Dordrecht, Netherlands

Gastgezinnen gezocht

"We hebben vijf tot tien nieuwe gastgezinnen nodig voor hulphonden in de Drechtsteden". Aan het woord is Dimitri Nadorp van Hulphond Nederland.
Fokko van der Straaten | 24 mei 2018 16:29 | Aangepast op 24 mei 2018 16:29
Gastgezin zijn voor een puppy, dat voorbestemd is om hulphond te worden, is niet alleen nuttig, zegt Paul Snel. Met zijn vrouw functioneert hij sinds zeven maanden als gastgezin voor de stichting. Labrador Hunter dartelt vrolijk door de tuin in Hendrik Ido Ambacht.

"Onze eigen hond ging dood en dat afscheid viel zwaar. Een nieuwe hond was welkom en dat werd dus Hunter. Na een jaar moet hij ook weg, maar daar kun je je op instellen. En ik denk dat we dan na een half jaartje pauze wel weer een nieuwe pup nemen."

Hoe leuk het is merkt Nadorp wel aan het enthousiasme bij gastgezinnen: "sommigen doen het al 25 of 30 jaar, dus bijna elk jaar een nieuwe pup in huis. Je moet er natuurlijk de tijd en de ruimte voor hebben, maar het is dankbaar werk."

"Klopt', zegt Snel, "je moet 'm vier keer per dag uitlaten. Gelukkig doet m'n vrouw 's morgens altijd het eerste rondje. Je bent vooral bezig met afleren, maar ook al een beetje met aanleren. Zo moet hij straks 20 commando's kunnen herkennen en uitvoeren."


Een hulphond-in-opleiding komt als acht weken oude pup in een gastgezin terecht. "Daar blijft hij een jaar, eigenlijk alleen om te socialiseren. Dus allereerst wennen aan allerlei situaties waar je als hond in terecht komt", zegt Nadorp.

Hij legt uit: "Denk aan winkelen op de markt of een drukke supermarkt, met de bus mee of over een rumoerig treinstation lopen. De hond moet leren alle prikkels rondom hem te negeren en zich te focussen op het baasje."


Na een jaar krijgen de dieren een basistraining en wordt bekeken voor welk type hulp ze het meest geschikt zijn. "Dat duurt twee of drie maanden. Daarna volgen ze dus nog een gerichte training van nog eens drie maanden", legt Nadorp uit.

"We hebben vier categorieën. Drie daarvan zijn honden die één op één worden ingezet bij een hulpbehoevende en de vierde is de therapiehond, die vaak meerdere kinderen helpt."


Die laatste categorie woont bij een gastgezin en gaat met een therapeut op bezoek bij kinderen, die een behandeling volgen om bijvoorbeeld hun zelfvertrouwen op te vijzelen. De andere zijn honden die praktische en concrete hulp verlenen.

"De PTSS-hond en de epilepsie-hond zijn getraind om aan te voelen, dat er iets mis gaat met het baasje. Ze waarschuwen al vooraf, of wekken het baasje uit een nachtmerrie. De rolstoel-hond helpt met deuren open doen, de was uit de wasmachine halen en noem maar op."


Wie belangstelling heeft om in de Drechtsteden als gastgezin voor hulphonden te gaan functioneren kan contact opnemen met de stichting Hulphond Nederland.

Meest gelezen

Gewonde bij schietpartij Dordrecht, 19-jarige vast

Pascalle van Werkhoven | 27 apr 2025 09:21

Lees ook

Chocoladewinkel overvallen, dader met mes neemt onbekend geldbedrag mee

Chocoladewinkel Olala in Dordrecht is maandagmiddag overvallen. De overval vond rond 15:00 uur plaat...

Ziekenhuis kijkt terug op druk weekend: veel drank- en drugsgebruik en botbreuken

De spoedeisende hulp van het Albert Schweitzer ziekenhuis in Dordrecht heeft een extra druk weekend ...

Zwemplas Merwelanden blijkt schoon genoeg, negatief advies wordt opgeheven

Goed nieuws nu de zomer in aantocht is. Vanaf 1 mei kan er weer gezwommen worden bij de Merwelanden....

Huisdier in urn zonder CO2-uitstoot: 'Gesproeid, week gemaakt en opgelost'

Het proces lijkt op cremeren, maar werkt net iets anders, is goedkoper én er komt geen CO2 bij vrij....

Unieke expositie: 70 posters met oorlogsverhalen uit deze dorpen

De jaarlijkse oorlogsherdenking in het Nieuw-Lekkerlandse Wielewaalpark heeft dit jaar een nieuw asp...

Gewonde bij schietpartij Dordrecht, 19-jarige vast

De politie heeft een 19-jarige Dordtenaar aangehouden voor een schietpartij in de Dordtse wijk Dubbe...