Dordrecht, Netherlands

Stichting Stolpersteine zoekt financiële steun: “Steentjes gelegd maar verhalen te over”

De stichting Stolpersteine Dordrecht heeft de laatste vergulde kinderkopjes in april van dit jaar al gelegd, maar daarmee is het werk van de stichting nog niet voltooid. De stichting is vanwege het opdrogen van donaties na de laatste legging op zoek naar een fors bedrag om de vergeten levensverhalen van Dordtse Joden te kunnen blijven onderzoeken en publiceren.
Trevyn van Houwelingen | 17 november 2023 13:45 | Aangepast op 17 november 2023 13:32
Sinds de stichting de laatste stenen in de Dordtse stoepen verwerkte zijn de gulle donaties van weldoeners opgehouden. Voorzitter Kees Weltevrede is daarom dringend op zoek naar nieuwe inkomstenbronnen. Mensen of bedrijven die de werkgroep financieel willen steunen in de vorm van een gift.

Weltevreden: “Nog altijd vinden we nieuwe verhalen over Dordts-Joodse slachtoffers, vooral door de digitalisering van historische bronnen. Deze mensen verdienen ook een verhaal. Niemand anders herdenkt ze.” Als erfenis wil de historische werkgroep graag haar website achterlaten, met daarop de levensverhalen die samen de geschiedenis van Joods Dordrecht in oorlogstijd vormen.

Binnen de stichting is er niet voldoende kennis van digitale zaken om de website te vullen en in de lucht te houden. Dus schakelde de stichting iemand in die dat wel kon. Weltevreden: “Die deed dat eerst als vrijwilliger, maar ondertussen is het deel van het levensonderhoud geworden van die persoon.” Dus is de stichting op zoek naar € 10.000 voor het onderzoeken, schrijven en vormgeven van de verhalen.

Op de vraag of zo’n fors bedrag niet wat veel is voor het onderhoud van een website voor twee jaar is de voorzitter van de stichting duidelijk: “Het is een erekwestie. Wij zijn al lang met deze persoon in zee gegaan en vinden het niet netjes om het dan te laten vallen. Zo zijn wij niet.” Als het bedrag niet via donaties wordt opgehaald gaat de stichting nog kijken of er een subsidie aan te vragen is bij de gemeente.

Als de stichting zichzelf opheft, volgens de planning over een jaar of twee, zal de website worden ondergebracht bij het Regionaal Archief Dordrecht. Maar dan kan deze niet meer worden aangevuld: de website wordt ‘bevroren’. Voordat het zover komt, wil Weltevrede daarom eerst nog proberen extra inkomsten te vergaren, zodat de website nog een poos zelfstandig kan blijven voortbestaan.

Bekijk hieronder de reportage met voorzitter Weltevreden.

Lees ook

Stichting Stolpersteine verkeert in financieel zwaar weer: ‘Dringend geld nodig om voort te blijven bestaan’

In de Cronjéstraat in de wijk Het Reeland werden afgelopen april de allerlaatste Stolpersteine geleg...

Stichting Wezenlijk wint Uitblinker Award van Mensa Fonds

De in Dordrecht opgerichte en tegenwoordig in Hendrik-Ido-Ambacht gevestigde stichting Wezenlijk hee...

De allerlaatste struikelsteen ligt op z'n plek in Dordrecht: 'Deze mensen mogen we niet vergeten'

Na een klus van negen jaar is maandag dan eindelijk de laatste herdenkingssteen, ook wel Stolperstei...

Allerlaatste Stolpersteine maandag in de binnenstad gelegd

De allerlaatste Stolpersteine wordt op maandag 17 april gelegd in de binnenstad van Dordt. De dag wa...

Voorlaatste serie Stolpersteine gelegd in Dordtse binnenstad

Donderdagmorgen vanaf 10:00 werden er op vijf locaties in de Dordtse binnenstad Stolpersteine, in de...

Voorlaatste serie struikelstenen begin december in de binnenstad

Op vijf locaties in de Dordtse binnenstad worden op donderdag 1 december twaalf Stolpersteine (strui...