Geen controle op besluitvorming
Raadsleden vinden dat bij grotere samenwerkingsverbanden tussen gemeenten de democratische controle op de besluitvorming vaak ver te zoeken is. Wethouders zouden steeds vaker onderling besluiten nemen en die vervolgens als voldongen feit presenteren aan de gemeenteraden. Van de 1400 deelnemers aan een enquête van Raadslid.Nu, de Nederlandse vereniging van raadsleden, ziet ruim de helft dit als een bedreiging van de lokale democratie.
Grote onderwerpen worden doorgeschoven
Hoogleraar regionaal bestuur Marcel Boogers van de Universiteit Twente zegt hierover dat sinds de landelijke overheid steeds meer, ook grote onderwerpen, naar de gemeenten heeft doorgeschoven die weer vaker door regionale samenwerkingsverbanden worden behandeld. Omdat schaalvergroting voordelen biedt bij grotere projecten en bijvoorbeeld bij inkoop van zorg, zijn de raadsleden overigens in het algemeen wel voorstander van samenwerking.
Drechtraad doet het goed
Boogers noemt de Drechtraad als voorbeeld hoe het wel naar tevredenheid te organiseren is. Daar wordt al 12,5 jaar samengewerkt tussen zes gemeenten en daar komt binnenkort Hardinxveld-Giessendam nog bij. Uit alle fracties van alle gemeenteraden heeft een lid zitting in de Drechtraad, zodat de democratische controle verzekerd is. Ook hier is echter het verschil in grootte tussen Dordrecht en de andere gemeenten voor sommigen een probleem. Terwijl vanuit Dordrecht weer de klacht bestaat dat alle mankracht die in de Drechtsteden worden gestopt voor de stad weer relatief weinig oplevert. Burgemeester Kolff van Dordrecht laat dan ook een onderzoek doen naar de bestuurlijke druk van de Drechtstedensamenwerking voor de gemeente.