigaretten mee. Dat komt door de vervuilde lucht die we inademen. Met hulp van een wetenschappelijk rekenmodel vergelijkt de Milieudefensie de gezondheidseffecten van het inademen van ongezonde lucht met die van meeroken.
Petra Scheurwater | 17 augustus 2016 11:48 | Aangepast op 17 augustus 2016 11:48

In Nederland roken we gemiddeld 5,3 sigaretten per dag mee. Inwoners van Zuid-Holland roken gemiddeld echter 6,1 sigaretten per dag mee en daarmee heeft de provincie de vuilste lucht van Nederland. Dordrecht staat op plaats 22 op de lijst van plaatsen met de meest verontreinigde lucht. Rotterdam voert de lijst aan en is daarmee ‘meerookhoofdstad’ van Nederland. Daar rookt men bijna zeven sigaretten per dag.


Rechtszaak tegen de staat


De Milieudefensie probeert al langere tijd de staat en de Nederlander bewust te maken van de gevolgen van ongezonde lucht. Deze maand klaagde zij de staat aan om het recht op gezonde lucht af te dwingen. De Nederlandse staat overschrijdt namelijk al sinds 2010 de Europese normen voor luchtkwaliteit. Het uitstel wat Nederland kreeg om de luchtkwaliteit op orde te krijgen verliep begin dit jaar.


Volgens de Milieudefensie maakt het voor je gezondheid niet uit of je meerookt of andere vervuilde lucht inademt. Longkanker, hart- en vaatziekten, lager geboortegewicht en verminderde longfunctie bij kinderen zijn ook van vieze lucht inademen de gevolgen. Ook zou het relatief eenvoudig zijn om de kwaliteit van lucht te verbeteren, door bijvoorbeeld de maximale snelheid te verlagen.


Rekenmethode


De rekenmethode die de milieudefensie gebruikt om vervuilde lucht om te zetten in het meeroken van sigaretten in ontwikkeld door wetenschappers van de GGD Amsterdam, het RIVM en de Universiteit Utrecht. Zij bestudeerden de gezondheidseffecten van stikstofdioxide, roet en fijnstof in de lucht. Deze gezondheidseffecten - longkanker, hart- en vaatziekten, lager geboortegewicht en longfunctie bij kinderen - kunnen ook veroorzaakt worden door meeroken.

De effecten treden op bij een bepaalde concentratie luchtvervuiling en bij een bepaalde hoeveelheid meegerookte sigaretten. Door dit te vergelijken kunnen de onderzoekers luchtvervuiling uitdrukken in meegerookte sigaretten.

Lees ook

Op Pad Met Ad: zonnige reportage bij fantasyfestival Eallum

Vanavond in de uitzending: een zonnige reportage bij fantasyfestival Eallum in Op Pad Met Ad. De rep...

Vier tieners aangehouden voor beroving op Bagijnhof

De politie heeft afgelopen week vier verdachten aangehouden voor een beroving op het Bagijnhof in Do...

Rutte deelt handtekeningen uit in Onderwijsmuseum: voor ieder kindje van de bso één

Het moest een gewoon bezoek worden aan een museum, zonder pers erbij. En dat is gelukt: demissionair...

Laatste loodjes: kunstroute Groen, Geel, Staart bijna af

De laatste werkzaamheden van kunstroute Groen, Geel, Staart zijn deze donderdag van start gegaan. Wi...

Bewoners overwegend kritisch over ambitie om windenergie op te wekken in de regio

De plannen van de gemeenten Molenlanden en Gorinchem over het plaatsen van grote windturbines in de ...

Uitgegraven stukken geschiedenis komen tot leven op Bunkerdag

In Dordrecht zijn er genoeg te vinden: verdedigingsbunkers, in de Tweede Wereldoorlog gebouwd door d...