Dordrecht, Netherlands

Drinkwaterbedrijven Oasen en Evides naar rechter om vergunning Chemours aan te vechten: 'veiligheid drinkwater in gevaar'

Drinkwaterbedrijven Oasen en Evides stappen naar de rechter om de nieuwe vergunning van de chemische fabriek Chemours aan te vechten. Volgens hen is het drinkwater in gevaar van Rotterdam, Dordrecht, het Rijnmondgebied en alle gemeentes in de Drechtsteden.
Ingrid de Groot | 1 december 2022 10:14 | Aangepast op 1 december 2022 10:14
De nieuwe vergunning is op 31 oktober door de provincie Zuid-Holland ondertekend, maar volgens de drinkwaterbedrijven zijn er onaanvaardbare risico's voor het drinkwater en kan de veiligheid niet worden geborgd. 
Bekijk hieronder de video (let op, de tekst loopt door onder de video):
Evides en Oasen hebben voor de camera van RTV Dordrecht niet willen reageren, maar laten schriftelijk weten dat zij het dossier bestuderen en dat zij, zoals ze er nu in zitten, naar de rechter gaan.

Rekenfouten
Volgens Evides en Oasen heeft de provincie Zuid-Holland bij de afgifte van de nieuwe vergunning onzorgvuldig en onvolledig werk geleverd. En er zijn verkeerde optelsommen gemaakt.

Zo is niet meegerekend hoeveel van het kankerverwekkende PFAS geloosd wordt op de rivier Beneden Merwede door DuPont en DOW, die beide een fabriek hebben op het terrein van Chemours aan de Baanhoekweg.

Ook is bij de nieuwe vergunning van Chemours, volgens Evides en Oasen onduidelijk welke andere zeer zorgwekkend (kankerverwekkende) stoffen in het rivierwater, en daarmee mogelijk in het drinkwater eindigen.

Rioolwaterzuivering
Chemours blijkt bovendien toestemming te hebben om afvalwater, met daarin PFAS en andere chemische stoffen via de Dordtse rioolwaterzuiveringsinstallatie te lozen. Die instalatie loost op haar beurt ook in de rivier, maar daar is geen toezicht op.

De monitoring van de emissie en lozing door Chemours en waakhond DCMR piept en kraakt, volgens de drinkwaterbedrijven.
Toxicoloog
Provincie Zuid-Holland verklaart dat het niet op de verwijten van Oasen en Evides kan reageren, zolang het proces loopt.

Toxicoloog Jacob de Boer van de VU in Amsterdam noemde het vandaag (woensdag) pijnlijk dat de vergunning al is ondertekend door gedeputeerde Staten van Zuid-Holland. ,,Het verwondert. Ik begrijp ook niet goed, waarom ze niet eerst goed overlegd hebben met de drinkwaterbedrijven. Ik vind het zeer slecht bestuurd.''

Europa
De Boer vindt het onbegrijpelijk nu er in Europa zoveel zorgen zijn om PFAS hoe snel de provincie groen licht heeft gegeven voor de nieuwe vergunning. ,, De vergunning is notabene al afgegeven. Dat is zeer pijnlijk. Dat draai je ook niet zomaar meer terug.''

Wethouder
Onlangs liet wethouder Tanja de Jonge (GroenLinks) al weten aan RTV Dordrecht dat zij pleit voor 24 uur per dag screening wat er uit de fabriekspijpen komt van Chemours.

RIVM
Het RIVM (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu) verklaart op haar website dat alle Nederlanders al teveel PFAS binnen krijgen, wat nadelige gezondheidseffecten kan geven.

Het Kabinet stelde deze week dat Nederlanders komende jaren minder drinkwater moeten gaan gebruiken, omdat drinkwater schaarser dreigt te worden. Het is steeds moeilijker te zuiveren, terwijl de bevolkingsgroei juist toeneemt.

Lees ook

Met theatershow Bara’s en Boerenkool trapt Tortilla de kinderboekenweek af

De kinderboekenweek is weer van start, met dit jaar als thema: "Bij mij thuis". In Dordrecht gaat th...

Woensdag op TV Dordrecht: Via Cultura Magazine

In het Via Cultura Magazine van deze week een interview met Remi Balistreri over ‘Ontdek Dordrecht’ ...

Schoten gelost in Papendrecht door politie

Tijdens een actie van de Dienst Speciale Interventies van de politie in de Stellingmolen zijn dinsda...

Opknapbeurt voor oude schoorsteen Dordrechtse Melk Inrichting

Er is een begin gemaakt met de restauratie van de schoorsteen van de voormalige Dordrechtse Melk Inr...

Kraampjes en presentaties over Spuiboulevard tijdens informatiemarkt

De Spuiboulevard gaat flink op de schop. Om bewoners bij te praten over de plannen, organiseerde de ...

50 jaar Winkelcentrum Sterrenburg: 'Een en al nostalgie!'

De oude foto's trokken een hoop aandacht. Veel mensen die even stopten en ze goed bestudeerden. "Ik ...