Dordrecht, Netherlands

Er mist context rondom Dordts slavernijverleden: "We moeten het eerlijke verhaal vertellen"

Het is voor velen onbekend, maar er zijn genoeg gebouwen in onze oude binnenstad die een 'aandenken' zijn aan het slavernijverleden van Nederland. De rol van Dordrecht is hierin te onderbelicht vinden Sidney Breidel en Rowan van der Stelt. Samen hopen zij meer aandacht te vragen en in de toekomst meer context te bieden als je een rondje door de stad maakt.
Marjolein Vos | 16 juni 2022 11:46 | Aangepast op 16 juni 2022 11:46
"We hebben nu verschillende gebouwen in kaart gebracht die te maken hebben met het koloniale verleden van Dordt", vertelt Sidney. Samen met Rowan onderzoekt en benadert hij onder andere musea en scholen om die 'koloniale sporen' zichtbaar te maken voor publiek. "We worden inmiddels ook zelf benaderd en de bereidwilligheid is best oké. Daar ben ik blij om."
Twee voorbeelden van die koloniale sporen zijn Stokholm, een voormalige suikerraffinaarderij, en het West-Indisch Huis aan de Wijnstraat. Hierin was de West Indische Compagnie gevestigd en besloten ze over de suikerhandel en over de levens van tot slaaf gemaakte mensen. "Als je hier omhoog kijkt zie je een suikerbrood. Een zwart kegeltje met een wit puntje." Eén van de vele voorbeelden waar je aan kan herkennen dat dit gebouw een rol speelde in het koloniaal verleden. Verderop op de Wijnstraat staan bijvoorbeeld de woorden 'Tabak' en 'Koloniale Waren' op de gevel.
Ook aan de Grote Kerk hangen sporen van het slavernijverleden. Bijvoorbeeld als je naar binnen gaat zie je een grafkapel van de familie Vriezendorp. Zij waren actief in de suikerhandel en verhuurde schepen aan de VOC. Rowan: "Ook de preekstoel is gedoneerd door iemand die ook actief was in de suikerhandel. De kerk heeft daarvan geprofiteerd"
Rowan is verbaasd dat dit historische besef nog niet geland is bij Dordtenaren: "Het was ook geen onderdeel van 800 jaar stad, terwijl het wel gewoon een cruciaal onderdeel is van de onze geschiedenis." Er is volgens haar wel veel informatie. "En een eerste stap is om die informatie te bundelen en toegankelijk te maken."
Instagram en interactieve kaart
Momenteel hebben Sidney en Rowan zelf al een interactieve kaart gemaakt op Mapping Slavery die mensen kunnen gebruiken tijdens een stadswandeling. "Dan kunnen mensen bij de locatie kijken en klikken voor meer informatie." Maar, zegt ze: "Mensen moeten eigenlijk sowieso in de gelegenheid zijn om het hele verhaal te lezen als ze gewoon langslopen."

De huidige ANWB-bordjes bevatten alleen algemene informatie en missen dus die koloniale context: "Daar staat niks over het leed wat geleden is en we vinden het belangrijk dat dat ook verteld wordt." Volgens Sidney kan dat gewoon toegevoegd worden aan het bordje.
Keti Koti
Tijdens Keti Koti op 1 juli wordt de afschaffing van de slavernij gevierd. Een dag ervoor, 30 juni, worden voorouders en slachtoffers van het slavernijverleden herdacht. Er gaan geluiden dat Keti Koti een nationale feestdag moet worden in Nederland. Ook Sidney hoopt dat er in Dordrecht vaker en meer publiekelijk bij wordt stilgestaan. "Het belangrijkste is eigenlijk wel educatie, want de jongeren moet dit in leven houden."

Meest gelezen

Meisje gewond na aanrijding lijnbus

Redactie Streek 56 | 11 jul 2025 09:01

Big Rivers van start: zo zag de drukke eerste festivalavond eruit

Corrado Francke | Stijn van der Poel | 12 jul 2025 08:00

Lees ook

Dagenlang geen treinverkeer op MerwedeLingelijn

Op de MerwedeLingelijn tussen Dordrecht en Geldermalsen rijden van woensdag 23 juli tot en met zonda...

Meer cruises op komst, maar: ‘We zijn niet alleen een parkeerplaats voor de molens’

De gemeente Dordrecht gaat in zee met cruiseschipmaatschappij Viking om meer riviercruiseschepen naa...

Bomvolle binnenstad bij jubileumeditie Big Rivers: 'Dordrecht op z'n mooist'

Moe maar voldaan kijkt de organisatie van Big Rivers terug op drie dagen feest in Dordrecht. Tevrede...

Gemeente plaatst camera bij huis na explosie

Bij een huis in Zwijndrecht waar vorige week een explosie is geweest, is een mobiele camera geplaats...

Zwijndrecht kapt met spoed bomen vanwege besmettelijke ziekte

De gemeente Zwijndrecht kapt deze week met spoed een aantal bomen. De iepen hebben de zogeheten besm...

Robert de Heer volgt Rik van der Linden op als Dordtse lijsttrekker CU-SGP

Het duurt nog even tot de volgende gemeenteraadsverkiezingen, maar de Dordtse ChristenUnie-SGP-fract...