Dordrecht, Netherlands

Eva en Timo willen huisartsenpraktijk starten: ‘Als iedereen waarnemer wordt, sterft ons vak uit’

Eva en Timo Privé
Als jonge huisarts, net van de opleiding, meteen een praktijk overnemen of een eigen praktijk beginnen? De meesten wagen zich daar niet aan, maar Eva Romijn (30) uit Papendrecht en Timo de Jong (34) uit Ridderkerk gaan de stap binnenkort wél maken. “Dit is waarvoor je huisarts wordt: een eigen praktijk en je patiënten leren kennen.”
Redactie Streek 56 | Pascalle van Werkhoven | 17 juli 2025 15:00 | Aangepast op 17 juli 2025 14:06
De plannen staan nog in de kinderschoenen, maar steun van de regionale huisartsenorganisatie DrechtDokters hebben ze. Een bedrijfsplan is in ontwikkeling met een accountantskantoor en de eerste cursussen om praktijkhouder te worden en wat daar allemaal bij komt kijken, zijn ook achter de rug. Als alles volgens plan verloopt, zijn Eva en Timo eind 2026 of begin 2027 eigenaren van hun eigen praktijk in de Drechtsteden. In welke gemeente precies blijft nog even geheim voor de buitenwereld, maar dat het om een gloednieuw pand zal gaan wil Eva wel verklappen.

Het gaat om een zogeheten ‘nulpraktijk’, een praktijk die nu nog geen patiënten heeft. “Wij gaan dat pand huren. Het uiteindelijke plan is dat het een heel eerstelijnscentrum gaat worden, met bijvoorbeeld ook fysiopraktijken. DrechtDokters weet wat er speelt in deze streek en welke mogelijkheden er zijn.”

Via DrechtDokters én een vriendin van Timo is het balletje dan ook gaan rollen, vertelt Timo. “In Hendrik-Ido-Ambacht wordt binnenkort een nulpraktijk geopend door drie jonge huisartsen, waarbij DrechtDokters, de zorgverzekeraar en gemeente nauw samenwerken.”

De huisartsengroep van Hendrik-Ido-Ambacht regelde de huisartsen. Zorgverzekeraar VGZ zorgde voor een financiële tegemoetkoming en de gemeente heeft 750.000 euro gereserveerd voor het bouwrijp maken van een stuk grond en het plaatsen van een tijdelijk onderkomen.

“Een vriendin van mij is naar een borrel voorafgaand aan dat project geweest en benaderde mij of dit ook niet iets voor ons zou zijn. Ik ben daarover na gaan denken en heb me afgevraagd of wij wel voldoende op elkaar aansluiten en allebei evenveel enthousiasme en lef hiervoor hebben.”

Maar die vriendin wilde achteraf gezien toch liever eerst waarnemer worden, vertelt Timo. “Toen heb ik aan Eva gevraagd of zij, als zoiets in de toekomst nog eens van de grond zou komen, er interesse in zou hebben. We hebben de eerste anderhalf jaar van onze opleiding gecarpoold. Zo kwamen wij erachter dat we op dezelfde manier over de zorg denken. Een paar dagen later belde ze me terug dat het haar heel leuk lijkt. Zo is het balletje gaan rollen.”
De huisartsenpraktijk in Hendrik-Ido-Ambacht Streekomroep 56
Weinig jonge praktijkhouders
Jonge huisartsen die praktijkhouder willen worden, zijn volgens de Landelijke Huisartsenvereniging (LHV) schaars. En dat terwijl ze juist in deze streek, waar een meer dan gemiddeld aantal huisartsen de komende jaren met pensioen gaat en opvolging nodig heeft, zo hard nodig zijn.


Eva en Timo zitten beiden nog op de huisartsenopleiding. “Timo is in oktober klaar, ik volgend jaar augustus”, vertelt Eva. “Maar ik ben de enige van mijn groep die dit nu al zo voor ogen heeft. De meeste mensen willen na de opleiding eerst een paar jaar waarnemend huisarts zijn en dan misschien kijken of ze praktijkhouder willen worden. Dat was in eerste instantie ook mijn plan, want je wordt toch een beetje bang gemaakt met wat er allemaal bij het praktijkhouderschap komt kijken”, vervolgt ze. “Maar als ik het niet doe, wie dan wel? Als iedereen alleen maar waarnemer wordt, sterft ons vak uit.”

“Het is ook best een risico als je in de meest tumulteuze fase van je leven zit, want de meeste mensen die net van de opleiding komen hebben net een gezin of zijn daarmee bezig", vertelt Timo. “Het opzetten van een praktijk kost veel extra tijd en de kosten zijn ook best fors. Je moet al die verplichtingen maar aan willen gaan. De meesten willen eerst even in ‘andermans keuken’ kijken. Dat is ook een meerwaarde, maar aan de andere kant hebben wij een visie over hoe we huisarts willen zijn. We zullen ongetwijfeld tegen dingen aan gaan lopen die beter kunnen, maar daarom is het ook belangrijk om in contact te blijven met andere huisartsen.”

“Net als Pippi Langkous zegt: we hebben het nog nooit gedaan, maar denken wel dat we het kunnen. Misschien een beetje een naïeve insteek van ons, maar we gaan het gewoon doen. We krijgen ook overal hulp aangeboden", zegt Timo.

Eva probeert ook binnen haar opleiding te lobby’en voor het praktijkhouderschap. “Het is niet onmogelijk. En het is ook leuk, want je bent je eigen werkgever en kunt het dus zelf vormgeven. Dat vinden wij een pluspunt, al heeft het allemaal wel veel voeten in de aarde. Je moet je als praktijkhouder ook bezig houden met bijvoorbeeld personeelszaken. Als waarnemer ben je afhankelijk van degene die jouw de opdracht geeft.”

Financieel
Maar hoe regelen twee dertigers dit financieel? “Zorgverzekeraar VGZ heeft hier potjes voor, als een soort startkapitaal. Een aanvraag daarvoor moeten we nog indienen, maar we staan nu echt nog aan de start. Verder moeten we het met zelf ingelegd geld doen of een lening afsluiten. Op het begin heb je nog niet veel mensen in je praktijk, dus heb je ook nagenoeg geen inkomen. Maar je moet wel alles kunnen betalen", zegt Eva.

Vanuit DrechtDokters en accountantskantoren kunnen Eva en Timo veel hulp krijgen. Nu Timo bijna klaar is met zijn opleiding, is hij van plan om in de betreffende gemeente te waarnemen tot hun eigen praktijk zover is. “Zo leer je de huisartsengroep en het soort patienten al een beetje kennen. Anders ga ik eerst elders waarnemen of diensten op de huisartsenpost draaien, zodat ik toch al een extra buffer opbouw om straks minder te hoeven lenen.”

In de tussentijd volgt het tweetal de jonge huisartsen die in Hendrik-Ido-Ambacht in september aan hun nieuwe avontuur beginnen, op de voet. “We hebben in april met zijn allen een cursus gedaan om een praktijk te starten", zegt Timo. “Ze hebben al aangegeven dat we hen altijd kunnen benaderen met vragen. Wat dat betreft is het voor ons misschien wat makkelijker: zij zijn nu in de opstartfase en worstelen misschien met bepaalde afspecten. Wij kunnen daar straks van leren en worstelen dan hopelijk minder.”

Lees meer over:

Huisarts|

Meest gelezen

Meisje gewond na aanrijding lijnbus

Redactie Streek 56 | 11 jul 2025 09:01

Leerkracht zwaargewond na steekpartij tijdens musical

Corrado Francke | 16 jul 2025 23:20

Big Rivers van start: zo zag de drukke eerste festivalavond eruit

Corrado Francke | Stijn van der Poel | 12 jul 2025 08:00

Lees ook

Huisartsentekort in de streek dreigt: meer huisartsen met pensioen, opvolging niet eenvoudig

Door vergrijzing en stijgende zorgvraag groeit de druk op de huisartsenzorg in de streek. Weinig jon...

Sliedrecht tekent overeenkomst om huisartszorg toekomstbestendig te maken

De vergrijzende bevolking zorgt voor een steeds groter beroep op de zorg in Nederland. De gemeente S...

Studenten moeten tekort aan doktersassistenten oplossen: 'Probleem is er al jaren'

Er is in onze regio een tekort aan doktersassistenten en daardoor komt ook het aantal stageplekken i...