Dordrecht, Netherlands

Hof van NL wil mentale gezondheid bespreekbaar met podcast en talkshow

Door de jaren is het taboe minder groot geworden, maar nog altijd is het een onderwerp waar niet heel open over gesproken wordt: mentale gezondheid. Daar wil het Hof van Nederland verandering in brengen.
Marjolein Vos | 26 oktober 2023 15:30 | Aangepast op 26 oktober 2023 13:27
Vorig jaar werd HOF live gelanceerd: een serie talkshows waar steeds een actueel thema centraal staat, dat een link heeft met het Hof, dus met vrijheid in de breedste zin van het woord. “Elke editie verwelkomen we nieuwe gasten die met elkaar en met het publiek in gesprek gaan. Verwacht een open-minded en respectvolle dialoog, omlijst met verrassende muzikale performances die matchen met de inhoud”, vertelt Evelien Platteeuw van Hof van Nederland. De voorgaande edities gingen over cancel culture, geloof en het doorbreken van patronen. In de eerstvolgende editie, die 29 november plaatsvindt, staat het onderwerp mentale gezondheid dus centraal.

Na de heropening van Hof van Nederland door Koning Willem-Alexander in 2015 vielen de bezoekersaantallen een beetje tegen. Daarom is het museum vorig jaar verbouwd en opnieuw ingericht. Er is nu meer aandacht voor het thema vrijheid in het hier en nu, in plaats van alleen te kijken naar de geschiedenis.


Platteeuw hoopt dat HOF Live uitgroeit tot meer dan alleen een talkshow. “Het is begonnen als event maar is nu eigenlijk een soort van submerk geworden onder Hof van Nederland, waarmee we dus niet alleen events organiseren, maar ook podcasts lanceren, straat interviews doen over actueel maatschappelijke onderwerpen en online nu proberen een community op te bouwen.”

Podcast
De eerste aflevering van die podcast staat vandaag online. Daarin gaat presentator Dox in gesprek met de 39-jarige Ingeborg uit Zoetemeer. In korte tijd verloor ze haar beide ouders en daar heeft ze het moeilijk mee. Aan Dox vertelt ze hoe ze hier mee omgaat. “Bij mij gaat het best vaak wisselend. Ik zit nu in een vlakke periode. Geen hoge pieken, ook geen diep dal. Dat is een soort zelfbeschermingsmechanisme voor me.” Ook spreekt ze over de therapie die ze volgt. Ze merkt dat praten met professionals helpt, maar dat ze ook veel heeft aan gesprekken met vrienden.

Die verbinding maken met elkaar, dat is belangrijk, beaamt Dox. “Dat willen we ook proberen te bereiken met HOF Live.” Hij verbaast zich er wel over dat we ons tegenwoordig veel meer uitspreken over uitkomen voor wie je bent dan vroeger, maar dat praten over mentale problemen toch nog zo moeilijk blijft. “Er hangt nog wel een beetje een stigma op”, zegt Ingeborg. “Ik heb wel het idee dat er meer ruimte voor komt. Als we het vergelijken met onze ouders, of hun ouders daarvoor, dan was er veel minder ruimte voor, omdat er veel andere dingen aan de hand waren, dan bewustwording waar je tegenaan loopt. Zo wordt het iedere generatie weer anders ingezet.”

Benieuwd naar het hele gesprek tussen Dox en Ingeborg? De Podcast HOF Live is onder meer te beluisteren via Spotify. Wil je meer weten over de talkshow HOF live? Kijk dan even op de website. Daar kun je ook tickets reserveren.

Meest gelezen

Oud-nieuwslezer TV Dordrecht Sieto Zeeman (66) overleden

Redactie RTV Dordrecht | 18 apr 2024 15:35

Aanhangwagen gekanteld op A15, bijna anderhalf uur vertraging

Corrado Francke | MerweRTV | 15 apr 2024 11:57

Lees ook

300 Dordtenaren herdenken Navalny met lichtjestocht: ‘Heel indrukwekkend’

Een stille stoet van Dordtenaren trok woensdagavond door de binnenstad. Ze liepen van het Hof naar h...

Dordtse eurekamomenten staan centraal bij nieuwe tentoonstelling in het Hof

Oktober is de maand van de geschiedenis en om dat te vieren gaat op zaterdag 7 oktober een nieuwe te...

Dordtse uitvindingen centraal tijdens de Maand van de Geschiedenis

Een pubquiz, een stadswandeling of een bijzondere filmvoorstelling. Zomaar een greep uit de activite...

Tjalk van 'Rivier, boot, stad' aangekomen na tocht door de Dordtse straten

Na een urenlange sleep- en sloopklus is de tjalk van het kunstproject 'Rivier, boot, stad' aangekome...

Gezocht: naam voor museumcafé

Na maanden verbouwen is het Hof van Nederland anderhalve week geleden weer geopend voor publiek. Bez...

Meer bezoekers voor Dordrechts Museum dan vorig jaar

Het Dordrechts Museum heeft dit jaar 56 duizend bezoekers ontvangen. Dat is bijna zesduizend meer da...