Dordrecht, Netherlands

Dordtse Feyenoordfans na bezoek Auschwitz: ik ga anders naar het stadion

Bijzondere aanwezigen bij de herdenking maandagavond in het Stadhuis waren Edjo Frank en een groep Dordtse Feyenoord-supporters. De fans bezochten onlangs het vernietingskamp Auschwitz in Polen, onder leiding van Frank.
Petra Scheurwater | 28 januari 2020 17:44 | Aangepast op 28 januari 2020 17:44
"De bedoeling was dat de Feyenoordsupporters meer te weten komen over wat daar tijdens de Holocaust is gebeurd", legt Frank uit het doel van de reis uit. "Om zichzelf af te vragen: wat betekent dit voor mezelf, voor mijn doen en laten in mijn dagelijks leven en het stadion."

Daarmee doelt de Dordtse dichter met joodse roots op de bespottingen aan het joodse adres door de fanatieke aanhang van de Rotterdamse voetbalclub. Zo galmen er geregeld antisemitische spreekkoren door de Kuip.

"Het klinkt antisemitisch, maar de bedoeling is meer een controverse met de supporters uit Amsterdam dan dat ze joden willen krenken", weet Frank. Desondanks doet het toch pijn. "Als ik als joodse man in het stadion ben en ik hoor zulke yells, dan doet dat pijn. En dat hebben andere mensen ook."

Marc Blokland is zo'n Feyenoordsupporter die maandagavond in het Stadhuis aanwezig was en mee ging naar Auschwitz. "Er zal heus nog wel hier een daar wat geroepen worden in het stadion. Dat zal je er nooit helemaal uit krijgen, maar zelf zit ik er nu met een ander gevoel."

Zo'n twintig supporters hebben de vijf-daage reis gemaakt. Die zowel voor de reisleider en zijn gasten emotioneel was. Blokland: "Het is een hele heftige plek waar je dan komt, het is voor een hoop jongens een hele heftige week geweest. Daar is goed over gepraat en dat heeft een hoop losgemaakt."

Dat blijkt volgens Frank uit de vrijwillige aanwezigheid van de mannen maandagavond, als de bevrijding van het vernietingskamp in Polen, 75 jaar geleden, wordt herdacht. "Toen ik aan het eind van de reis vroeg of ze hierbij aanwezig wilden zijn, zeiden zij tot mijn blijdschap allemaal ja. Daarna hebben ze zelf de verantwoordelijkheid genomen om zich aan te melden en ze zijn hier ook allemaal aanwezig."

Lees ook

‘Van school gerukt, gedeporteerd en vermoord’: Gedenksteen vertelt pijnlijke geschiedenis

Stichting Joods Overleg en de gemeente Dordrecht hebben donderdag een herinneringstegel aan de Joods...

Studenten kunnen gratis naar festival met Turfy Gang en Bilal Wahib

Alle studenten in onze streek kunnen vanaf komende dinsdag een gratis kaartje bemachtigen voor de tw...

Automobilist (22) onder invloed slaat over de kop

Een 22-jarige Alblasserdammer is in de nacht van woensdag op donderdag met zijn auto over de kop ges...

Auto's botsen op snelweg

Op de A15 van Ridderkerk richting Gorinchem heeft donderdagochtend meer dan een uur file gestaan. Da...

Vincent ‘bevrijdde’ Dordrecht en dat vergat hij nooit meer

Wat is de beste plek om geallieerde tanks neer te zetten? Met die vraag is kapitein Vincent Gray van...

Duurzaamheidskenners opgelet: hier kun je meedoen aan het Klimaatexamen

Wat weet jij over klimaatverandering? In Dordrecht kun je dit jaar op 15 mei in de Duurzaamheidsfabr...