Dordrecht, Netherlands

Gedetineerden smeren dagelijks lunch voor 100 schoolkinderen

De gratis schoollunch van bakkerij Nobel’s wordt vanaf komend jaar niet meer door vrijwilligers maar door gedetineerden van de gevangenis gesmeerd. De honderd boterhammen met kaas en jam worden iedere dag naar IKC de Regenboog De Staart in de Merwedepolder gebracht.
Trevyn van Houwelingen | 23 augustus 2023 12:20 | Aangepast op 23 augustus 2023 12:20
Lunch op school is voor niet iedere leerling even vanzelfsprekend. Als eigenaren van een winkel vol brood, kaas, jam en een productiekeuken voor het smeren begonnen Willemijn en Sander Nobel daarom vorig jaar met het leveren van gratis lunch aan basisscholieren in Dordrecht. Het brood werd betaald door negen Dordtse bedrijven en gesmeerd door betrokken vrijwilligers om vervolgens met de bus van de bakkerij naar betrokken scholen gebracht te worden.

Smeerpersoneel
Na een jaar willen de Nobels echter opschalen, en dat is lastig als je met vrijwilligers werkt. Dus is er een zoektocht gestart naar extra smeerpersoneel. Daarin werden ze door de Stichting Maatschappelijk Betrokken Ondernemen gekoppeld aan de penitentiaire inrichting op de Staart, de gevangenis. Daar zit een groep mensen die op deze manier toch een bijdrage kan leveren aan de samenleving: de gedetineerden.

In de gevangenis zullen een aantal gedetineerden dagelijks aan de slag gaan met het smeren van boterhammen, die dan net voor de lunch met de bus van de bakkerij naar de school gebracht worden. De bus kan laat vertrekken, het is hemelsbreed een halve kilometer van het gevangenisterrein naar de school in de Merwedepolder. Door de samenwerking is er een win-win situatie ontstaan: de gevangenis heeft er een nuttige dagbesteding voor gedetineerden bij en de Regenboog heeft nu een garantie dat er iedere dag brood voor de leerlingen is.

Sneetje maatschappelijk herstel
Ook vanuit de gevangenis wordt er positief gereageerd op de samenwerking: "In deze samenwerking geven we gemotiveerde gedetineerde burgers de kans bij te dragen. Veel gedetineerde vaders weten uit ervaring hoe belangrijk een beetje extra aandacht is. Zij smeren vanaf aanstaande maandag dan ook zorgvuldig en met waardering boterhammen. Een sneetje maatschappelijk herstel noemen we dat", aldus PI Dordrecht.

De ontvangende partij is al net zo tevreden. “Wij hoeven ons nu geen zorgen te maken over het smeren van brood voor onze leerlingen die dat niet mee krijgen vanuit huis, dus is er meer tijd om bezig te zijn met datgene waarvoor we er zijn: lesgeven. Daarnaast hoeven ouders nu geen lunch meer te betalen, waardoor het bespaarde geld uitgegeven kan worden aan het ontbijt of andere primaire levensbehoeften.” vertelt Kim Bouwmeester, directeur van IKC de Regenboog.

Bouwmeester vervolgt: ‘Leerlingen hebben de keuze uit boterhammen met kaas of jam. Vorig jaar betaalden namen een aantal bedrijven de kosten van het brood op zich, nu doet het jeugd-educatiefonds dat. ZIj zorgen ook voor fruit en melk op school. Op deze manier kan er een gevarieerde en gezonde lunch aan de leerlingen worden voorgeschoteld.”

Als het aan Willemijn Nobel ligt wordt de samenwerking met de gevangenis in de toekomst verder uitgebreid, zodat meerdere scholen voorzien kunnen worden van door gedetineerden gesmeerde lunch. En dat is helaas nodig: “Er zijn allerlei achterliggende gedachtes waarom kinderen zonder lunch naar school gaan. Dat is iets wat verdrietig is, en waar wij proberen een pleister op te plakken. Want dat blijft dit initiatief natuurlijk wel.”

Bekijk hieronder de reportage die RTV Dordrecht maakte over de samenwerking tussen bakkerij Nobel en de PI Dordrecht.

Lees ook

112-nieuws: pakketje over gevangenismuur, explosie en overval

Bij de Penitentiaire Inrichting (PI) Dordrecht is zondagmiddag een pakketje over de muur gegooid. Ee...

Op 30 december gooit B. een fles whisky over de muur de gevangenis in: 'Zij mogen ook een fijne jaarwisseling hebben'

Consternatie in de Dordtse gevangenis als op 30 december 2022 het 'hekalarm' af gaat. Bewakers zien ...

Re-integratie-traject houdt Dordtse jongeren uit criminele circuit

Op jonge leeftijd in de gevangenis belanden en daarna weer je leven moeten opbouwen. Het blijkt niet...

Na lang wachten is nieuwe IKC De Regenboog dan eindelijk open

Basisschool IKC De Regenboog is woensdag aan het eind van de ochtend officieel geopend door wethoude...

Dakloze ex-gedetineerde stopt zijn hongerstaking

De ex-gedetineerde Joop Lambregts is zijn hongerstaking gestopt. Via zijn re-integratiecoach heeft h...

Dakloze ex-gedetineerde in hongerstaking in tentje voor gevangenis

De dakloze ex-gedetineerde Joop Lambregts (58) zegt dat hij in hongerstaking is gegaan sinds maandag...