Dordrecht, Netherlands

Gemeente controleert woningen na signalen overbewoning en uitbuiting

Team Handhaving heeft vorige week donderdag acht woningen in onze stad bezocht nadat er meldingen waren binnengekomen over misstanden. Samen met medewerkers van Team Dienstverlening, Sociale Dienst Drechtsteden en Omgevingsdienst Zuid-Holland Zuid werd er gekeken wat er aan de hand was. Er werd onder meer gelet op rechtmatigheid van bewoning, uitkering, bebouwing, huisvesting en uitbuiting. 
Marjolein Vos | 4 september 2023 11:09 | Aangepast op 4 september 2023 11:09
Tijdens de controle werd vooral het gesprek met de bewoners aangegaan. “Arbeiders worden vaak ergens gehuisvest, bijvoorbeeld door uitzendbureaus. Zij kunnen afhankelijk worden van een uitbuiter die bijvoorbeeld werk en woning voor hen regelt”, laat een woordvoerder van de gemeente weten. Slachtoffers hebben vaak veel te verliezen en zijn bang om hulp te vragen. Er kunnen grote bedragen aan huur in rekening worden gebracht of het is voor hen onduidelijk wat er wordt betaald aan huur ten opzichte van arbeid. “Tijdens een gesprek kunnen dit soort signalen worden opgepikt door toezichthouders. Zij kunnen de verbindende schakel zijn om een uitbuitingssituatie te stoppen.”

Controles
Het is niet de eerste keer dat de gemeente in actie komt tegen dit soort misstanden. In augustus werden een wooncomplex en twee bedrijven bezocht. Tijdens die controle ging de Nederlandse Arbeidsinspectie onder andere in gesprek met werknemers. De gemeente onderzoekt in een aantal gevallen of de aangetroffen situatie overeenkomt met de geldende wet- en regelgeving. "Door deze actiedagen is er meer zicht verkregen op de bedrijfsvoering en huisvesting van kwetsbare personen. Met de gezamenlijke kennis hopen we uitbuiting sneller te herkennen en aan te pakken.”

Onzichtbaar
De gemeente kiest bewust voor een proactieve aanpak van deze problemen en reageert direct op signalen vanuit de buurt. “Mensenhandel is vaak onzichtbaar. Helaas komt het ook in Dordrecht voor. Het kan dan gaan om seksuele uitbuiting, arbeidsuitbuiting en criminele uitbuiting. Slachtoffers zijn vaak afhankelijk van hun omgeving om uit de uitbuitingssituatie te komen.”

Wie een vermoeden heeft van uitbuiting kan contact opnemen met de politie op 0900-8844 of een melding maken via Misdaad Anoniem.

Meest gelezen

Aanhangwagen gekanteld op A15, bijna anderhalf uur vertraging

Corrado Francke | MerweRTV | 15 apr 2024 11:57

Lees ook

Groot uitgepakt voor dichten rioollek

Een lekkage in het riool van de Frans Lebretlaan in Dordrecht wordt aangepakt. Met iets dat lijkt op...

Dordrecht start met scanauto voor parkeercontrole

Handhavers krijgt vanaf deze week hulp van een speciale auto bij het uitvoeren van parkeercontroles....

Op zoek naar de schoonste buurt van 2024

De gemeente start een nieuwe ronde van de wedstrijd 'De schoonste buurt van Dordrecht’. Het doel va...

Burgemeester neemt op als je de gemeente belt

Een nieuw jaar, tijd voor een nieuwe aanpak, moeten ze bij de gemeenten van de Drechtsteden gedacht ...

Stijging aantal verkeerscontroles in Dordrecht in derde kwartaal

De gemeente Dordrecht heeft in het derde kwartaal van dit jaar nog meer verkeerscontroles uitgevoerd...

Niet meer met contant geld betalen bij parkeerautomaten

Het is vanaf maandag 2 oktober niet meer mogelijk om met muntgeld te betalen bij parkeerautomaten op...