Dordrecht, Netherlands

Openingsdag Pasar Malam trekt ondanks wisselvallig weer veel bezoekers

De tiende editie van de jaarlijkse Pasar Malam is gisteren in het centrum van Dordrecht van start gegaan. Op het Statenplein en Achterom was het gezellig druk, met duizenden bezoekers op de eerste dag van het vierdaagse festijn.
Trevyn van Houwelingen | 7 augustus 2023 13:00 | Aangepast op 7 augustus 2023 13:00
Goed begin
Hoewel het dit weekend vaak regenachtig en grauw was, liet de zon zich zondagmiddag toch geregeld zien. Dat merkte ook een verkoopster van Indonesische kleding op: ““Ik mag niet klagen over de verkoop, maar ben vooral heel blij met het weer. Blij dat het zonnetje af en toe even om de hoek komt piepen. Dit is een goed begin van een leuke Pasar als het zo doorgaat!” Ondanks de beste bedoelingen was een regenbui hier en daar niet te voorkomen, gelukkig hadden veel bezoekers uit voorzorg een paraplu meegenomen.

Marcel Neervoort is één van de organisatoren van het evenement en ook hij is tevreden met hoe de eerste dag verlopen is: “Het weer viel, gezien de voorspelling alleszins mee, er was natuurlijk wel wat regen en wind. Desondanks was het gezellig druk maar hoefden bezoekers niet in lange rijen te wachten. Vorig jaar hadden we op de zondag rond de 35.000 mensen, vandaag schat ik dat er zo’n 25.000 waren. Gezien het weer dit jaar is dat een goed aantal voor de startdag, daar mogen we hartstikke blij mee zijn.”

Avondmarkt
Pasar Malam is Indonesisch voor avondmarkt, dus is het niet vreemd dat zo’n beetje alle soorten Indische kleding, voedsel en producten op de markt te vinden was. Van een traditionele spekkoek en sambal tot Wayangpoppen en van Boeddhabeeldjes tot kookboeken, met honderd verschillende kraampjes was er genoeg te zien en doen.
Naast kunst en cultuur was er natuurlijk ook voldoende aandacht voor de Indische keuken, RTV Dordrecht
Naast de markt worden er ook activiteiten georganiseerd. Zo waren er verschillende muzikale optredens, werden de heupen losgeschud en was er ook de mogelijkheid om jezelf te trakteren op een traditionele Indische massage: “Ik kan dit iedereen wel aanraden. Het is altijd wel lekker om de spieren los te gooien, maar ik had zoiets nog nooit gedaan. Het was heerlijk!” vertelt een deelnemer aan onze verslaggever. Een andere bezoeker koos voor een alternatieve massageoptie, hij kocht een Indische rugkrabber bij één van de kraampjes op het Statenplein: “Deze rugkrabber is typisch Indisch, zo kom je overal lekker bij als je jeuk hebt.”

In Den Haag trekt de Pasar Malam, die daar tegenwoordig Tong Tong Fair heet, vaak tienduizenden bezoekers. Daarbij is het wel zo dat Den Haag zichzelf prijst als de “Indische hoofdstad van de wereld”. Één van de bezoekers kwam zondag vanuit Den Haag naar de editie in Dordrecht en had lovende woorden over voor de organisatie: “Ik vind het heel gezellig, het is de eerste keer dat de Pasar in Dordrecht bezoek. Ik ben vanuit Den Haag gekomen en dit bezoek smaakt voor mij wel naar meer.”

De Pasar Malam in Dordrecht duurt nog tot en met woensdag 9 augustus en is dagelijks vanaf 12:00 te bezoeken. Kijk voor meer informatie op de website van Pasar Malam. Vandaag na het RTV Dordrecht nieuws van 18:00 is er een uitgebreide sfeerimpressie van de eerste dag van Pasar Malam te zien, gemaakt door Fokko van der Straaten. Kijk hieronder ook naar een korte reportage over dag één van de Indische avondmarkt.

Lees meer over:

Indonesië|markt|Pasar Malam|

Lees ook

Marktkooplieden en gemeente praten verder over verplaatsing markt

De gemeente, marktkooplieden en de middenstand rond het Statenplein lijken het eens geworden over de...

VVD en PVDA: meer subsidie naar noodlijdend Pasar Malam

De Dordtse VVD en PvdA hebben vragen gesteld aan wethouder Maarten Burggraaf over de Indonesische av...

Organisatie Pasar Malam zet in op meer subsidie gemeente

De tiende Pasar Malam in Dordrecht is de afgelopen drie dagen weer druk bezocht, toch er zijn zorgen...

Tiende Pasar Malam dit weekend in hartje Dordrecht

Pasar Malam is een cultureel feest waar Indonesië centraal staat en komend weekend is de grootste gr...

De markt centraal in zomeraflevering 'Op Pad Met Ad'

Deze zomermaanden geniet hij ook even van vakantie, maar Ad van den Herik is nog wel gewoon te zien ...

‘Wat is nu de Indische identiteit?’

Het begon vorig jaar allemaal met haar boek: Mama, waarom zijn wij Indo’s? Daarin neemt de Dordtse s...