Op het moment staan er meer dan 2000 bijenkasten. Zelfs grote imkers uit het buitenland komen, veelal aan de randen van de Biesbosch, hier hun volkeren plaatsen omdat hier geen regels gelden. Het sterke karakter van de honingbij vormt een bedreiging voor de wilde bij. Wilde bijen doen namelijk alles in hun eentje en honingbijen leven en communiceren in volkeren. "Ze tikken letterlijk de wilde bij weg," vertelt boswachter Thomas van der Es.
"Er zijn tal van soorten wilde bijen. In de Biesbosch zijn meer dan 115 verschillende soorten waargenomen. Sommige soorten kunnen specifieke bloemen en planten bestuiven, waardoor ze kunnen blijven groeien." Volgens boswachter van der Es is het van belang om deze wilde bijen te behouden. Enkele komen namelijk alleen maar voor in de Biesbosch. "Je moet het eigenlijk zien als een soort overbegrazing."
"Ik weet niet of er een oorlog woedt, maar er is wel een probleem," zegt Taco Warmels over de vermeende 'bijenoorlog'. Hij is voorzitter van de Imkervereniging Dordrecht en omstreken en erkent dat er te veel bijenkasten staan rondom de Biesbosch, maar: "We bestaan 91 jaar en 91 jaar is er geen centje pijn. Eigenlijk is er nooit een probleem geweest en nu is er een probleem. De lokale bijenpopulatie is niet de grote veroorzaker."
Warmels vertelt dat de vereniging al een tijdje aan het moderniseren en verduurzamen is. Naast de recente verhuizing, worden de bijenkasten van leden meer over het eiland verspreid. "Richting de Staart, richting Jeugddorp. Parallel aan de N3 kun je een lint trekken door de stad waar wij onze volkeren neerzetten."
Betrokken partijen zijn al in gesprek met elkaar en de boswachter hoopt dat deze gesprekken door blijven gaan: "We geven vooral een signaal af. Er staat een absurde hoeveelheid kasten van allerlei partijen en daardoor raakt de Biesbosch verstoord. Daar moeten we iets van vinden."