Dordrecht, Netherlands

Gemeenteraad Zwijndrecht stemt unaniem in met opvang 300 asielzoekers

Hotel Ara, waar vanaf april begonnen wordt met de opvang van maximaal 300 asielzoekers Foto: Corrado Francke
De Zwijndrechtse gemeenteraad stemde dinsdagavond unaniem in met de komst van 300 asielzoekers naar Hotel Ara. Dat is fors meer dan eerder genoemde maxima van 200 en 230 bewoners, maar na toezeggingen over het verplaatsen van vluchtelingen met verblijfsvergunningen naar buurgemeenten gingen ook de laatste partijen overstag.
Trevyn van Houwelingen | 28 februari 2024 11:30 | Aangepast op 28 februari 2024 11:30
De afgelopen weken is er aardig wat te doen geweest om de opvang van vluchtelingen in Zwijndrecht. Een informatiebijeenkomst over het azc in Ara Hotel werd druk bezocht en bekritiseerd, er zou niet goed zijn nagedacht over de inrichting van de informatieavond. Bewoners die tegen de komst van een asielzoekercentrum in Zwijndrecht zijn startten een petitie, waarmee uiteindelijk 1595 handtekeningen werden opgehaald. Gisteren is de knoop, ondanks bezwaren en zorgen vanuit de bevolking en de raad, dus toch doorgehakt.

De asielzoekers worden voor maximaal drie jaar op de locatie, even buiten de bebouwde kom aan de westkant van het dorp, gehuisvest. Het aantal van 300, een nadrukkelijke wens van het Centraal Orgaan Asielzoekers, ligt ruim boven de 229 asielzoekers die de gemeente vanuit de landelijke spreidingswet op dient te vangen. Daarmee sorteert de gemeente Zwijndrecht voor op een groei van het aantal asielzoekers in de komende drie jaar.

Toezeggingen
In ruil voor de extra opvang heeft het college van Burgemeester en wethouders toegezegd afspraken te gaan maken met nabijgelegen gemeenten over de opvang van vluchtelingen met een verblijfsvergunning die eigenlijk in Zwijndrecht gehuisvest zouden worden. Na die toezegging ging ook dwarsligger VVD akkoord, omdat er daarmee meer huizen in Zwijndrecht beschikbaar komen die anders naar deze vluchtelingen waren gegaan.

Het voorstel voor de opvang is wel geamendeerd, partijen ABZ, ZPP en de VVD maakten zich zorgen om de veiligheid van de omgeving. Er moet nu onder meer toezicht komen bij het nabijgelegen kinderzwembadje op de Veerplaat in de zomer. Daarnaast eist de raad dat de burgemeester het centrum sluit als er sprake is van structurele overlast. Om de asielzoekers in het Ara Hotel bezig te houden zullen ze onder andere mee gaan helpen bij het onderhoud van natuur- en recreatiegebied Veerplaat. De eerste asielzoekers zullen volgens de plannen van het COA in april het centrum betrekken.

Lees ook

Kunstzinnige aandacht voor jongeren met psychische problemen

Een metersgroot beeld van een jongere die ineengedoken zit, met een capuchon op. Het valt wel op, al...

Eerste asielzoekers opgevangen in voormalig hotel Ara in Zwijndrecht

Terwijl er dit weekend nog hard gewerkt is om de transformatie van hotel Ara naar opvanglocatie af t...

Omwonenden van toekomstig azc krijgen 1000 euro voor hang- en sluitwerk

Omwonenden van het toekomstige azc mogen, op kosten van de gemeente, per gezin maximaal duizend euro...

112-nieuws: ongeluk op A15 en schoorsteenbrand in Zwijndrecht

Op de A15 moest het verkeer bij Hardinxveld-Giessendam richting Gorinchem dinsdagmorgen tijdelijk o...

Boekhandel failliet na overlijden eigenaar, medewerker wil doorstart maken

Het zijn spannende tijden voor de medewerkers van boekhandel Hyperion in Zwijndrecht. Het bedrijf is...

Brand bij seniorenflat in Zwijndrecht, ontstaan tijdens dakwerk

In De Schakel, een appartementencomplex voor senioren in Zwijndrecht, is woensdagmiddag brand ontsta...