Dordrecht, Netherlands

Door deze podwalk-app kom jij alles te weten over de Sint Elizabethsvloed

Op 1 februari 1953 vond de Watersnoodramp plaats, waarbij grote delen van Zeeland, Zuid Holland en Brabant onder water kwamen te staan. De NTR herdenkt de ramp door het uitbrengen van een vierdelige documentaireserie met gelijknamige podwalk. RTV Dordrecht liep samen met de maker van de podwalk de route in Dordrecht, waarbij de luisteraar alles te weten komt over die andere grote vloed die onze stad raakte: de Sint Elizabethsvloed van 1421.
Redactie RTV Dordrecht | Trevyn van Houwelingen | 13 januari 2023 10:49 | Aangepast op 13 januari 2023 10:49
De relatie die Nederlanders hebben met het water is er een van haat en liefde. We zijn rijk geworden door handel over zee, hebben hele provincies van ons land op het water teruggewonnen en zijn nog altijd de onbetwiste nummer een op de wereld als het gaat om baggeren en waterkeringen bouwen. Maar we hebben ook talloze levens verloren zien gaan in verschillende overstromingen, zowel vanuit zee als rivieren die buiten hun oevers treden.

Recentelijk nog in Valkenburg, Zuid-Limburg, waar uiteindelijk voor 400 miljoen euro schade werd geleden toen de Geul het afvoerwater uit Duitsland niet meer aan kon. Zeventig jaar geleden had het zuidwesten van Nederland dus te maken met de Watersnoodramp, en honderden jaren eerder was er dus de Sint Elizabethsvloed. Deze overstroming vond rondom Dordrecht plaats en is onder meer verantwoordelijk voor de vorming van de Biesbosch.
Over deze rampzalige overstroming hoort de luisteraar dus alles in de podwalk van Het Water Komt. In de podwalk, die naast Dordrecht ook te bewandelen is in steden als Amsterdam, Nijmegen en Zwolle, wandelt de luisteraar met een koptelefoon op een vooraf bepaalde route. De Dordtse route is ongeveer 4.5 kilometer lang en kent 33 audiofragmenten. De start en eindlocatie van de route is het Centraal station, waarna de wandeling de luisteraar door de Dordtse binnenstad voert.

RTV Dordrecht liep voor de onderstaande reportage delen van de wandeling samen met Tijmen Mulder, een van de oprichters van het bedrijf dat verantwoordelijk is voor het maken van de app en bijbehorende podwalks. Zijn team, bestaand uit ongeveer twintig werknemers, maakte al eerder dit soort apps. Tijmen wist zelf nog niet veel van Dordrecht af, daar is met het maken van de app wel verandering in gekomen. Zijn redactie moest namelijk veel onderzoek doen naar de vloed uit 1421, foto’s en ooggetuigen zijn er natuurlijk niet.

Om de wandeling iets interactiever te maken, heeft het team van Tijmen nog een technisch snufje toegevoegd aan de app. "We hebben ook gebruikgemaakt van Augmented Reality. Hiermee kan je bijvoorbeeld zien hoe hoog het water kwam en hoe de situatie er toentertijd uitzag. Door de telefoon op de desbetreffende locatie te richten, maakt de app de bijzondere verhalen zichtbaar. We willen hiermee een unieke gebruikerservaring creëren en dat de watersnoodramp niet vergeten wordt.”

De podwalk is gratis te downloaden voor Android en iOS, in de app van Het Water Komt. De gebruiker moet zelf van te voren even de audiofragmenten downloaden, daarna beginnen deze automatisch met afspelen als de wandelaar een locatie met audiofragment tijdens de tocht bereikt. De documentaireserie met presentator Winfried Baijens is deze maand iedere vrijdag om half negen te zien op NPO2.

Bekijk de videoreportage over de wandeling hieronder.

Lees ook

De koek is op voor de Dordtse horeca

Ruim 50 Dordtse horeca ondernemers hebben zaterdag tussen 12.00 uur en 14.00 uur actie gevoerd.

Feest in de binnenstad, want Dordrecht Pakt Uit

Muzikanten, entertainers, actieve ondernemers en een heerlijk lentezonnetje: het was zaterdagmiddag ...

Kalkoen en eieren van Poelier Gennisse: een podcast over verdwenen Dordtse winkels

Wist jij dat Poelier Gennisse maar liefst 50.000 eieren per week leverde aan de Victoriafabriek? Waa...

Biesboschpad in de race voor titel 'Wandelroute van het Jaar'

In onze stad werd vorig jaar uitgebreid stilgestaan bij het feit dat het precies 600 jaar geleden wa...

Honing- en Bijenmarkt weer terug op het Beverwijcksplein

Het heeft twee jaar mogen duren, maar afgelopen zaterdag was het zover: een bruisende bijenmarkt in ...

Oven van bakkerij Van der Steenhoven duikt na jaren weer op

Nu zit er een winkel waar je computers en telefoons kunt kopen, maar vroeger zat aan het Bagijnhof d...