Dordrecht, Netherlands

Dringend oplossing nodig voor grond

In een adviescommissie worden vanavond vragen gesteld over het niet mogen verplaatsen van met PFOA en GenX vervuilde grond. De staatssecretaris wil dat er een depot wordt ingericht. Maar of de wethouder vanavond iets heeft te bieden, is onduidelijk.
Peter Tromp | 6 december 2017 15:16 | Aangepast op 6 december 2017 15:16
Omgevingsdienst en gemeente denken hard na over een oplossing. “Het is geen abc’tje”, zegt de woordvoerder van milieuwethouder Rik van der Linden, “We zijn een aanpak aan het ontwikkelen, want landelijk is niets geregeld voor dit soort gevallen”.


Gronddepot

In Dordrecht is een gronddepot, maar je kan daar niet zomaar alle grond storten. “We moeten dan een heel registratiesysteem opzetten. We moeten weten om welke hoeveelheden het gaat, in welke mate is het vervuild en is het een commerciële dump of gaat het om grond uit het tuintje van een particulier”, zegt de woordvoerder.


Bouwprojecten

Inmiddels komt de voortgang van bouwprojecten in het geding. Bij het graven van bijvoorbeeld een fundering moet veel grond worden afgevoerd. Maar dat mag niet. Het moet blijven liggen op het terrein. Tuintjes kunnen om die reden ook niet worden aangelegd. Omgevingsdienst en gemeente zijn zich bewust van de problemen.

Onderzoek

“We proberen eerder iets te kunnen organiseren, maar het ingestelde onderzoek duurt zes tot negen maanden. Het rapport is dus pas op z’n vroegst komend voorjaar klaar”, zegt de woordvoerder. Pas dan kan iets zinnigs worden gezegd over de mate van vervuiling en de grootte van het gebied.

Vervuilen mag niet

De problemen zijn ontstaan door de uitstoot van PFOA en GenX door Chemours aan de Baanhoekweg. De in het milieu aangetroffen gehaltes zouden niet schadelijk zijn voor de volksgezondheid. Toch mag opgegraven grond niet op een andere plek worden gestort dan waar het vandaan komt. Dat komt omdat grond niet mag worden verontreinigd met vuilere grond. Dat zijn de regels. In een straal van tien kilometer rondom Chemours mag nu geen grond worden verplaatst.

Lees ook

Chaos en enorme rij bij Dordtse vaccinatielocatie

Er staat maandagmiddag een lange rij bij de priklocatie in Dordrecht. De GGD roept de mensen op niet...

Wederom daling aantal coronabesmettingen

In de afgelopen week kregen 550 mensen uit Dordrecht te horen dat hun coronatest bij de GGD positief...

Voormalig SP-lid Ineke Jager op jacht naar zetel bij Beter Voor Dordt

Op de kandidatenlijst van Beter Voor Dordt prijkt een opvallende naam: die van Ineke Jager, op plek ...

Overlast winkelcentrum Bieshof: bankjes ingeruild voor mobiele camera

Toen winkelcentrum Bieshof in Stadspolders werd verbouwd, zijn er nieuwe bankjes bijgekomen. Dat lee...

Gedroomd van de eredivisie, nu aanvoerder van KKD-hekkensluiter Dordrecht: Toine van Huizen blikt terug op bewogen jaar

Het jaar 2021 afsluiten op een mooie plek in de eredivisie met De Graafschap. Het was een reële dro...

Basisscholen weer open na kerstvakantie

Goed nieuws voor ouders met kinderen in het primair onderwijs. De scholen mogen na de kerstvakantie ...