Dordrecht, Netherlands

Gemeente wil snel veel huizen bijbouwen

De gemeente trekt de portemonnee om meer en sneller te bouwen in de stad. Wethouder Piet Sleeking legt eenmalig dertig miljoen euro op tafel om ervoor te zorgen dat jongeren in Dordrecht kunnen blijven wonen.
Petra Scheurwater | 12 oktober 2018 14:19 | Aangepast op 12 oktober 2018 14:19
De gemeente wil de komende vier jaar vierduizend nieuwe woningen bouwen, zo is bekend gemaakt tijdens de presentatie van de begroting van de stad. De huizen komen onder meer aan het Admiraalsplein, de Patersweg en de Stadswerven.

Om daar snel mee aan de slag te gaan, trekt de gemeente dus eenmalig een groot bedrag uit. De groei is noodzakelijk, zegt Burgemeester Wouter Kolff. "Krimp tast de voorzieningen aan."

Veel van wat er in de begroting staat, is afkomstig uit het collegeakkoord. Zo is herhaald dat er vierduizend banen bij moeten komen in de stad. Dat betekent investeringen in het Leerpark, waarvan de opleidingen goed moeten aansluiten op de vraag naar technici en zorgpersoneel.

Uit de begroting blijkt verder dat Dordrecht jaarlijks zes miljoen euro uittrekt voor nieuw beleid. Er gaat een miljoen extra naar armoedebestrijding. Met het geld wil de gemeente sneller Dordtenaren in beeld krijgen die in de financiële problemen zitten.

Station

Dordrecht wil daarnaast dat het Leerpark een NS station krijgt en reserveert daar vijf miljoen euro voor. De komende tijd staat er onderhoud gepland aan Dordrecht Zuid. Als het aan de gemeente ligt wordt die halte verplaatst. Verder wil Dordrecht de intercity's terug.

Een ander plan dat al was gepresenteerd tijdens het coalitieakkoord en dat nu is herhaald is de vervanging van de pollers in de binnenstad door een systeem met camera's. Ook de introductie van een Dordtpas was al aangekondigd. Met die pas moet iedereen vanaf 2020 gebruik kunnen maken van culturele, recreatieve en sportieve voorzieningen.


Evenementen

Tot slot zet de stad in op kleine en grote evenementen. Zo herdenkt de stad het komende half jaar 400 jaar Dordtse Synode, The Passion komt in 2019 naar Dordrecht en in 2020 viert de stad dat het 800 jaar geleden stadsrechten kreeg.

Er wordt 50 mille uitgetrokken voor de veiligheid bij evenementen. Organisatoren daarvan klagen al jaren dat ze aan steeds strengere eisen moeten voldoen en daar ook nog de rekening voor krijgen. Dat leed wil wethouder Maarten Burggraaf verzachten.


Meest gelezen

Spartelbadje de Paddenstoel staat (weer) droog

Marie Frenay | 16 aug 2022 14:31

Motorrijder vliegt tien meter door de lucht bij ongeluk

Stephanie Roggekamp | 11 aug 2022 17:00

Lees ook

Dordrecht schrapt Decemberdagen, Dwaalspoor gaat wel door

De kerstfestiviteiten in Dordrecht zijn vrijwel allemaal geschrapt in verband met de coronamaatregel...

Dordtse raad 'teleurgesteld' in Programma Sportparken: 'Veel te mager en onvolledig'

De Dordtse gemeenteraad - zowel de coalitie als oppositie - is niet tevreden met het Programma Sport...

Zoektocht naar mogelijke drenkeling

De hulpdiensten rukten zondagmiddag uit naar de Vreedonklaan omdat er mogelijk een persoon in het wa...

Oudste soldaat Olivier Bij de Vaate op 106-jarige leeftijd overleden

Olivier Bij de Vaate - die in mei 1940 op het eiland van Dordrecht tevergeefs vocht tegen de Duitse ...

Houden Dordtenaren zich aan het vuurwerkverbod?

Net als vorig jaar geldt er rond de jaarwisseling een vuurwerkverbod. Het kabinet heeft hiervoor gek...

Kolff over nieuwjaarsnacht: twee arrestaties en geen vuurwerkslachtoffers

Er zijn tijdens de jaarwisseling in de stad twee mensen opgepakt wegens het niet tonen van een legit...