Dordrecht, Netherlands

Geen vuurwerkmeldpunt GroenLinks, gemeente roept op overlast te melden

Vuurpijl Jordy Nijenhuis
Ook dit jaar komt de Dordtse partij van GroenLinks niet met een eigen meldpunt voor vuurwerkoverlast. Vóór het vuurwerkverbod, dat ook vorig jaar van kracht was, bracht de partij het aantal meldingen van overlast in kaart met een eigen website.
Alexander Eleveld | 22 december 2021 15:51 | Aangepast op 22 december 2021 15:51
Voorgaande jaren organiseerden zowel de Rotterdamse als de Dordtse fractie van de partij een gezamenlijk meldpunt. In Rotterdam zijn ze daar twee jaar geleden mee gestopt. Omdat de organisatie van het meldpunt te omvangrijk is, is de Dordtse fractie ook gestopt.

GroenLinks dringt wel aan bij de gemeente om het algemene meldpunt beter en bekender te maken voor de inwoners die de overlast ervaren. Dat gebeurt nu via de app Fixi.

Op Twitter zijn regelmatig klachten te lezen over het geknal. Dat terwijl er vanwege de coronapandemie een verbod op het knalgoed is. Gemeentewoordvoerder Marc van Wijnen wijst de afstekers op de consequenties die er op staan als ze gesnapt worden.

“Iemand die betrapt wordt op het afsteken van vuurwerk wordt meegenomen naar het politiebureau. Het vuurwerk zal in beslag worden genomen en er zal een proces-verbaal opgemaakt worden. Het Openbaar Ministerie bepaalt aan de hand van de hoeveelheid vuurwerk wat de hoogte van de boete of straf is. Mogelijk vind er ook een huiszoeking plaats, omdat mensen die doorgaans nu al knallen vaak meer vuurwerk in huis hebben.”

Het betrappen van mensen die vuurwerk afsteken is best lastig, erkent de woordvoerder. Ook omdat het afsteken vaak buiten het zicht van de politie gebeurt." In de stad zijn veiligheidsrisicogebieden aangewezen. Daar mag preventief worden gefouilleerd."

Van Wijnen roept mensen op het bij de politie te melden als zij denken of weten dat iemand in het bezit is van illegaal vuurwerk.

Ook lijsttrekker Chris van Benschop van GroenLinks roept op geen vuurwerk af te steken en overlast zeker te melden bij de gemeente. "Er is een landelijk verbod afgekondigd, maar dat betekent niet dat iedereen zich hieraan houdt. Het geknal heeft nadelige gevolgen voor het milieu en kan beangstigend zijn voor mens en dier," vertelt Van Benschop.

Lees meer over:

Vuurwerkverbod|GroenLinks|

Meest gelezen

Lees ook

Van sjoelbak tot bakfiets: campagnes voor gemeenteraadsverkiezingen in volle gang

De campagnes voor de Dordtse gemeenteraadsverkiezingen zijn weer van start gegaan. Van een sjoelbak ...

De vlag kan uit na ontknoping in rioolkastsoap: 'Ze hebben een blunder gemaakt'

Het heeft vier jaar geduurd, maar er komt een einde aan de soap rondom de rioolkast op de Hazelaarla...

Bekijk het hier: Dordtse lijsttrekkers in debat bij 'Rijnmond Kiest'

De zestien lijsttrekkers van de Dordtse politieke partijen gingen dinsdag in debat, georganiseerd do...

Veel gejuich bij uitslagenavond gemeenteraadsverkiezingen: 'Enorm mooie winst'

Gejuich bij de een, teleurstelling bij de ander. De uitslagen van de Dordtse gemeenteraadsverkiezing...

Met voorkeurstemmen in de raad: 'Bijzonder om belangen van mensen te vertegenwoordigen'

Op plek 8 staan van de kandidatenlijst, maar toch met voorkeurstemmen in de raad komen; het gebeurde...

Coalitieakkoord onder embargo naar de fracties

Het coalitieakkoord gaat komend weekend onder strikt embargo naar de fracties van de Dordtse gemeent...