Dordrecht, Netherlands

Happy end? Visarend 7TG kiest voor nieuw vrouwtje en nieuw nest

7TG in vlucht © Jos van den elshout
Het was de afgelopen weken spannend rondom het webcamnest van de visarend in de Biesbosch. Het mannetje 7TG, dat al jaren te volgen is via de camera’s van beleefdelente.nl, was lange tijd letterlijk uit beeld. Zijn nest was namelijk ingenomen door ganzen en zijn partner kwam niet terug uit het zuiden. Maar 7TG ging niet bij de pakken neer zitten. En hij heeft het heft in eigen hand genomen.
Marjolein Vos | 2 mei 2024 13:50 | Aangepast op 2 mei 2024 13:08
Hij was al een paar keer gesignaleerd bij een ander nest in de Biesbosch: die op een hoogspanningsmast. Daar was al een vrouwtje op gaan zitten en ook haar man was in de buurt. Maar 7TG flirtte er lustig op los en dat heeft resultaat gehad. Hij is nu samen met de Duitse dame AH93 het nest aan het afbouwen en paart en baltst er op los, laat boswachter Blom weten in zijn blog op de website van de Vogelbescherming. “Haar man heeft de broedlocatie zelfs verlaten en bouwt nu elders een nieuw nest!”, schrijft Blom.

En dat is opvallend, want visarend zijn in principe monogame dieren. “Nou, in de Biesbosch echt niet!”, zegt de boswachter. Want niet alleen 7TG wisselt van partner. De Duitse dame BD61 van Engelse man S2 koos voor een nieuwe vent in de Sliedrechtse Biesbosch.
“Sinds 2016 broeden er in de Biesbosch visarenden. Tot nu toe vliegen er ook elk jaar jonge visarenden uit. Daarmee is de Biesbosch echt hét brongebied voor broedende visarenden in Nederland. De groei in de populatie zat er goed in maar daar kwam in 2023 verandering in.” Toen kwam het niet tot kleine arenden, omdat ganzen net als dit jaar het nest van 7TG inpikten.

Maar aan de soap lijkt nu toch een goed einde te komen. Er is grote kans op nakomelingen. “In het Zuid-Hollandse deel van de Biesbosch zien we op twee plekken nestactiviteit. De Duitse dame BD61 lijkt wederom met de ongeringde man te gaan broeden. Maar ook S2 heeft na weken baltsen toch weer een ongeringde dame op zijn nest zitten. Het kan verkeren. Er is dus nu voorlopig sprake van drie broedparen en één vrijgezelle man. Kleine en prille broedpopulaties zijn gevoelig voor veranderingen. Maar visarenden weten er wel raad mee. Man 7TG zag zijn kans schoon en gaat wederom proberen om voor nakomelingen te zorgen. Wat een vent!”, aldus een trotse boswachter.
De Engelse man S2 © Jan Bezemer

Meest gelezen

Binnenkijken bij Bellevue: na jaren stilstand valt dit het meest op

Joris Gemen | Redactie Streek 56 | 11 jul 2024 08:30

Peter van der Velden terug om tijdelijk op Dordt te passen

Redactie Streek 56 | 10 jul 2024 11:37

Lees ook

Eindelijk is het zover: de 'beverBuzz' gaat de weg op

Het was nog even proefrijden deze woensdag, maar vanaf zaterdag 6 juli is het zover. Tot en met 1 se...

Pasgeboren reekalf gespot door camera in Dordtse Biesbosch

Er is een reekalf gespot in de Biesbosch in Dordrecht. Dat is te zien op één van de twaalf camera’s ...

Mannetje van de visarend soap heeft beet: zijn kroost is geringd

De visarend 7TG heeft toegeslagen in De Biesbosch. Nadat de Duitse dame BD61 haar Engelse man S2 inr...

Jongeren brengen verzetsdaden tot leven

Verhalen van de Tweede Wereldoorlog moeten niet vergeten worden. Dat vindt ook de organisatie van Th...

Soap visarend: boommarter eet ganzeneieren op en gaat 7TG vreemd?

De updates over het nest van de visarend in de Biesbosch, dat dankzij webcams van de Vogelbeschermin...

Pont Werkendam uit de vaart door aanvaring

De komende dagen vaart er geen veerpont tussen Dordrecht en Werkendam. Dat komt door een aanvaring t...