Een keihard voorstel om de dijkwoningen of het woonwagenkamp te behouden, kwam al niet meer op tafel. “We moeten eerlijk zijn: het college heeft gewonnen”, beseft Beter voor Dordt-raadslid Jan-Willem Wringer. Zo’n voorstel zou volgens hem toch geen meerderheid halen en ‘alleen voor de bühne’ zijn.
Zes partijen, waarvan vijf eenpitters, stemden tegen het bestemmingsplan vanwege de omgang met de huidige bewoners. Margret Stolk (VSP) noemde deze omgang ‘van een bedenkelijk niveau’ terwijl Wouter van der Spoel (Fractie van der Spoel) van een ‘ronduit schandalig’ proces sprak.
Pijn in het hart
Partijen die instemden, deden dit veelal met pijn in het hart, maar willen graag dat eindelijk vaart wordt gemaakt met de nieuwbouwwijk. “Anders moet je jaren wachten voor er weer zo’n kans voordoet”, vertelt GroenLinks-raadslid Paul den Hartog.
Verder stond vooral de woningmix ter discussie. De kans is groot dat 25 procent van de ruim tweeduizend huizen, met financiële steun van de provincie, sociale huur wordt. Dat is meer dan de in het bestemmingsplan voorgestelde 22 procent, maar minder dan de 30 procent vanuit het coalitieakkoord.
Optoppen
Wel dwong de raad af dat, omdat de 30 procent niet gehaald wordt op het Maasterras, er ergens anders sociale huurwoningen bij moeten komen om dat doel alsnog te halen. Woonwethouder Wim van der Kruijff wil dat bereiken door bestaande flats ‘op te toppen’, dus extra verdiepingen te bouwen.
Nu het bestemmingsplan aangenomen is, kan de uitwerking van het plan beginnen. De woningbouw start vermoedelijk pas in 2030.
Bekijk via ons YouTube-kanaal een reportage over het Maasterras-debat: