Dordrecht, Netherlands

Historicus Remy Balistreri schrijft over de geschiedenis van Italianen in Dordrecht

De Italiaanse gemeenschap in Dordrecht. Historicus Remy Balistreri heeft een boek over hen geschreven met de voor de hand liggende titel: ‘Italianen in Dordrecht’. Het is de 41ste in de reeks Verhalen van Dordrecht. Het boek bevat verhalen van ruim 700 jaar Italiaanse geschiedenis op het eiland.
Alexander Eleveld | 24 oktober 2021 12:50 | Aangepast op 24 oktober 2021 12:50
Afgelopen zaterdag was Remy Balistreri hoofdgast in ‘Studio de Witt’. Samen met presentator Ben Corino, ook hij heeft Italiaans bloed, bespreekt hij de verhalen en anekdotes in ‘Italianen in Dordt’. Remy is niet alleen, maar heeft ook andere Italiaanse Dordtenaren meegenomen. “Een zoektocht naar mijn eigen familiegeschiedenis.”


Costa d’Oro is het oudste en eerste Italiaanse restaurant van Dordrecht. Begonnen door de grootvader van Remy Balistreri: Giovanni Balistreri. In 1972 opent hij zijn pizzeria op de Voorstraat en dat brengt heel wat teweeg in de destijdse eetcultuur van Dordt. “Er volgen de jaren daarna nog meer van dat soort restaurants,” vertelt Balistreri. En dat tot op de dag van vandaag. Een duidelijk teken van invloed van de Italiaanse gemeenschap in Dordrecht en dat begon allemaal met de komst van de Lombarden rond 1300. “Vandaar ook de naam Lombardstraat.”

De Italiaanse geschiedenis in een notendop

De toevlucht van Italianen naar Dordrecht kun je omschrijven in drie stromingen wat betreft Balistreri. De allereerste Italianen uit het noorden van het land, de dus zogenoemde Lombarden, stichtte in de middeleeuwen een bank in de financiële hoofdstad van Holland. “Eigenlijk tijdens de heropleving van de geldeconomie. Er was namelijk behoefte aan kapitaal,” vertelt Balistreri. De volgende grote groepen zijn in de 17e eeuw veel ambachtslieden, zoals stukadoors, meubelmakers en ijsmakers, en vanaf de jaren 60 (tijdelijke) gastarbeiders. Voor gastarbeiders was er veel werk rondom de scheepswerven in de regio. Veel keren er weer huiswaarts, maar de overgebleven groep vormt het begin van de multiculturele samenleving volgens de auteur.

"Dordtse meisjes"

Wat trekt die Italianen zo aan in Dordrecht? Volgens Balistreri is het niet persé Dordrecht: “Er trokken vooral veel Italianen naar Limburg vanwege de mijnen.” Toch waren de Italianen wel gecharmeerd van de Dordtse meisjes. Maar: “Het was vooral ook andersom. Mijn opa is getrouwd met een Dordts meisje en die vonden dat toch wel heel spannend; zo’n exotische charmeur die in de stad rondliep.” Er waren dan ook genoeg dochters die ‘liepen over het Steegoversloot’, een plek waar veel Italiaanse gastarbeiders verbleven. Balistreri: “En daarmee zeiden vaders en moeders eigenlijk: ‘Die gaat achter de Italianen aan’.”

‘Italianen in Dordrecht’ kent meer verhalen en anekdotes en geeft een goed inkijkje in de Italiaanse gemeenschap en zijn geschiedenis. Tijdens een speciale stadswandeling op 20 november presenteert hij zijn boek en loop je langs Italiaanse plekken in Dordt. “Ik ga niks weggeven wat we gaan doen. Dat blijft een verrassing.”

Bekijk hieronder de reportage die wij maakten met Remy Balistreri:


Meest gelezen

Ravage nadat bestuurder tegen boom klapt langs Provincialeweg

Joram Niese | Redactie Streek 56 | 15 mei 2025 16:58

Lees ook

Gemeenteraad Ridderkerk eist vóór de zomer meer duidelijkheid over gevaarlijke honingraatbalkons

De gemeenteraad van Ridderkerk eist vóór de zomer meer duidelijkheid van het college over wat te do...

Bestelwagen in brand op industrieterrein

In een bestelwagen in Dordrecht is dinsdagochtend brand uitgebroken. De wagen stond geparkeerd op he...

Onderzoek naar mogelijke misstanden sociale dienst afgerond

Het onderzoek naar vermeende misstanden bij Sociale Dienst Drechtsteden (SDD) is afgerond. Enkele ma...

Kaarten FC Dordrecht niet aan te slepen, extra tickets beschikbaar

Een mogelijke promotie naar de eredivisie legt FC Dordrecht geen windeieren. De thuiswedstrijd van w...

Karel schrijft boek 'Oma's die katten eten' en is nu genomineerd voor 3 prijzen

Karel Spitsbaard uit Papendrecht had een moeilijke jeugd en schreef daar een boek over. Nu is hij me...

Primeur in Nederland: patiënten ASz thuis in de gaten te houden na liesbreukoperatie

Het Albert Schweitzer ziekenhuis (ASz) in Dordrecht breidt het aantal operaties uit waarbij patiënte...