Dordrecht, Netherlands

Energiezuinige kerstlampjes gaan gewoon aan: 'Winkeliers en Dordtenaren hebben dit nodig'

Veel Dordtenaren en de winkeliers zullen er dolgelukkig mee zijn. Het centrum zal ondanks de energiecrisis rond de feestdagen in het kerstlicht kunnen stralen. De Dordtse winkeliers hebben namelijk op tijd zuinige LED-kerstverlichting gekocht.
Ingrid de Groot | 28 oktober 2022 13:59 | Aangepast op 28 oktober 2022 13:59
,,Ik vind dit wel echt de sfeermaker van de stad. Zeker als het donker wordt. En we hebben het als winkeliers ook gewoon nodig,'' zegt Patries Stede van Textilia Queen of Curtains op de Voorstraat.

Hengelo
In andere gemeentes in Nederland zijn winkeliers door de energiecrisis wel de klos. Hengelo bijvoorbeeld moet de vijftien jaar oude kerstverlichting van 'zolder' halen. Maar de kosten van de nog 'ouderwetse' stroom-slurpende lampjes zijn torenhoog vanwege de hoge energieprijs.  In Hengelo is daarom gekozen de lampjes 8,5 uur per dag minder te laten branden.
Bekijk de videoreportage (Let op de tekst loopt door onder de video):
LED-verlichting
De Dordtse winkeliers hebben het geluk dat zij op tijd LED-verlichting hebben gekocht. En dié zijn al duurzaam en energiezuinig, vertelt Jaap Huisman van de POBD (Promotie Ondernemers Binnenstad Dordrecht). Bij de organisatie zijn meer dan 360 winkeliers uit het centrum aangesloten.
,,We hebben natuurlijk uitvoerig over de energiecrisis nagedacht, en of we de kerstverlichting in het centrum gaan ophangen. De discussie is landelijk gaande en we hebben niet onder een steen gezeten,'' aldus Huisman van de POBD.
Zoals het er nu uitziet zal de kerstverlichting als vanouds gaan shinen boven de Voorstraat en boven andere hotspots in de binnenstad.

Verwaarlozen
Uit berekeningen door de leverancier van het LED-licht is ondertussen gebleken dat de energiekosten te verwaarlozen zijn. ,,Nog geen zeven euro per dag, als de lampjes tien uur branden. En dat voor de hele binnenstad. Waar hebben we het dan over."
Huisman denkt dat Dordtenaren en de winkeliers na twee sombere jaren, door de corona, echt toe zijn aan de goede kerstsfeer. ,,We weten niet wat er met corona, of wat dan ook nog gaat gebeuren. Dus laten we zorgen dat het in vredesnaam gezellig blijft. ''

Sinterklaas
De lampjes worden rond de Sinterklaas-intocht opgehangen en aangestoken.
Winkelier Joyce van den Heuvel van Joy & Fashion op de Voorstraat is er dolgelukkig mee.
,,Zodra de kerstverlichting er is, merk je direct dat de stad enorm gaat leven. Mensen hebben er zin in. Ze vinden het leuk. Ze komen ook speciaal naar de stad voor de kerstverlichting. Zou je de kerstverlichting weglaten, blijft het eigenlijk een hele gewone, wat sombere, saaie maand. Ja, we zijn heel blij met het sfeerlicht.''

Lees meer over:

kerstmis|

Lees ook

Niet blij met je kerstpakket? Het kan (bijna) altijd erger

Een kapotte kerstbal als kerstgeschenk, of een kerstpakket gevuld met slechts een bidon, een fietsru...