Dordrecht, Netherlands

Dringend oplossing nodig voor grond

In een adviescommissie worden vanavond vragen gesteld over het niet mogen verplaatsen van met PFOA en GenX vervuilde grond. De staatssecretaris wil dat er een depot wordt ingericht. Maar of de wethouder vanavond iets heeft te bieden, is onduidelijk.
Peter Tromp | 6 december 2017 15:16 | Aangepast op 6 december 2017 15:16
Omgevingsdienst en gemeente denken hard na over een oplossing. “Het is geen abc’tje”, zegt de woordvoerder van milieuwethouder Rik van der Linden, “We zijn een aanpak aan het ontwikkelen, want landelijk is niets geregeld voor dit soort gevallen”.


Gronddepot

In Dordrecht is een gronddepot, maar je kan daar niet zomaar alle grond storten. “We moeten dan een heel registratiesysteem opzetten. We moeten weten om welke hoeveelheden het gaat, in welke mate is het vervuild en is het een commerciële dump of gaat het om grond uit het tuintje van een particulier”, zegt de woordvoerder.


Bouwprojecten

Inmiddels komt de voortgang van bouwprojecten in het geding. Bij het graven van bijvoorbeeld een fundering moet veel grond worden afgevoerd. Maar dat mag niet. Het moet blijven liggen op het terrein. Tuintjes kunnen om die reden ook niet worden aangelegd. Omgevingsdienst en gemeente zijn zich bewust van de problemen.

Onderzoek

“We proberen eerder iets te kunnen organiseren, maar het ingestelde onderzoek duurt zes tot negen maanden. Het rapport is dus pas op z’n vroegst komend voorjaar klaar”, zegt de woordvoerder. Pas dan kan iets zinnigs worden gezegd over de mate van vervuiling en de grootte van het gebied.

Vervuilen mag niet

De problemen zijn ontstaan door de uitstoot van PFOA en GenX door Chemours aan de Baanhoekweg. De in het milieu aangetroffen gehaltes zouden niet schadelijk zijn voor de volksgezondheid. Toch mag opgegraven grond niet op een andere plek worden gestort dan waar het vandaan komt. Dat komt omdat grond niet mag worden verontreinigd met vuilere grond. Dat zijn de regels. In een straal van tien kilometer rondom Chemours mag nu geen grond worden verplaatst.

Lees ook

Chaos en enorme rij bij Dordtse vaccinatielocatie

Er staat maandagmiddag een lange rij bij de priklocatie in Dordrecht. De GGD roept de mensen op niet...

Dordtse Kerken: 'Volg kerstdiensten vooral online'

Het Platform Dordtse Kerken en de stichting Missie Dordt roepen ook deze kerst weer op de kerstdiens...

Qbuzz wil 'boost geven aan deelmobiliteit in de Drechtsteden' met 230 knaloranje fietsen

Vervoersmaatschappij Qbuzz heeft samen met de provincie Zuid-Holland 230 deelfietsen naar de Drechts...

'Ook mensen op wielen moeten van Park Merwestein kunnen genieten'

Een rondje door Park Merwestein 'door de ogen van' mensen in een rolstoel of scootmobiel leverde vee...

Manci uit Dordrecht werd honderd door elke dag twee glazen wodka te drinken

Ze was de mooiste vrouw van de Hongaarse stad Győr, weigerde om te spioneren voor de geheime dienst...

Hebben Dordtenaren nog goede voornemens voor 2022?

Het nieuwe jaar is begonnen en dus is het weer tijd voor goede voornemens. Maar hebben de Dordtenare...