Dordrecht, Netherlands

Dordtse Marisja rent op Blue Monday voor de mentale gezondheid van jongeren

De feestdagen zijn nog maar net voorbij, en toch staat de “meest depressieve dag” van het jaar alweer voor de deur. Juist op deze dag vindt de MIND Blue Monday Run plaats, een initiatief waarbij honderden mensen in beweging komen om aandacht te vragen voor mensen met psychische problemen. Zo ook de Dordtse Marisja. Aanstaande maandag gaat zij 10 kilometer hardlopen en ze is al goed op weg met het inzamelen van donaties.
Trevyn van Houwelingen | 13 januari 2023 15:30 | Aangepast op 13 januari 2023 15:00
Marisja is een jongerencoach en dit jaar gaat zij samen met haar collega’s van de Jonge Krijger rennen voor de mentale gezondheid van jongeren. “Ik wil jongeren graag helpen om de regie te pakken op hun gezondheid en in mijn visie zijn fysieke en mentale gezondheid met elkaar verbonden”, aldus Marisja. Het team van de Jonge Krijger heeft hun doel om 500 euro binnen te halen inmiddels al bereikt, maar donaties zijn nog steeds van harte welkom.

De MIND Blue Monday Run ging 6 jaar geleden voor het eerst van start en is een initiatief van Stefan Wendel. Hij worstelde met de zelfgekozen dood van zijn vader, die hulp niet kon omarmen door schaamte en angst. Met dit evenement hoopt Stefan dat niemand dit meer overkomt en dat mensen tijdig geholpen kunnen worden. De opbrengst van de jaarlijkse Blue Monday Run wordt besteed aan projecten om de psychische gezondheid in Nederland te verbeteren.
Deelnemers van de Blue Monday Run mogen zelf de locatie bepalen en hoe zij in beweging komen voor dit goede doel. Door het hele land deden afgelopen jaar 429 mensen mee, dit jaar hoopt de organistatie op zo’n 600 deelnemers met een totale opbrengst van 100.000 euro. Donaties en aandacht voor mentale gezondheid zijn hard nodig. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek was 18 procent van de 12- tot 25-jarigen psychisch ongezond in 2021. Daarnaast is zelfdoding doodszaak nummer 1 onder jongeren tot 30 jaar en de belangrijkste doodsoorzaak voor 30- tot 60-jarigen na kanker en hart- en vaatziekten.

Mind Blue Monday Rub coordinator Sabina Vissers hoopt dat met de organisiatie van dit soort evenementen veel leed voorkomen kan worden: "Wanneer we met zijn allen meer aandacht hebben voor mentale gezondheid en wanneer er meer prioriteit aan wordt gegeven in politiek en maatschappij, kunnen we veel psychisch lijden, verdriet van naasten én zorgkosten besparen."

Wil jij meedoen of doneren? Kijk op de website van MIND Blue voor meer informatie over het evenement.

Meest gelezen

Aanhangwagen gekanteld op A15, bijna anderhalf uur vertraging

Corrado Francke | MerweRTV | 15 apr 2024 11:57

Oud-nieuwslezer TV Dordrecht Sieto Zeeman (66) overleden

Redactie RTV Dordrecht | 18 apr 2024 15:35

Lees ook

Riwal halve marathon steeds populairder bij hardlopers

Bijna 1100 lopers verschenen afgelopen zaterdag aan de start van de Riwal halve marathon. Daarmee wa...

Opa’s en oma’s kijken binnenkort in HD mee naar hun kleinkind

Gebruikers van het camerasysteem op de neonatologie afdeling in het Albert Schweitzer ziekenhuis heb...

Zeven marathons in zeven dagen voor KiKa

Voor een groot deel van Nederland is één marathon uitlopen al een zware opdracht, maar vermenigvuldi...

37ste editie Wieldrechtcross: hardlopen voor het goede doel

Bij de voetvalvereniging in Sterrenburg is het een traditie: de jaarlijkse Wieldrechtcross. Dit jaar...

Leerlingen Insula College halen geld op voor Gambiaanse school

Even geen wiskunde of geschiedenis voor 800 leerlingen van het Insula College aan de Koningstraat, m...

De boze hardloopdroom van Maurice komt uit als alles tegen zit

De Kustmarathon Zeeland loopt zaterdag voor verslaggever en recreatief hardloper Maurice Laparlière ...