Dordrecht, Netherlands

Samenwerking tussen gemeente, ondernemers en vastgoedeigenaren na de zomer van start

De Dordtse binnenstad is er één van diversiteit. Een mooie sfeer, talloze evenementen, een zeer succesvolle warenmarkt, maar helaas is er ook veel leegstand. Al in 2019 is door de ondernemers en gemeente besloten om in te zetten op een binnenstadbedrijf waarbij vastgoedeigenaren, ondernemers en de gemeente samen zouden gaan werken.
Trevyn van Houwelingen | 12 mei 2023 16:57 | Aangepast op 12 mei 2023 16:57
We zijn nu vier jaar verder en in het register van Kamer van Koophandel is Binnenstadbedrijf Dordrecht nog niet te vinden. Volgens beoogd uitvoerend bedrijfsmanager Remco Gravendijk zijn daar meerdere redenen voor: “Er is natuurlijk een pandemie tussendoor gekomen, waarbij er sowieso weinig zekerheid was voor ondernemers. Er is trouwens achter de schermen wel hard gewerkt hoor, ook zonder officiële oprichting hebben we al veel voor elkaar gekregen.”

Samenwerking
De gemeente werkt voor de oprichting samen met de POBD (de ondernemersvereniging voor de binnenstad) en VVE3311 (de vereniging van vastgoedeigenaren in de binnenstad en 19e -eeuwse schil). De reden: er moest een sprong voorwaarts gezet worden in de aanpak van leegstand, gastvrijheid, sfeer, openbare ruimte en de organisatie van evenementen. De drie partijen speelden samen al een grote rol bij de toekomstplannen voor de historische stadskern. Zo werd er door de samenwerking al een subsidie van anderhalf miljoen euro binnengehaald voor de herinrichting van het Statenplein.

Maarten Burggraaf is de verantwoordelijk wethouder, hij legt uit: "Het moet niet zo zijn dat alleen de gemeente in een verfraaiing van de binnenstad investeert. Als we straten mooier gaan maken dat profiteren uiteindelijk ook de vastgoedeigenaren daarvan. Daarom richten we binnenkort het binnenstadbedrijf op waarin vastgoedeigenaren, ondernemers en de gemeente gezamelijk investeringen in de binnenstad kunnen doen."

Notaris
Het op te richten bedrijf zal de structuur van een stichting krijgen, zonder winstoogmerk. Om zo’n stichting op te richten moeten de statuten eerst worden goedgekeurd door een notaris. Op dat punt zijn de betrokkenen nu aangekomen. Volgens een woordvoerder van de gemeente Dordrecht streeft men er naar om het Binnenstadbedrijf na de zomer officieel van start te laten gaan.

Meer weten over de toekomst van de Dordtse binnenstad? Kijk dan naar de volgende aflevering van Thema van de Maand, op zondag om 12 uur bij RTV Dordrecht, met deze maand als onderwerp: de levendige binnenstad.

Kijk hieronder naar de reportage die RTV maakte over de stand van zaken met binnenstadbedrijf Dordrecht.

Lees ook

Tweede editie Cultuur op de Hoek wederom succesvol verlopen

De tweede editie van Cultuur op de hoek is goed verlopen. Nadat wethouder Rik van der Linden het sta...

De route naar een levendige(re) binnenstad, waar staan we nu?

Slijpen aan een ruwe Diamant, dat was ruim anderhalf jaar geleden de naam van het meer dan veertig p...

Zien: Bever laat zich zien in Dordtse binnenstad

In het water rondom het Stadhuis zag een oplettende burger deze week een bever zwemmen. Boswachter H...

Een wens komt uit: voorlopig ruimere winkeltijden in Dordrecht

Winkels mogen tijdelijk open op tweede paasdag, tweede pinksterdag, tweede kerstdag en Hemelvaartsda...

Arien van Pelt krijgt Koninklijke onderscheiding voor inzet binnenstad

"Ik had het zeker niet verwacht", zei Arien van Pelt woensdagavond nadat hij zijn Koninklijke onders...

Door deze podwalk-app kom jij alles te weten over de Sint Elizabethsvloed

Op 1 februari 1953 vond de Watersnoodramp plaats, waarbij grote delen van Zeeland, Zuid Holland en B...