Rijkswaterstaat wil delen van de polder onder water zetten om getijdennatuur te creëren. Dit vermindert kansen op overstromingen, bevordert het leefgebied van vissen en andere dieren en verbetert na een paar jaar de vruchtbaarheid van de polder. Hiervoor wordt op een aantal plaatsen de bestaande dijk doorgebroken.
Het plan maakt deel uit van een project om in meerdere gebieden rondom de Drechtsteden de ecologische waterkwaliteit te verbeteren. Er zijn ook plannen gemaakt voor onder andere het Gors, de zuidoever van de Boven Merwede en de oever van het Wantij in Dordrecht.
Verspreiding van bodemontreiniging
De briefschrijvers - alle gemeenteraadsleden, behalve de Partij voor de Dieren - vinden dat er te weinig onderzoek is gedaan naar de langetermijneffecten van het projectbesluit. Zij maken zich zorgen over de gezondheid van de inwoners en over de planten en dieren in de Biesbosch. De bodem van de Hel- en Zuilespolder bevat PFAS en andere chemicaliën. Door het graven in de bodem zal de vervuilde grond doorspoelen naar andere gebieden, vrezen de raadsleden.
Daarnaast benadrukt de raad dat het zonde zou zijn om de Hel- en Zuilespolder kwijt te raken. In de brief beschrijven zij de polder als een “unieke groene cultuurhistorische polder waar veel mensen graag recreëren”. Er staat onder andere een B&B, een grote boomgaard en een boerderij met een kudde scharrelkoeien. Ook de laatste loslopende schaapskudde van Dordrecht is te vinden in de polder.
Gebrek aan overleg
Het ministerie gaf aan het begin van het project aan dat zij inwoners en lokale partijen zou betrekken bij de plannen. De Dordtse gemeenteraad vindt dat dit niet is gebeurd. Op initiatief van de Verenigde Senioren Partij (VSP) heeft vrijwel elk lid van de gemeenteraad een protestbrief aan de minister ondertekend.
De raad schrijft in de brandbrief dat er te weinig open overleg heeft plaatsgevonden over alternatieven. Hierin vinden de leden van de raad ook vooral dat met dit besluit de lokale democratie gepasseerd wordt. “Laat onze stad beslissen over haar eigen gebied”, benadrukken de schrijvers.
Bekijk via ons YouTube-kanaal een reportage uit oktober over dit onderwerp.