Dordrecht, Netherlands

Eindelijk bewijs: schilderij van Aelbert Cuyp blijkt doorgezaagd

Het vermoeden was er al, maar dankzij wetenschappelijk onderzoek is het nu eindelijk bewezen. Twee werken van Aelbert Cuyp die al eeuwen afzonderlijk van elkaar door het leven gaan, blijken samen één schilderij te vormen. In de tentoonstelling 'In het licht van Cuyp' in het Dordrechts Museum komen ze voor het eerst sinds het doorzagen weer bijeen.
Robin Nanninga | 23 september 2021 11:24 | Aangepast op 23 september 2021 11:24

Het gaat om twee riviergezichten waarop een deel van de skyline van Dordrecht te zien is. 'Riviergezicht bij Dordrecht' hangt in het Los Angels County Museum of Art, 'Gezicht op Dordrecht' in het Museum der bildenden Künste in Leipzig. De werken zijn praktisch even groot en beide geschilderd op paneel.

Al in 1972 ontstond het vermoeden dat het helften zijn van één langwerpig paneel. Een getekende kopie van de stukken aan elkaar, in 1759 gemaakt door schilder Aert Schouman, leek dat te bevestigen. Toch bleef er onder kenners twijfel bestaan: zo'n extreem lang paneel zou erg ongebruikelijk zijn.

Wetenschappelijk onderzoek
Het mysterie is nu dankzij wetenschappelijk onderzoek opgelost. Al in 2012 publiceerde het Museum der bildenden Künste Leipzig een collectiecatalogus, waarin onderzoek in samenwerking met restaurator Rüdiger Beck is gepubliceerd. Daarin wordt bevestigd dat beide schilderijen bij elkaar horen. Toch waren er nog losse eindjes. Het Dordrechts Museum heeft nu alles verder uitgezocht met de musea in Los Angeles en Leipzig. Restaurator Lidwien Speleers van het museum in Dordrecht verzamelde alle gegevens en publiceert de uitkomsten van het hernieuwde onderzoek in de tentoonstellingscatalogus die binnenkort verschijnt.


De horizontale planken waaruit de panelen zijn opgebouwd zijn precies even breed. De grondering blijkt dezelfde en röntgenfoto’s tonen aan dat de verfstreken en de houtnerven doorlopen. Conclusie: de twee afzonderlijke werken waren ooit één schilderij. De vraag wanneer het langwerpige stadsgezicht doormidden werd gezaagd, is moeilijker te beantwoorden. Het moet in ieder geval na 1759 zijn, toen Aert Schouman zijn kopie maakte, en vóór 1821, toen een van de helften los werd verkocht.

Het onderzoek naar de twee panelen werd verricht in een nauwe samenwerking met het Los Angeles County Museum of Art en het Museum der bildenden Künste Leipzig. Dankzij de tentoonstelling In het licht van Cuyp komen beide panelen nu voor het eerst weer bijeen. Na de tentoonstelling in Dordrecht reizen ze samen door naar Leipzig om daar tentoongesteld te worden.

Foto boven: Gezicht op Dordrecht, foto onder: Riviergezicht bij Dordrecht.

Meest gelezen

Meisje gewond na aanrijding lijnbus

Redactie Streek 56 | 11 jul 2025 09:01

Big Rivers van start: zo zag de drukke eerste festivalavond eruit

Corrado Francke | Stijn van der Poel | 12 jul 2025 08:00

Lees ook

Dagenlang geen treinverkeer op MerwedeLingelijn

Op de MerwedeLingelijn tussen Dordrecht en Geldermalsen rijden van woensdag 23 juli tot en met zonda...

Meer cruises op komst, maar: ‘We zijn niet alleen een parkeerplaats voor de molens’

De gemeente Dordrecht gaat in zee met cruiseschipmaatschappij Viking om meer riviercruiseschepen naa...

Bomvolle binnenstad bij jubileumeditie Big Rivers: 'Dordrecht op z'n mooist'

Moe maar voldaan kijkt de organisatie van Big Rivers terug op drie dagen feest in Dordrecht. Tevrede...

Gemeente plaatst camera bij huis na explosie

Bij een huis in Zwijndrecht waar vorige week een explosie is geweest, is een mobiele camera geplaats...

Zwijndrecht kapt met spoed bomen vanwege besmettelijke ziekte

De gemeente Zwijndrecht kapt deze week met spoed een aantal bomen. De iepen hebben de zogeheten besm...

Robert de Heer volgt Rik van der Linden op als Dordtse lijsttrekker CU-SGP

Het duurt nog even tot de volgende gemeenteraadsverkiezingen, maar de Dordtse ChristenUnie-SGP-fract...