Dordrecht, Netherlands

Het duivelse dilemma van de horeca: open met Kerst of niet?

Normaal gesproken is december de topmaand voor de horeca. Maar restaurants zitten dit keer met de handen in het haar. Gaan ze zich nu voorbereiden op een zaak vol met klanten aan de kerstdis of wordt het weer een take-away-kerst?
Marjolein Vos | 7 december 2021 14:20 | Aangepast op 7 december 2021 14:20
"Wij moeten gaan gokken", zegt Alex Verburg, eigenaar van restaurants Post in Dordrecht en Olivia Gusto in Rotterdam. "Het is nu zo kort dag, dat we de knoop moeten gaan doorhakken. Ik denk dat we met de lunch wel open kunnen zijn. En voor de mensen die al voor de avond hadden geboekt komt er een take-away arrangement."

Het is noodgedwongen dat Verburg nu een besluit moet nemen. De voorbereiding voor de kerstdagen neemt een paar weken in beslag. Daarom is het wachten op de persconferentie van premier Rutte, volgende week, niet mogelijk. "De leveranciers hebben wel alles in huis, dat is geen probleem", gaat Verburg verder. "Maar de zogeheten disposables, zoals bakjes en verpakkingsmateriaal, die ga je dan niet meer krijgen. Dus als we volgende week te horen krijgen dat de restaurants 's avonds dicht moeten blijven met Kerst, dan krijgen we het niet meer voor elkaar om over te schakelen."

Verburg heeft dus een keuze gemaakt, maar er zijn nog genoeg andere zaken die dat niet hebben gedaan. Veel ondernemers twijfelen nog en dat is iets waar de Dordtse horecaman wel begrip voor heeft. "Het is een hard gelag als je straks ziet dat je toch op de kerstavonden open kan zijn en jij zit met je take-away. Maar je moet nu eenmaal keuzes maken."


Financiële klap

De horeca heeft het de afgelopen jaren, ondanks alle steunpakketten van de overheid, bijzonder zwaar. "Oktober ging best goed", gaat Verburg verder. "Lekker sparen om de schuld die we hebben opgebouwd bij de belastingdienst terug te betalen. Door de huidige maatregelen worden we teruggeworpen in de oude status. Dat was een harde binnenkomer."

De komende week zijn de restaurants dus noodgedwongen om alleen de lunch te serveren. En dat terwijl er in Nederland, in tegenstelling tot andere Europese landen, geen echte lunchcultuur is. "Het is leuk om de lunch te draaien", vertelt Verburg. "Maar het is heel moeilijk om het rendabel te houden."

Dit artikel is ook verschenen op de website van onze mediapartner Rijnmond.


Foto: Rijnmond

Meest gelezen

Papendrechtsebrug (N3) gaat volgend jaar negen maanden lang dicht

Corrado Francke | Jonathan Sekeris | 26 mei 2025 15:52

Lees ook

Wantijbad klaar voor het seizoen: nieuwe lichting toezichthouders geslaagd

Het Wantijbad kan dit weekend met een gerust hart open: een tiental badmeesters en juffen is deze we...

Marten de Roon heel even in Nederland voor opening trapveldje, maar: 'Ik blijf lekker in Italië'

Een trapveldje openen in zijn oude woonplaats Hendrik-Ido-Ambacht op een plek waar hijzelf als kind ...

Deze week in Op Pad Met Ad: nieuwe Dordtse burgemeester neemt afscheid in Laren

In de nieuwste aflevering van Op Pad Met Ad reist presentator Ad van den Herik af naar Laren. Hij is...

Dit nieuwe superjacht ging via onze streek van Rotterdam naar Schiedam

Het was hier en daar een beetje pielen, maar het is gelukt. Een megajacht dat is gebouwd op een sche...

Liam Bossin definitief van FC Dordrecht naar Feyenoord

Liam Bossin verruilt FC Dordrecht voor Feyenoord. De Belgisch-Ierse goalie werd sinds januari al ver...

Bijna één miljoen euro voor klaslokalen in slooppand: 'Geen structurele oplossing'

De gemeente Sliedrecht trekt 900.000 euro uit voor een grondige verbouwing van de voormalige Groen v...