Dordrecht, Netherlands

Eilandleven: Big Rivers 2023 en ‘doorkijkje’

Deze donderdag in 'Eilandleven’ het optreden van het Dylan Vos Quartet tijdens Big Rivers 2023 en een reportage over de grote aanwinst van het Dordrechts Museum van dit jaar, 'doorkijkje' van Samuel van Hoogstraten.
Redactie RTV Dordrecht | 21 september 2023 15:00 | Aangepast op 21 september 2023 14:52
We trappen deze Eilandleven af met het concert van het Dylan Vos Quartet op het podium bij de Houttuinen tijdens Big Rivers 2023. Op de zaterdagmiddag ging Ameezing niet door vanwege de hitte, maar de nieuwe jonge generatie talentvolle ‘jazz cats’ -zoals ze worden genoemd- stond te spelen alsof er niets aan de hand was.

Samuel van Hoogstraten is een bekende naam in de kunstwereld. Het Dordrechts Museum heeft meerdere werken van hem in bezit en in 2023 is daar een groot schilderij aan toegevoegd. “Een aanwinst voor de stad en een icoon voor de collectie van het Dordrechts Museum”, aldus conservator Sander Paarlberg. Het werk is aangekocht met behulp van fondsen en biedt een mooi doorkijkje. Door de manier van schilderen wordt je als het ware in het schilderij getrokken. Het is een echt doorkijkje, met een lezende jongen en een hondje dat de toeschouwer recht aankijkt.

Van Hoogstraten maakte het schilderij toen hij in Engeland werkte, maar heeft zich ongetwijfeld ook laten inspireren door zijn andere woonplaats Dordrecht. Paarlberg: “hij heeft hier in de 17de eeuw rondgelopen, hij woonde en werkte hier in onze stad”. In de door het Dordrechts Museum zelf gemaakte reportage vertelt de conservator meer over Van Hoogstraten, zijn manier van schilderen en zijn tijd hier.

Eilandleven, met deze week het optreden van het Dylan Vos Quartet op Big Rivers 2023 en de grote aanwinst van het Dordrechts Museum van dit jaar, is deze donderdag 21 september vanaf 18.00 uur te zien op TV Dordrecht, direct na het Nieuws. Het concert van het Dylan Vos Quartet is ook op ons YouTube-kanaal en hieronder te bekijken.

Lees ook

Topschilderij na eeuwen terug in Dordt: Van Strij's meesterwerk te zien in nieuwe tentoonstelling

“Dit is echt een waanzinnig mooi stuk. Dat zie je zelden, dat dit opduikt. Ik heb het in ieder geval...

Topstuk van Dordtse schilder Jacob van Strij ontdekt

In het Dordrechts Museum is binnenkort een wel heel bijzonder werk te zien. Het gaat om een onbekend...

Zo vier je Valentijnsdag in Dordrecht

Nog een nachtje slapen en dan is het zover, de meest romantische dag van het jaar: Valentijnsdag.He...

Donderdag in Eilandleven: herdenkingsdienst voor Rinie Boon

Hij was een bekende Dordtenaar: fotograaf Rinie Boon. Veel inwoners van de stad reageerden dan ook g...

Deze week in Eilandleven: expositie van Wim Heldens en de verhuizing van RTV Dordrecht

In ons tv-programma Eilandleven besteden we iedere donderdag aandacht aan kunst, cultuur en natuur o...

Hof van Nederland haalt zeldzame gildebekers terug naar Dordrecht

Ze zijn gemaakt in 1582 en erg zeldzaam. Niet vreemd dus dat het Dordrechts Museum haar geluk niet o...