Dordrecht, Netherlands

Familie na onthulling Aart Alblaspad: 'Niet trots, wel dankbaar'

Sinds dinsdag ligt op De Staart, langs het Wantij, het Aart Alblaspad. Hij was een bekende Dordtse verzetsheld tijdens de Tweede Wereldoorlog. Naast de brug die al naar hem vernoemd was, is er nu dus ook een pad. Op initiatief van Hans Berrevoets en de predikant De Zeeuw van de Wilheminakerk.
Dennis Koorevaar | 28 september 2021 16:31 | Aangepast op 28 september 2021 16:31
Neef Art Alblas (voluit Aart Hendrik Alblas) vernoemd naar zijn bekende oom vertelt over de indrukwekkende periode die zijn oom heeft moeten meemaken. "Het pad komt zeker tot zijn recht op deze plek. Tussen twee bruggen. Een mooie symboliek voor verbinding. Het is een hele mooie plek."

Engelandspiel

De in 1918 geboren verzetsheld heeft veel gedaan in korte tijd. Hij overleed in 1944. "Zijn operatie was in het kader van het Engelandspiel," vertelt initiatiefnemer Berrevoets. "Hij heeft dat puur gedaan in de hoop dat hij de Duitsers terug kon krijgen naar eigen land. Aart Alblas wilde naar zee. Is gaan varen en rolde begin jaren '40 in het verzet. Dat was niet eenvoudig. Want de Duitsers joegen op hem."

"Waar moeten wij dan trots op zijn?"

Het straatnaambord werd dinsdagmiddag onthuld door de jongste genaratie. Op de vraag of de familie trots is, antwoordt Alblas: "Nee. Dat is niet relevant, omdat wij er nog niet waren op het moment dat hij zijn heldendaden verichtten. Dus waar moeten wij dan trots op zijn? Maar hij is wel een voorbeeld voor ons geweest. Voor hoe je in het leven moet staan, dat je zinvol moet leven en iets moet doen voor de samenleving. Vanuit die houding is hij in het verzet gekomen." Art vervolgt zijn antwoord met dat hij wel dankbaar is voor de daden die zijn oom heeft verricht.

Vier Zonen van Dordrecht

De brug werd in 2005 al vernoemd naar Alblas. Maar volgens Berrevoets was daarmee de kous nog niet af. "Hij behoorde tot een van de vier 'Zonen van Dordrecht', die 1918 als geboortejaar hadden. Net als Buddingh', Monster en Eijkelboom. Daar hoort een pad bij. Daarmee komt hij weer een beetje thuis."

Locoburgemeester Rik van der Linden geeft aan dat het pad goed in de wijk past omdat er al meer Dordtenaren uit het verzet genoemd staan op straatnaamborden. In de toespraak die Van der Linden gaf lichtte hij toe dat er meer Dordtenaren zijn die een straat, plein of steeg hebben, maar dat de plek vaak niet uitmaakt. Het gaat vaak om de boodschap achter de persoon. Dat geldt volgens hem ook voor Alblas: "In zeker zin wel, ja. Je kan niet precies aanwijzen waar iemand geweest is. Zijn verzetswerk deed hij voornamelijk buiten Dordrecht. Maar het is wel een mooie plek om hierbij stil te staan."

Meest gelezen

Meisje gewond na aanrijding lijnbus

Redactie Streek 56 | 11 jul 2025 09:01

Big Rivers van start: zo zag de drukke eerste festivalavond eruit

Corrado Francke | Stijn van der Poel | 12 jul 2025 08:00

Lees ook

Coffeeshopbezoek eindigt in steekpartij met schaar: OM wil verdachte vrijspreken

De 21-jarige man die verdacht wordt van een steekpartij op het Bagijnhof in Dordrecht moet worden vr...

Rook uit scheepsruim, olierestjes in brand

Bij een scheepswerf aan de Merwedestraat in Dordrecht heeft korte tijd brand gewoed in het ruim van ...

Fietscursus voor ouderen: ‘Soms schrik ik me rot’

De aanwezigheid van elektrische stepjes, snelle fietsen en fatbikes op de fietspaden zorgt ervoor da...

Kortstondige romance mondt uit in stalking en bedreiging: 730 berichten op één dag

Tegen een dertigjarige man uit Oudekerk aan den IJssel is een voorwaardelijke celstraf en een gebied...

Zonder auto tóch door de milieustraat dankzij Conny: ‘Ik ben intens blij’

De Dordtse milieustraat is toegankelijk gemaakt voor bewoners zónder auto. En dat allemaal dankzij e...

Watertoren krijgt cultureel café: ‘Dit is een hele toffe locatie’

De watertoren van Zwijndrecht zal vanaf komend najaar publiek toegankelijk worden, met de mogelijkhe...