Dordrecht, Netherlands

Gastgezinnen gezocht

"We hebben vijf tot tien nieuwe gastgezinnen nodig voor hulphonden in de Drechtsteden". Aan het woord is Dimitri Nadorp van Hulphond Nederland.
Fokko van der Straaten | 24 mei 2018 16:29 | Aangepast op 24 mei 2018 16:29
Gastgezin zijn voor een puppy, dat voorbestemd is om hulphond te worden, is niet alleen nuttig, zegt Paul Snel. Met zijn vrouw functioneert hij sinds zeven maanden als gastgezin voor de stichting. Labrador Hunter dartelt vrolijk door de tuin in Hendrik Ido Ambacht.

"Onze eigen hond ging dood en dat afscheid viel zwaar. Een nieuwe hond was welkom en dat werd dus Hunter. Na een jaar moet hij ook weg, maar daar kun je je op instellen. En ik denk dat we dan na een half jaartje pauze wel weer een nieuwe pup nemen."

Hoe leuk het is merkt Nadorp wel aan het enthousiasme bij gastgezinnen: "sommigen doen het al 25 of 30 jaar, dus bijna elk jaar een nieuwe pup in huis. Je moet er natuurlijk de tijd en de ruimte voor hebben, maar het is dankbaar werk."

"Klopt', zegt Snel, "je moet 'm vier keer per dag uitlaten. Gelukkig doet m'n vrouw 's morgens altijd het eerste rondje. Je bent vooral bezig met afleren, maar ook al een beetje met aanleren. Zo moet hij straks 20 commando's kunnen herkennen en uitvoeren."


Een hulphond-in-opleiding komt als acht weken oude pup in een gastgezin terecht. "Daar blijft hij een jaar, eigenlijk alleen om te socialiseren. Dus allereerst wennen aan allerlei situaties waar je als hond in terecht komt", zegt Nadorp.

Hij legt uit: "Denk aan winkelen op de markt of een drukke supermarkt, met de bus mee of over een rumoerig treinstation lopen. De hond moet leren alle prikkels rondom hem te negeren en zich te focussen op het baasje."


Na een jaar krijgen de dieren een basistraining en wordt bekeken voor welk type hulp ze het meest geschikt zijn. "Dat duurt twee of drie maanden. Daarna volgen ze dus nog een gerichte training van nog eens drie maanden", legt Nadorp uit.

"We hebben vier categorieën. Drie daarvan zijn honden die één op één worden ingezet bij een hulpbehoevende en de vierde is de therapiehond, die vaak meerdere kinderen helpt."


Die laatste categorie woont bij een gastgezin en gaat met een therapeut op bezoek bij kinderen, die een behandeling volgen om bijvoorbeeld hun zelfvertrouwen op te vijzelen. De andere zijn honden die praktische en concrete hulp verlenen.

"De PTSS-hond en de epilepsie-hond zijn getraind om aan te voelen, dat er iets mis gaat met het baasje. Ze waarschuwen al vooraf, of wekken het baasje uit een nachtmerrie. De rolstoel-hond helpt met deuren open doen, de was uit de wasmachine halen en noem maar op."


Wie belangstelling heeft om in de Drechtsteden als gastgezin voor hulphonden te gaan functioneren kan contact opnemen met de stichting Hulphond Nederland.

Lees ook

Dordtenaar (47) overleden bij woningbrand in Landgraaf

Een 47-jarige Dordtenaar is zaterdag overleden bij een woningbrand in de Limburgse plaats Landgraaf....

DeetosSnel weer terug op het tweede niveau: 'Beloning voor het harde werken'

Met een derbyzege verzekerde korfbalclub DeetosSnel/QLS zich van de titel én promotie naar het tweed...

FC Dordrecht klaart de klus bij MVV: play-offdeelname komt steeds dichterbij

De basis was er al, maar FC Dordrecht kon maandag dan eindelijk drie waardevolle punten bijschrijven...

Greenpeace doet aangifte tegen Chemours

De internationale milieuorganisatie Greenpeace heeft aangifte gedaan tegen Chemours en Tata Steel. R...

112-nieuws: twee aanrijdingen binnen 24 uur op Krispijnseweg

Op de Krispijnseweg in Dordrecht zijn dit weekend twee aanrijdingen binnen 24 uur geweest. Vrijdagav...

Maandelijkse sirene verdwijnt, maar minister houdt rekening met onze regio

Ga naar binnen, sluit ramen en deuren en zet Radio Rijnmond aan. Als je de sirene hoort om klokslag ...