Dordrecht, Netherlands

Duurzame watertaxi Futuro tewatergelaten: klaar voor de toekomst

Een boot met niet alleen een mooi, strak uiterlijk, maar die ook nog eens duurzaam is. Dat laatste is iets waar Elio Barone zich al langer voor inzet. Ooit startte hij samen met zijn broer het rondvaartbedrijf Imbarcazione Barone. Een paar jaar geleden sloeg hij zijn eigen weg in. De Futuro is het resultaat van een zoektocht naar de combinatie van schoonheid en toekomstbestendigheid.
Marjolein Vos | 18 mei 2022 15:36 | Aangepast op 18 mei 2022 15:36
Onder luid applaus werd De Futuro dinsdagmiddag in Zwijndrecht tewatergelaten. Een emotioneel moment voor Elio Barone. De afgelopen vijf jaar besteedde hij vele uren aan zijn schip. “Je moet echt alles niet één keer maar twee keer, soms drie keer doen. Je bent ook aan het leren wat je allemaal moet maken. Het is voor het eerst dat ik dit doe.” Barone heeft de Futuro namelijk zelf ontworpen, met hulp van verschillende bedrijven (Aarts Dieseltechniek, Elcee, Bolidt, Monitrax en de Duurzaamheidsfabriek en Holland Marine Parts). “Wat we doen is precies waarin de Drechtsteden zo sterk zijn: samenwerken om optimaal te kunnen innoveren,” vertelde Barone eerder al. Bij de bouw werd hij bijgestaan door studenten van het DaVinci College en Hogeschool Rotterdam.
Doel was om een zo zuinig mogelijke boot te maken. Of dat echt gelukt is, moet nog getest worden. Maar door het lichte materiaal en een speciaal ontworpen romp verbruikt de Futuro minder brandstof. Duurzaamheid staat sowieso hoog in het vaandel bij de Barones. Al eerder stapten ze over op fossielvrije brandstof. Daarbij gaan ze bij dit schip nog een stukje verder. “De voorstuwing moet nog elektisch gemaakt worden, hybride dus, zodat hij ook stil kan varen,” legt Barone uit. “En uitstootvrij in natuurgebieden en historische havens zoals in de stad bijvoorbeeld. En ook heel langzaam. Er staan vrij grote motoren in voor snel varen, maar het is ook heel fijn als je stapvoets kunt varen. Dat is nog een grote uitdaging.”

Want hoewel de Futuro nu gedoopt is, moet er nog wat aan gesleuteld worden. Dat wisselt Barone af met de testvaarten. In juni moet alles gereed zijn, want dan wordt het schip ingezet bij een proef van vervoersbedrijf Blue Amigo. Die laat in totaal drie watertaxi’s varen als een alternatieve manier van vervoer tussen de Drechtsteden.

“Mocht het een succes zijn dan is de Futuro misschien ook wel geschikt om op de markt te brengen. Maar voor nu heeft Dordrecht echt de primeur,” zegt Barone. “Ik ben natuurlijk een echte schapenkop en Dordrecht is een waterstad, dus ik hoop dat hij hier nog jaren gaat rondvaren.”

Lees meer over:

Barone|Duurzaamheid|Schip|

Meest gelezen

Binnenkijken bij Bellevue: na jaren stilstand valt dit het meest op

Joris Gemen | Redactie Streek 56 | 11 jul 2024 08:30

Peter van der Velden terug om tijdelijk op Dordt te passen

Redactie Streek 56 | 10 jul 2024 11:37

Lees ook

Hendrik-Ido-Ambacht koploper energiezuinige woningen in de streek

Volgens een recent onderzoek blijkt dat in Hendrik-Ido-Ambacht meer dan de helft van de woningen bes...

Gemeente Dordrecht nagenoeg de perfecte plek voor elektrisch rijden

Goed nieuws voor alle elektrische autorijders in Dordrecht. De gemeente staat landelijk op plek twee...

Gemeenten en organisaties zetten in op versnelde verduurzaming Drechtsteden

De Drechtsteden hebben zich gecommitteerd aan een energieneutrale regio vóór 2050. Om die ambitie te...

Deze week op de deurmat: Energiekrant vol duurzame tips

De Drechtsteden streven ernaar om in 2050 volledig energieneutraal te zijn. Om dat te bereiken zijn ...

Dordtse babyboom: een boom voor iedere Dordtse baby

Wie vanaf vandaag zijn baby aangeeft op het Stadskantoor krijgt een waardebon voor een boom. De bon ...

Drechtsteden gebruiken maar 12 procent van geschikte daken voor zonnepanelen

Uit cijfers van de Regio Drechtsteden blijkt dat er in onze omgeving nog maar weinig gebruik wordt g...