Dordrecht, Netherlands

Gooi gratis grofvuil weg tijdens een opruimdag in je eigen wijk

Het is misschien wel één van de grootste ergernissen: afval op straat. Tegenwoordig kost het geld om grofvuil op te laten halen en veel van dat grofvuil belandt daarom naast de weg. Iets waar in Dordrecht veel over wordt geklaagd en dan met name over het grofvuil bij de ondergrondse containers. Na het succes van vorig jaar hoopt HVC dat ‘opruimdagen’ hier verandering in brengen. “Een belangrijk onderdeel van deze opruimdagen is de bewustwording”, vertelt Sabine Delaruelle, afvalcoach bij HVC.
Emmely Kokshoorn | 8 april 2022 15:30 | Aangepast op 8 april 2022 14:45
“Een klein gedeelte van de Dordtenaren zet hun afval op straat, omdat ze gewoon geen zin hebben om het weg te brengen. Sommigen volgen dat voorbeeld, omdat ze daardoor denken dat het zo hoort”, vertelt Delaruelle. Ook vertelt ze dat vooral buitenlandse mensen niet goed geïnformeerd zijn over het weggooien van afval. “Deze mensen blijven vaak maar voor een aantal maanden in hun woning. Daarnaast is er in de meeste gevallen sprake van een taalbarrière”, vertelt ze. Dat maakt het doorgeven van informatie over de gang van zaken extra ingewikkeld. Het afvalbedrijf krijgt namelijk veel klachten binnen over zwervend grofvuil.

Extra werk voor HVC
Naast het feit dat de vervuiling voor wijkbewoners erg vervelend is, hindert het ook het werk van HVC. “Wanneer er grofvuil op de ijzerenplaat rond de ondergrondse container staat, kan deze niet omhoog klappen. Zo kan de container niet worden geleegd”, zegt Delaruelle. Werknemers moeten in dat geval eerst uitstappen om de plaat vrij te maken, voordat de container geleegd kan worden. Extra werk dus.

Paaltjes rond containers hebben doel
Hetzelfde geldt voor de plastic afvalzakken die aan de paaltjes om de containers worden geknoopt. “Die paaltjes rond de containers zijn nodig om de containers te kunnen legen”, vertelt Delaruelle. “De wagen zet hier een plaat tegenaan en maakt zo contact met de container.” Alleen dan werkt het leegsysteem en kunnen de containers geleegd worden. Wanneer deze paaltjes vol hangen, moeten alle zakken eerst worden losgeknoopt voor er contact kan worden gemaakt met de container “Ze dienen dus niet als verzamelplek voor de vuilniszakken”, maakt de afvalcoach duidelijk.
Een tweede leven
Elke week wordt er in een andere wijk de mogelijkheid gecreëerd om gratis grofvuil weg te brengen. Alles wordt netjes gescheiden en sommige producten krijgen een tweede leven. Geef het Dordt draagt hier aan bij. “Ons motto is: ‘een huis is nog geen thuis'’’, vertelt Willem van den Berg van Geef Het Dordt, “Wij zorgen dat mensen die dat nodig hebben, spullen krijgen. Van een bankstelletje tot aan aardappelschilmesjes.”De kleding kan worden weggegooid in een speciale kledingbak en ook deze krijgen een tweede leven. “De maatschappij is veranderd. Er is steeds weer iets nieuws nodig en het oude wordt na drie jaar weer weggegooid”, vertelt Delaruelle. Samenwerking met partijen als Geef Het Dordt zijn dus van belang vindt ze, want veel van dit ‘grofvuil’ kan nog een tijdje mee.

Meer informatie over wanneer de opruimdag in uw wijk plaatsvindt? Kijk op www.cms.dordrecht.nl

Meest gelezen

Meisje gewond na aanrijding lijnbus

Redactie Streek 56 | 11 jul 2025 09:01

Big Rivers van start: zo zag de drukke eerste festivalavond eruit

Corrado Francke | Stijn van der Poel | 12 jul 2025 08:00

Lees ook

Coffeeshopbezoek eindigt in steekpartij met schaar: OM wil verdachte vrijspreken

De 21-jarige man die verdacht wordt van een steekpartij op het Bagijnhof in Dordrecht moet worden vr...

Rook uit scheepsruim, olierestjes in brand

Bij een scheepswerf aan de Merwedestraat in Dordrecht heeft korte tijd brand gewoed in het ruim van ...

Fietscursus voor ouderen: ‘Soms schrik ik me rot’

De aanwezigheid van elektrische stepjes, snelle fietsen en fatbikes op de fietspaden zorgt ervoor da...

Kortstondige romance mondt uit in stalking en bedreiging: 730 berichten op één dag

Tegen een dertigjarige man uit Oudekerk aan den IJssel is een voorwaardelijke celstraf en een gebied...

Zonder auto tóch door de milieustraat dankzij Conny: ‘Ik ben intens blij’

De Dordtse milieustraat is toegankelijk gemaakt voor bewoners zónder auto. En dat allemaal dankzij e...

Watertoren krijgt cultureel café: ‘Dit is een hele toffe locatie’

De watertoren van Zwijndrecht zal vanaf komend najaar publiek toegankelijk worden, met de mogelijkhe...