Dordrecht, Netherlands

Gemeente presenteert plan voor aardgasvrije verwarming

De gemeente wil dat alle woningen en gebouwen in 2050 duurzaam en aardgasvrij verwarmd worden. Daarvoor is nu de Transitievisie Warmte gepresenteerd. Daarin staat per buurt de route naar aardgasvrije woningen en gebouwen, het beste alternatief, een tijdsindicatie en stappen die nu kunnen worden gezet.
Vivian Rutte | 28 mei 2021 17:30 | Aangepast op 28 mei 2021 17:30
De overgang naar aardgasvrije woningen en gebouwen zal in de ene buurt sneller gaan dan in de andere. Ook het meest duurzame alternatief voor aardgas verschilt per gebied. Zo is het voor oudere woningen bijvoorbeeld niet altijd haalbaar om volledig aardgasvrij te worden.

Wethouder Rik van der Linden: "Soms is dat het warmtenet, in andere gevallen is bijvoorbeeld all-electric of duurzaam gas hybride de beste oplossing. We hebben voor iedere buurt de route naar aardgasvrije verwarming in kaart gebracht. Hierin staan de meest geschikte warmteoptie, een planning op hoofdlijnen en een handelingsperspectief voor alle partijen. Uiteindelijk maakt elke gebouweigenaar een eigen keuze wat betreft warmte. Maar duidelijk is wel: aardgas is op termijn geen optie meer."

De warmtetransitie slaagt alleen als het voor iedereen haalbaar en betaalbaar is, zegt de gemeente. En als iedereen mee kan doen. Dat is nu nog niet overal het geval, maar de gemeente wil kijken naar de mogelijkheden, zegt van der Linden: "Waar de stap naar aardgasvrij gemaakt kan worden, slaan we die weg in. Maar soms is die overstap nog niet direct haalbaar en betaalbaar. Dat betekent natuurlijk niet dat we niets doen. Dan maken we tussenstappen. Want wat de route naar aardgasvrij ook is, in alle gevallen kunnen gebouweigenaren nu al aan de slag met maatregelen om hun gebouw geschikt te maken voor aardgasvrije verwarming. Zoals isoleren, installeren van zonnepanelen of elektrisch koken. Het besparen van energie is voor iedereen sowieso de belangrijke eerste stap."

De Transitievisie Warmte 2021 zet de koers uit, maar is niet in beton gegoten, benadrukt van der Linden. Technieken ontwikkelen zich, er moet ruimte zijn voor innovatie en voor initiatieven uit de stad. Daarom herijkt de gemeente de Transitievisie Warmte 2021 elke vijf jaar.

De reden dat Dordrecht aardgasvrij moet, is simpel: In 2050 worden gebouwen in Nederland niet meer met aardgas verwarmd. Dat is nodig om de uitstoot van CO2 terug te dringen en klimaatverandering tegen te gaan. En om de afhankelijkheid van aardgas te verminderen, zowel uit Groningen als uit het buitenland. In het Nederlands Klimaatakkoord is afgesproken, dat elke gemeente uiterlijk in 2021 hun eigen route naar aardgasvrij vaststelt in een Transitievisie Warmte. Het college legt de Dordtse Transitievisie Warmte 2021 nu voor aan de gemeenteraad.

Meest gelezen

Vermiste jongeman gevonden in de rivier, hulp kwam te laat

Redactie Streek 56 | 1 jul 2025 11:52

Zo gaan Dordtse basisscholen om met de hittegolf

Jonathan Sekeris | Barbara Visscher | 30 jun 2025 13:40

Lees ook

FC Dordrecht verliest oefenwedstrijd achter gesloten deuren ruim van Sparta Rotterdam

FC Dordrecht heeft zaterdag zijn tweede vriendschappelijke wedstrijd in de voorbereiding gespeeld te...

Minister: polder deels onder water, maar veel voorzieningen blijven

De Hel- en Zuilespolder wordt flink onder handen genomen. Maar niet getreurd: de fiets- en wandelpad...

Baggerfestival van start: 'Er is bijna te veel te doen om op te noemen'

Het had dit jaar wat voeten in de aarde, maar het Baggerfestival is weer losgebarsten. Bezoekers kun...

Zaterdag in Studio De Witt: oud-waarnemer Peter van der Velden

Studio De Witt trakteert luisteraars deze zaterdag opnieuw op een scherpzinnige en veelzijdige uitze...

Op Pad Met Ad op TV: op vaartocht met Dordtse duizendpoot Jaap Bouman

In de nieuwste aflevering van Op Pad Met Ad geeft presentator Ad van den Herik het roer eens over: J...

Kunst saai? Aaibare muur en discobol in tentoonstelling bewijzen van niet

Kunst moet voor kinderen een stuk aantrekkelijker worden, dachten ze bij het Dordrechts Museum. De n...