Dordrecht, Netherlands

Een eigen plek voor LHBTIQ+: COC start regenboogcafé in Dordrecht

COC Rotterdam start samen met Stichting Door een maandelijkse ontmoetingsavond voor de LHBTIQ+ gemeenschap onder de noemer Regenboogcafé. Het eerste Regenboogcafé wordt op 6 oktober gehouden bij Stichting DOOR aan de Munt.
Marjolein Vos | 2 oktober 2023 15:10 | Aangepast op 2 oktober 2023 14:31
Er was ooit wel een COC in Dordrecht maar dat is 22 jaar geleden gesloten. “We zien dat onze gemeenschap behoefte heeft aan elkaar vaker te ontmoeten”, vertelt Cameron de Kreije. Cameron is nu een half jaar werkzaam voor het COC en samen met Timen Bol de drijvende kracht achter het nieuwe café in Dordrecht, dat vrijdag van start gaat. “Dat is meer dan alleen tijdens de Dordrechtse Pride. Daarom zijn we druk bezig met activiteiten op te starten. Één van deze activiteiten is een maandelijkse regenboogcafé.”

Er zijn in de tussenliggende jaren wel regenboogcafés georganiseerd maar die gingen vrij snel dicht of er werd maar af en toe een regenboogavond georganiseerd. “De laatste was geloof ik bij Tante Teun, en dat is al een tijd geleden gesloten. Er is eigenlijk nu niets in Dordrecht”, vertelt Cameron. “In tijde van corona was het sowieso al lastig om elkaar te ontmoeten en nu dat eindelijk weer kan, blijkt dat er behoefte is aan een eigen ontmoetingsplek."

Pride
"Tijdens de Dordrecht Pride heb ik met meerdere mensen gesproken, die zeiden: we missen een café. Geen nachtclub of zo, maar een informele plek om bij elkaar te komen", legt Cameron uit. "Je kunt wel in een gewoon café aan het Scheffersplein gaan zitten, maar dat is dan niet een plek waar je openlijk over persoonlijke dingen praat.”

Ontdekken en zijn wie je bent
Tijdens de Dordrecht Pride, het evenement dat jaarlijks wordt georganiseerd in onze stad, ligt de nadruk op jezelf kunnen zijn, in welke vorm dan ook. Daar is nog steeds behoefte aan en misschien nog wel meer dan ooit. “Het ligt in de regio nog vaak gevoelig om voor jezelf uit te komen", zei organisator Lennart Lenskens tijdens de laatste editie van de Pride in september, doelend op de gemeenten die in de Biblebelt liggen. Hij was dan ook blij dat wethouders uit verschillende plaatsen meeliepen in de optocht.
Bekijk hier ons verslag van de Dordrecht Pride 2023.
Cameron denkt dat er in elke plaats mensen binnen de regenbooggemeenschap wel worstelen met zichzelf, niet alleen in gemeenten waar veel christenen wonen. “Jezelf ontdekken is voor veel mensen sowieso lastig. In sommige groepen of gezinnen is het lastigere om voor je geaardheid uit te komen of te kunnen onderzoeken wie je bent. Daarnaast zijn er de laatste jaren veel nieuwe groepen bij gekomen, bijvoorbeeld non-binair." Cameron is zelf non-binair, en voelt zich niet per se man of vrouw. “Ik heb nooit nare blikken gehad, maar er zijn wel instanties waar het niet gewaardeerd wordt als je als jezelf over straat gaat. Wat dat betreft is er nog een lange weg te gaan.”

Met het regenboogcafé hoopt Cameron dat er een nieuwe stap op die weg wordt gezet. “We moeten nog een beetje ontdekken hoe de regenbooggemeenschap in Dordrecht eruit ziet. Dus we houden de eerste avond heel breed. Het is gewoon een café met een bar waar je wat te drinken kan bestellen. Wel leggen we ook gesprek-startkaartjes neer. Voor mensen die het lastig vinden om een gesprek beginnen, maar toch behoefte hebben om contact te hebben met gelijkgestemden.”

Cameron en Timen staan open voor ideeën van bezoekers. "Als duidelijk is waar behoefte aan is, gaan we misschien ook thema-avonden organiseren en gastsprekers uitnodigen", zegt Cameron.

Het eerste regenboogcafé wordt aanstaande vrijdag gehouden bij Stichting DOOR aan de Munt 5. Iedereen is welkom van 19.00 tot 23.00 uur. Op 24 november en op 22 december staan er nog twee cafés gepland.

Meest gelezen

Kortstondige stroomstoring treft 30.000 huishoudens in de Drechtsteden

Ylva Verbeek | Redactie Streek 56 | 10 jun 2024 10:41

A16 dicht na ernstig ongeluk, traumahelikopter landt op snelweg

Rijnmond | Redactie Streek 56 | 7 jun 2024 15:57

Lees ook

‘Vieren dat je jezelf kunt zijn’ tijdens Dordrecht Pride 2023

“Mooi om te zien dat we met elkaar zo’n mooi pride-feest kunnen vieren in de stad” vertelt Lennart L...

Fototentoonstelling ‘Oudroze’ geopend op de Spuiboulevard

In aanloop naar de Dordrecht Pride werd vrijdag de fototentoonstelling ‘Oudroze’ feestelijk geopend ...

Geen regenboogvlaggen op de Waterbus na vragen SGP

Het was de bedoeling dat komende zaterdag ook aan de Waterbussen te zien zou zijn dat Dordrecht Prid...

Ontslag om afwijzen lhbt-themadag op Dordtse school? De rechter moet beslissen

Een onderwijsassistent van het Dordtse Insula College is op non-actief gezet omdat hij een lhbt-them...

Dordrecht viert Coming Out Day: ‘Er is een plek voor iedereen in Dordrecht’

In heel Nederland wordt vandaag stilgestaan bij Coming Out Day: een dag waarop aandacht wordt gevraa...

Op Pad met Ad is terug, met Lennart Lenskens als eerste gast

Ad van den Herik is weer terug van zijn welverdiende vakantie en dat betekent dat er weer nieuwe afl...