Minder aanlokkelijk als werkgebied
Dat matcht in veel gevallen dus niet. Van Loon: "Als er één huisarts met pensioen gaat, zou ik daar eigenlijk minimaal twee huisartsen voor terug moeten hebben."
Daarbij komt dat de LHV ziet dat de regio Drechtsteden, ten opzichte van de grotere steden in de Randstad, als minder aanlokkelijk werkgebied wordt gezien. Hoe komt dat? “Voor een groot gedeelte is dit ‘onbekend maakt onbemind’, maar de regio moet net wat harder haar best doen om nieuwe huisartsen aan te trekken", zegt de LHV.
Daarnaast speelt ruimtegebrek een rol. “We zien dat bestaande praktijken wel de wens hebben om te groeien, maar dat de fysieke mogelijkheden beperkt zijn. Daarnaast zien we dat bij gebiedsontwikkeling (nieuwe wijken) niet altijd goed rekening is gehouden met de mogelijke huisvesting van zorgvoorzieningen.”
Verbeteringen
Een eerder rapport van de Algemene Rekenkamer beschrijft een landelijk huisartsentekort. Buiten de uitdagingen in de Drechtsteden zijn er in Schiedam en Vlaardingen bijvoorbeeld moeilijker huisartsen te vinden vanwege de achterstandswijken en speelt volgens de LHV in en om Rotterdam het gebrek aan beschikbare en betaalbare huisvesting voor huisartsen en de krapte binnen huisartsenteams een rol.
Maar wat moet er gebeuren om deze situatie structureel te verbeteren? De LHV ziet een oplossing in het stimuleren van het hebben van een eigen praktijk, door de belemmeringen die daarbij komen kijken weg te nemen. “Het merendeel van de jonge huisartsen wil op termijn wel een eigen praktijk. Uit recent onderzoek van Lovah onder aankomend huisartsen blijkt driekwart dit nog steeds te willen”, zegt LHV. “Ze worden soms afgeschrikt door verhalen over de hoge werkdruk en ze worden tijdens de opleiding niet altijd goed voorbereid op de praktijkvoeringstaken. Het helpt om dat soort drempels voor hen weg te nemen.”
‘Bekend maakt bemind’
Ook is er een rol weggelegd voor de huisartsenopleiding. Studenten Geneeskunde zouden tijdens de opleiding vaker in aanraking moeten komen met het huisartsenvak, zodat zij daar een positief beeld over krijgen. “Voor een goede spreiding van huisartsen over het land, is het ook belangrijk dat de opleidingen goed gespreid zijn over de regio’s, met dependances in die regio’s waar de nood het hoogst is. Huisartsen bouwen tijdens hun opleiding hun leven op in die regio en blijven er daarna vaak hangen. Bekend maakt bemind", aldus de LHV.
“Je ziet dat mensen die aan de huisartsenopleiding van het Erasmus zijn afgestudeerd, vaak toch een beetje in Rotterdam blijven hangen. Het idee is dat de Drechtsteden héél ver van Rotterdam afzitten, terwijl dat helemaal niet zo is”, zegt Van Loon.
Volgens haar is de samenwerking met de huisartsenopleiding belangrijk en gebeurt dat ook. “Ik heb al eens een ‘terugkomdag’ georganiseerd voor huisartsen in opleiding of net afgestudeerde huisartsen zonder eigen praktijk. We lieten toen een aantal huisartsen uit de streek vertellen over hun werk. Toen bleek die stap een stuk minder groot te zijn. Via zo’n dag krijgen we niet rechtstreeks nieuwe huisartsen, maar kunnen we wel via-via soms nieuwe huisartsen vinden.”
Zo gaat binnenkort een nieuwe huisartsenpraktijk in Hendrik-Ido-Ambacht van start, waar drie jonge huisartsen aan het roer staan. "Hier was een groot tekort aan huisartsen. Daarom hebben de gemeente en zorgverzekeraar de handen ineen geslagen om te kijken wat eraan gedaan kon worden. Dat resulteert in een nieuwe praktijk die geopend wordt. We zien het probleem van een huisartsentekort dus en werken eraan."