Dordrecht, Netherlands

Dordtenaar rookt per dag 6,1 sigaretten mee

Elke Dordtenaar rookt per dag zes sigaretten mee. Dat komt door de vervuilde lucht die we inademen. Met hulp van een wetenschappelijk rekenmodel vergelijkt de Milieudefensie de gezondheidseffecten van het inademen van ongezonde lucht met die van meeroken.
Petra Scheurwater | 17 augustus 2016 11:48 | Aangepast op 17 augustus 2016 11:48

In Nederland roken we gemiddeld 5,3 sigaretten per dag mee. Inwoners van Zuid-Holland roken gemiddeld echter 6,1 sigaretten per dag mee en daarmee heeft de provincie de vuilste lucht van Nederland. Dordrecht staat op plaats 22 op de lijst van plaatsen met de meest verontreinigde lucht. Rotterdam voert de lijst aan en is daarmee ‘meerookhoofdstad’ van Nederland. Daar rookt men bijna zeven sigaretten per dag.


Rechtszaak tegen de staat


De Milieudefensie probeert al langere tijd de staat en de Nederlander bewust te maken van de gevolgen van ongezonde lucht. Deze maand klaagde zij de staat aan om het recht op gezonde lucht af te dwingen. De Nederlandse staat overschrijdt namelijk al sinds 2010 de Europese normen voor luchtkwaliteit. Het uitstel wat Nederland kreeg om de luchtkwaliteit op orde te krijgen verliep begin dit jaar.


Volgens de Milieudefensie maakt het voor je gezondheid niet uit of je meerookt of andere vervuilde lucht inademt. Longkanker, hart- en vaatziekten, lager geboortegewicht en verminderde longfunctie bij kinderen zijn ook van vieze lucht inademen de gevolgen. Ook zou het relatief eenvoudig zijn om de kwaliteit van lucht te verbeteren, door bijvoorbeeld de maximale snelheid te verlagen.


Rekenmethode


De rekenmethode die de milieudefensie gebruikt om vervuilde lucht om te zetten in het meeroken van sigaretten in ontwikkeld door wetenschappers van de GGD Amsterdam, het RIVM en de Universiteit Utrecht. Zij bestudeerden de gezondheidseffecten van stikstofdioxide, roet en fijnstof in de lucht. Deze gezondheidseffecten - longkanker, hart- en vaatziekten, lager geboortegewicht en longfunctie bij kinderen - kunnen ook veroorzaakt worden door meeroken.

De effecten treden op bij een bepaalde concentratie luchtvervuiling en bij een bepaalde hoeveelheid meegerookte sigaretten. Door dit te vergelijken kunnen de onderzoekers luchtvervuiling uitdrukken in meegerookte sigaretten.

Lees ook

Ben Corino brengt eerst plaat uit; O Schapenkop…..

Oh Denneboom, Oh Denneboom, maar dan op z'n Dordts. Dan krijg je natuurlijk O Schapekop, O Schapekop...

Lokale cadeautjes worden bezorgd met de tax

De gemeente Dordrecht komt samen met Dordrecht Marketing en de POBD met extra initiatieven om ondern...

Te veel gasten negeren bezoekregel, ziekenhuis neemt maatregelen: ‘Discussiëren kost veel tijd en energie’

Het Albert Schweitzer ziekenhuis gaat gasten die de bezoekregeling negeren niet meer toelaten tot he...

Blij met de boosterprik op tweede kerstdag: 'Een mooi kerstcadeautje'

Geen bezoekje aan de meubelboulevard, dit jaar op tweede kerstdag en ook naar het Kerstcircus zit er...

Dit zijn de maatregelen rondom oud en nieuw

Net als vorig jaar is er komende jaarwisseling weer een aantal maatregelen getroffen. Ook al verschi...

Beperkte kans op overlast door hoge waterstand woensdagavond

Het rivierwater rondom het eiland van Dordrecht is hoger dan gebruikelijk, meldt gemeente op Faceboo...