Dordrecht, Netherlands

Eerste asielzoekers opgevangen in voormalig hotel Ara in Zwijndrecht

Op de meeste kamers is er ruimte voor vijf asielzoekers RTV Dordrecht
Terwijl er dit weekend nog hard gewerkt is om de transformatie van hotel Ara naar opvanglocatie af te ronden, zijn maandag de eerste 130 asielzoekers aangekomen. Dinsdag volgt er nog een groep van honderd nieuwe bewoners.
Erik van Krimpen | 22 april 2024 11:30 | Aangepast op 22 april 2024 11:01
Van hotel naar opvanglocatie
Luxe suites worden nu gebruikt als activiteitenruimte of om Nederlandse les in te geven en het zwembad is dichtgegooid zodat die ruimte gebruikt kan worden als keuken. Toch zijn de voormalige hotelkamers waar de nieuwe bewoners verblijven nauwelijks verbouwd volgens locatiemanager Boukje Renger van het COA (Centraal Orgaan opvang asielzoekers). "De hotelkamers zijn vooral leeggemaakt. Het meubilair eruit, de hotelbedden eruit en onze bedden, matrassen, lockerkasten, koelkast en tafel erin."

Vanwege de strenge eisen vanuit het COA zijn er wel verbouwingswerkzaamheden aan het raam uitgevoerd. Ook is er, vanwege privacy, een slot aangebracht op één van de badkamerdeuren. De tweede deur naar de badkamer is dichtgemaakt zodat er een extra bed tegen de wand kan worden geplaatst. Dit leidt ertoe dat een tweepersoonshotelkamer nu een vijfpersoonskamer in de nieuwe opvanglocatie is.

Samenstelling asielzoekers
De samenstelling van de bewoners is een afspiegeling van Ter Apel volgens Boukje Renger. "De grootste groep bestaat uit Syrische mensen en Jeminitische mensen, maar het zou kunnen zijn dat wij hier zo'n twintig nationaliteiten krijgen." Ook het leeftijdsverschil van de bewoners zal naar verwachting groot zijn: "Ik heb begrepen dat wij hier een baby van 0 jaar krijgen, de oudste weet ik nog niet, maar van 0 tot 75 jaar oud zou mogelijk zijn."

60 van de 230 asielzoekers zijn alleenstaande minderjarige vluchtelingen. Om deze kwetsbaardere groep zo goed mogelijk op te vangen, slapen zij op de begane grond en delen ze hun kamer met maximaal twee andere personen. Ook gaan zij gebruik maken van de keuken die op dit moment nog wordt gebouwd in de ruimte die vroeger het zwembad was. "De jongeren zijn volop in ontwikkeling en om ze zelfredzaam te maken is kunnen koken ook een belangrijk onderdeel", aldus de locatiemanager.

De overige 170 asielzoekers slapen op de eerste en tweede verdieping van het voormalige hotel. Zij delen de kamers met maximaal vier andere bewoners. Dat kunnen gezinnen zijn, alleenstaande mannen, alleenstaande vrouwen, vaders met kinderen of moeders met kinderen. Deze groep krijgt driemaal per dag een lopend buffet voorgeschoteld.

Het is de bedoeling dat het voormalige hotel in Zwijndrecht in de toekomst opvang aan driehonderd mensen biedt. Toch zullen er volgens Renger de komende periode niet meer dan 230 asielzoekers verblijven in de noodopvang. "We gaan eerst een periode doormaken om te ervaren hoe het gaat, als dat goed gaat kunnen we de aantallen gaan verhogen."
Het voormalige hotel is in korte tijd omgebouwd tot opvanglocatie RTV Dordrecht
Zorgen over veiligheid
Onder een deel van de inwoners van Zwijndrecht waren er vooral zorgen over de veiligheid. Dit bleek onder andere uit de demonstratie voor het gemeentehuis eerder dit jaar. Verantwoordelijk wethouder Robert Kreukniet laat weten dat deze zorgen nog niet helemaal zijn weggenomen. "De aandachtspunten, vooral over veiligheid, zijn er natuurlijk nog steeds. Daar hebben we een klankbordgroep voor en straks een kerngroep veiligheid, dat verandert niet. Pas als mensen er wonen en je ziet dat het onder controle is, dan gaat dat wellicht helpen. De mensen die echt tegen waren, die blijven tegen en dat snappen wij ook. De meeste mensen doen dat vanuit het perspectief van 'is het wel veilig als daar mensen wonen?'. "


Bezwaringsprocedure
Hoewel de asielzoekers nu al worden opgevangen, is de termijn van zes weken om bezwaar in te dienen tegen de afgegeven omgevingsvergunning nog niet verstreken. Daarmee bestaat er nog een kans dat het voormalige hotel niet gebruikt kan worden als opvanglocatie. Het is een risico dat het COA vaker neemt en het gevolg van de enorme druk op de asielketen en de nijpende situatie in Ter Apel.

Toch is de kans klein dat de locatie niet gebruikt zal kunnen worden volgens wethouder Kreukniet. "Bij een omgevingsvergunning moet je denken aan geluid, verkeer en dat soort vraagstukken. Wij denken dat dit goed onderzocht en uitgewerkt is." Toch is de situatie volgens de wethouder niet ideaal. "Wij hadden natuurlijk liever gehad dat het COA de termijn had afgewacht, maar we hebben wel begrip voor de hele hoge urgentie."

Participeren
Volgens locatiemanager Boukje Renger is het vooral belangrijk dat de vluchtelingen gaan participeren en als opvanglocatie wordt er ingezet op het organiseren van diverse activiteiten waaronder onderwijs. Zo kunnen mensen met een verblijfstatus een voorinburgeringsprogramma volgen met Nederlandse taallessen en wordt er een cursus 'Kennis van de Nederlandse maatschappij' aangeboden.

Voor de mensen die nog in procedure zitten zullen er, onder andere door vrijwilligers, creatieve en sportactiviteiten worden georganiseerd. Ook kunnen de bewoners bijdragen aan het groenonderhoud in de omgeving, meehelpen op het centrum zelf of vrijwilligerswerk doen in de gemeente Zwijndrecht.

Het voormalige hotel Ara zal voor een periode van drie jaar opvang bieden aan asielzoekers. Bekijk hieronder de reportage
waarin een rondleiding wordt gegeven door de nieuwe opvanglocatie.

Meest gelezen

Binnenkijken bij Bellevue: na jaren stilstand valt dit het meest op

Joris Gemen | Redactie Streek 56 | 11 jul 2024 08:30

Peter van der Velden terug om tijdelijk op Dordt te passen

Redactie Streek 56 | 10 jul 2024 11:37

Lees ook

Erespeld voor Zwijndrechtse schoolbestuurder

Schoolkinderen hun talenten zo goed mogelijk laten ontwikkelen, dat is de drijfveer van Mike Mastwij...

Noordpark Festival blaast zaterdag zestien kaarsjes uit

Alsof het zo heeft moeten zijn. Als deze zaterdag de extreme hitte wat is gaan liggen opent het Zwij...

Lego-uitleen in het Badhuis: 'Iedereen moet kunnen bouwen'

Onder de naam LegoMasters kunnen kinderen sinds kort in wijkhuiskamer het Badhuis in Zwijndrecht ter...

Foutje! 'Zwijndrechts' verkiezingsbord in Dordrecht beland

Wie een vluchtige blik werpt op het verkiezingsbord aan de Recklinghausenweg in Dordrecht ziet welli...

Hier kun je stemmen voor de Europese verkiezingen vandaag

De stembussen in de Drechtsteden zijn open. Stemmen kan vandaag van ‘s ochtends 7.30 uur tot ‘s avon...

Kunstzinnige aandacht voor jongeren met psychische problemen

Een metersgroot beeld van een jongere die ineengedoken zit, met een capuchon op. Het valt wel op, al...